ל"ג בעומר אהוב במיוחד על הילדים; סוף סוף חג שבו הסעודה נערכת סביב מדורה, עם חברים והרבה אוכל טעים. אז מה אוכלים חוץ מתפוחי אדמה?
ארוחה מלאה: פיתה עם פלאפל וסלט
מנהג מקובל בגני הילדים ובבתי הספר, לחגוג את ל"ג בעומר עם פלאפל מסביב למדורה.
הפלאפל עשוי מחומוס טחון ששייך למשפחת הקטניות. כדי לקבל חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה המתאים לבניית הגוף, עלינו לשלבו עם פחמימה. השילוב של הפיתה עם כדורי הפלאפל יוצר חלבון מושלם לבניית הגוף. מומלץ להעדיף פיתה מחיטה מלאה כדי לקבל סיבים וויטמיני B. במנת הפלאפל אנו מוסיפים סלט טרי, כך שלמעשה מדובר בארוחה שלמה ומאוזנת.
הבעיה היחידה היא הטיגון; כדי לצמצם את הנזק מטיגון כדורי הפלאפל, מומלץ לטגנו בבית ולא לקנות פלאפל מוכן בחוץ. בדוכנים מחליפים את השמן לעיתים רחוקות ואיכותו גרועה ומזיקה לגוף. את הצ'יפס מומלץ לאפות במקום לטגן.
תפוחי אדמה ופיתות בטאבון
פעילות מהנה לילדים היא הכנת פיתות באופן עצמאי ואפייתם במדורה קטנה בתוך תבנית מתחת לגחלים. מומלץ להכין את הפיתות מקמח מלא.
ומה עם תפוחי האדמה? אין מדורה בלי תפודים שמוטמנים בגחלי המדורה. יש לרחוץ את תפוח האדמה ולעטוף אותו בנייר אלומיניום. כדי לא לאבד אותו בין גחלי המדורה, מומלץ לחבר את כל תפוחי האדמה על ידי השחלתם על חוט ברזל, דבר שמקל על שליפתם מהאש כשהם מוכנים.
איך יודעים שהם מוכנים למאכל? נועצים מקל חד, ואם הוא חודר בקלות סימן שאפשר להוציא את תפוחי האדמה מהאש. ניתן לגוון ולהוסיף גם בטטות אפויות.
מתכון טעים לבטטות במדורה:
חומרים:
כף בצל קצוץ
חצי כפית טימין
מלח ים
פלפל לבן טחון
בטטה (רצוי בגודל בינוני)
אופן ההכנה:
מקלפים את הבטטה וחוצים לשניים. שמים את תערובת הבצל הקצוץ והתבלינים באמצע, עוטפים בנייר כסף ומניחים במדורה (רצוי על גחלים ולא ישירות על האש). ממתינים בין חצי שעה לשעה ומקבלים בטטה בטעם מדהים.
ירקות במדורה
ירקות צלויים במדורה הם אופציה בריאה וטעימה. עצם העובדה שהם יוצאים מהמדורה, יכולה לחבב אותם גם על ילדים שבדרך כלל לא אוהבים ירקות.
חציל, בצל ושום במדורה: לעטוף חציל שלם בנייר אלומיניום ולאפות אותו במדורה - מומלץ על הגחלים הפחות חמים. לאחר כחצי שעה לבדוק אם החציל התרכך ולהוציאו. מומלץ לחצות את החציל לאורכו, לקצוץ את פנים החציל ולהשאיר בתוך הקליפה. למרוח מעל טחינה משומשום מלא שהכנו לבד. טעים להפליא. גם שום ובצל אפויים ניתן להכין בדרך דומה.
פויקה: בישול ארוך, טעם משובח
הלילה עוד צעיר והמדורה בשיא תפארתה – הזדמנות מצוינת להכין פוייקה; תבשיל בבישול איטי. ככל שזמן הבישול ארוך יותר הטעם משובח.
איך מכינים?
לתוך סיר יציקה כבד אפשר להכניס כל מה שבא: תפוחי אדמה, בטטות, קטניות מסוגים שונים, דלעת, בצלים, שום, קישואים וגם חתיכות בשר או עוף. לתבל עם פלפל ומלח להוסיף מעט מים; ליצור גומה, למלא בגחלים ולהניח את הסיר על הגחלים בתוך הבור ולהוסיף מסביבו גחלים;
להשאיר כשעה וחצי-שעתיים מינימום.
ואיך אפשר בלי מרשמלו? האמת היא שאפשר, אבל אם הילדים רוצים, פעם בשנה מותר לחגוג עם גושי הסוכר הללו. מי שרוצה, יכול להביא פירות כמו אבטיח או מלון, וגם קלחי תירס יכולים להיות להיט. בתיאבון!
אין לראות בעצות המוגשות במדור זה תחליף לייעוץ רפואי
צרו קשר עם ליז רובין