אנחנו נמצאים בעיצומה של תקופה מתוחה מאוד, כאשר משפחות רבות סובלות ממתח נפשי רב. אין דרך לבטל חרדה אבל אפשר בהחלט להקל עליה אם מקפידים על כמה כללי תזונה; נמצא שקיים קשר חזק בין תזונה למתח נפשי. לחץ ותזונה הם כלים שלובים: תזונה לקויה יכולה לגרום ללחץ נפשי, ולעומת זאת תזונה נכונה יכולה להפחית אותו מאוד.
התגובות למתח משתנות מאדם לאדם. בדרך כלל אנשים לחוצים יגיבו באכילה מופרזת ובפורקן המתח דרך האוכל, ואלה שמצויים בלחץ חריף, יסבלו מחוסר תיאבון, בחילות, הקאות, שלשולים ועוד. סימפטומים אלה יכולים לגרום למי שבמילא מצוי במתח וחרדה, להתייבשות ולאיבוד רכיבים חיוניים דרך ההפרשות, ולחולשה ופגיעה במערכת החיסון וביכולת להתמודד עם המתח.
במהלך תקופות של מתח, גופנו הופך לחלש ורגיש באופן קיצוני ולכן חשוב
לספק לגוף את הצרכים התזונתיים הייחודיים שלו, על מנת למנוע הידרדרות ופגיעה קשה במערכות ובתפקוד הגוף.
אז מה עושים?
• הימנעו מצריכת קפאין, שהוא כידוע מעורר וממריץ ולכן גם מעלה את המתח. קפאין מצוי בשוקולד, בקפה ובתה שחור.
• הגבירו צריכת פחמימות מורכבות. תפריט עשיר בפחמימות מעלה את הפרשת הסרוטונין במוח ומגביר את תחושת הרוגע והשלווה. סרוטונין משמש כחומר מרגיע ומשפר מצב רוח. כשהרמה שלו בדם גבוהה, אנו רגועים ושלווים וכשהרמה שלו נמוכה אנו עצבניים וקצרי רוח. פחמימות מורכבות יש באורז, תפוחי אדמה, כוסמת, קינואה, חיטה ומוצריה, ושיבולת שועל וכו'.
• הרבו בשתיית תה קמומיל, מליסה, פסיפלורה ובבונג; נמצא שהשפעתם מרגיעה ומיטיבה במצבי לחץ.
• מומלץ להוסיף לתפריט אומגה 3; מחקרים הראו שהיא משפרת מצבים של דיכאון וחרדה. אומגה 3 יש בדגי ים, זרעי פשתן ואגוזי מלך. כדי להגביר את ההשפעה מומלץ ליטול תוסף מזון מרוכז של אומגה 3 ובכך להגביר את השפעתו על מצב הרוח. קיימים תוספי אומגה 3 המתאימים גם לילדים.
• תוספת ויטמינים ומינרלים; ניתן להיעזר בתוספת הנדרשת לגוף בכמות גדולה יותר במצבי לחץ:
ויטמין C חשוב מאוד במצבי מתח חריף, מאחר שהוא מנטרל רעלים מזיקים שנוצרים בגוף בזמן מתח. ויטמין C מצוי בפירות וירקות טריים כמו גמבה, כרוב, פירות הדר, עגבניות וקיווי.
ויטמיני B חשובים במיוחד בזמן מתח. ויטמיני B מצויים בקטניות, אגוזים, בוטנים גרעיני חמניות ודגנים מלאים.
לבשל ולרקוד
ילדים עלולים להגיב ללחץ בחוסר תיאבון ובסירוב לאכול.
מה עושים?
• אל תלחצו עליהם לאכול. נסו לשכנע בעדינות, אך אל תכריחו.
• הכינו עבורם את המזונות שהם אוהבים במיוחד.
בשלו ואפו יחד איתם ארוחות ותבשילים אהובים. תהליך ההכנה וההתעסקות עם האוכל אולי יעוררו את התיאבון שלהם, ויש סיכוי טוב שהם ירצו לטעום את מה שהכינו. בנוסף, עצם חווית הבישול והאפייה היא מרגיעה ומסיחה את הדעת.
מה עושים אם הילדים מגיבים ללחץ בבחילות ובהקאות?
• אוכלים ארוחות קטנות ותכופות.
• מקפידים על צריכת פחמימות כמו לחם וקרקרים הסופחים את החומצה בקיבה ובכך מקלים על הבחילות.
• ממעיטים בצריכת קפאין, המגביר הפרשת חומצה בקיבה ובכך מגביר בחילות.
• מפחיתים אכילת מזון שומני, מטוגן ומתובל מדי. מזון שומני מגדיל את הפרשת החומצה בקיבה ולכן יחמיר את הבחילות.
בנוסף, מומלץ גם לעשות ספורט, וכמה שיותר; פעילות גופנית מפרישה חומרים במוח הנקראים: אנדורפינים. חומרים אלו גורמים לתחושת רוגע ושלווה. בנוסף לכך עצם המאמץ בפעילות הגופנית עוזר לפריקת מתחים. מומלץ לבצע פעילות גופנית עם הילדים בבית כדי להפיג את המתח של הילדים וההורים כאחד. אפשר לקפוץ בחבל, לשחק גומי, לרכוש טרמפולינה ולקפוץ עליה, לרקוד לצלילי מוסיקה סוחפת, לעלות ולרדת מדרגות בבניין ועוד.
חובה גם לישון כשמונה שעות בלילה, וכדאי לשתות כוס חלב חם לפני השינה, מה שעוזר לרגיעה ולשינה טובה ומומלץ במיוחד לילדים.
אין לראות בעצות המוגשות במדור זה תחליף לייעוץ רפואי.
צרו קשר עם ליז רובין