ילד מודד גובה- קשר בין תזונה וגובה (צילום: xefstock, Istock)
גנים טובים זה חשוב, אבל גם התזונה | צילום: xefstock, Istock

הורים רבים נוטים להילחץ ולדאוג כשהם קולטים שהילד שלהם נמוך ביחס לחבריו. להורים אלו חשוב לי לומר שממש לא צריך להיתפס לבהלה - קצב הגדילה שונה מאוד מילד לילד, וגם אם הילד שלכם נחשב נמוך לגילו, זה לא אומר שהוא לא יפרוץ קדימה ויגבה במהירות בהמשך, אולי אפילו יעקוף את חבריו. איך אפשר לדעת אם גובה הילד תקין ביחס לממוצע וכיצד ניתן לעודד את צמיחתו?

שילוב של גנטיקה ותזונה נכונה

הגורמים המרכזיים המשפיעים על הגדילה הם:
תורשה:
עם כל הרצון הטוב חשוב לזכור ש-75 אחוז מגובהו של אדם תלוי בגנים שירש מהוריו, כלומר בתורשה.
אם אנחנו חוששים שהילד נמוך ביחס לגילו, מומלץ לקחת אותו לרופא משפחה או לטיפת חלב, שם ימדדו את גובהו של הילד לפי עקומות הגדילה. במידה והוא נמוך משמעותית הוא יופנה לטיפול אנדוקרינולוג (רופא שמתמחה בהורמונים). 
מצב בריאותי: מבחינת המצב הבריאותי, חולי כרוני ומתמשך פוגע בהליך בניית הרקמות נפגע מאחר וחלק מהאנרגיה מופנה לתהליכי ריפוי במקום לגדילה. מחלות עונתיות וקצרות לעומת זאת לא פוגעות בתהליך הגדילה.
תזונה: לתזונה תפקיד משפיע על הגדילה וההתפתחות המינית, אך השפעתה ניכרת בעיקר בקרב ילדים המצויים בתת משקל או הסובלים מחסרים תזונתיים. במקרים אלה החסך בתזונה עלול לפגוע בגדילה. ילדים כאלה נמצאים תחת מעקב גדילה במרפאות לאנדוקרינולוגיה פדיאטרית. חלקם מטופלים בהורמוני גדילה או בהורמוני מין, כאשר קומתם הנמוכה מלווה בהתבגרות מינית מאוחרת. בקרב ילדים נמוכים החיים בחברת שפע, השפעת התזונה היא מועטה אם בכלל. 

ברזל חיוני לגדילה

 מחקרים שנעשו במדינות מתפתחות גילו מחסור ברכיבי אנרגיה כמו קלוריות, חלבון, אבץ, ברזל וויטמין A עלולים להביא לעיכוב בגדילה. החוקרים משערים כי המחסור בחלק מהרכיבים משפיע באופן ישיר על פעילות הורמוני הגדילה (GH), וחלק אחר משפיע באופן עקיף באמצעות הפחתת התיאבון. מחקר שבוצע בישראל גילה שצריכות אנרגיה מתאימה שיפרה את הגביהה בילדים נמוכים, ומתן תוספי ברזל פתרה את המחסור בברזל שהתפתח. עוד נמצא כי לטיפול התזונתי השפעה גם בילדים המטופלים בהורמון גדילה, כאשר שינוי התזונה שיפרה את גדילתם עוד יותר.

המסקנות הן שכדי לעודד את הגדילה בילדים נמוכים כדאי לעודד אותם לצרוך מזונות העשירים ברכיבי האנרגיה החיוניים לגדילה. חלבון רב ניתן לספק לילד באמצעות מוצרי חלב, ביצים, בשר, דגים ועוף וכן בשילוב של קטניות ופחמימות באותה ארוחה. ברזל ניתן לספק בכבד, בקר, הודו ועוף, וכן בברזל מן הצומח, המצוי למשל בטחינה, קטניות ופירות יבשים. אבץ, החיוני אף הוא לגדילה, ניתן למצוא בבשר בקר, סובין חיטה, בוטנים קלויים, כבד בקר, הודו, קטניות ועוף. ויטמין A ניתן לספק בכבד, בטטה וכל הירקות הכתומים, פטרוזיליה, תרד ומשמש. בקיצור, במקום לתת לילד ממתקים נעדיף פירות וירקות המספקים ויטמין A, ובמקום לקנות שניצל מוכן נבשל בשר, עוף והודו כדי לספק לו ברזל, אבץ וחלבון.

לסיכום, למרות שההשפעה הגנטית על הגדילה היא המשמעותית ביותר, ניתן לשפר את תהליך הגדילה ולנצל את מקסימום הפוטנציאל הגנטי באמצעות תזונה נבונה ומניעת חסרים תזונתיים - בעיקר מניעת חסרים של ברזל, ויטמיןA, אבץ חלבון.

אין לראות בעצות המוגשות במדור זה תחליף לייעוץ רפואי
צרו קשר עם ליז רובין

לכל הטורים של ליז רובין