הורים רבים מחפשים פתרון תזונתי לבעיית הקשב של ילדיהם כדי להימנע ממתן ריטלין. במהלך השנים האחרונות נערכו מחקרים רבים שניסו לבדוק את הקשר בין תזונה להפרעות קשב בילדים, וקיים דיון סוער לגבי השפעתם של תוספי תזונה שונים על הפרעות קשב. חברות רבות מפרסמות ניסים ונפלאות על תוספים כאלה ואחרים, אך האם יש ממש מאחורי הטענה שישנם תוספי מזון או מזונות שונים שיכולים להשפיע על התנהגותם של ילדינו?


התוספים שתופסים

הפרעת קשב היא בעיה תורשתית בעיקרה, המתבטאת בקושי למקד את הקשב. הגנטיקה נחשבת לגורם העיקרי בהפרעה זו, והיא מהווה למעלה מ- 90 אחוז מכלל הגורמים להפרעה.

פסטיבל השוקולד (צילום: אריאל בשור)
בניגוד למיתוס, שוקולד דווקא לא מעודד הפרעות קשב | צילום: אריאל בשור

מחקרים מצאו שתזונה נכונה משפיעה על ההתנהגות רק בילדים שבהם קיימים חסכים תזונתיים, ולא בכלל האוכלוסייה. כלומר, בילדים שאינם נמצאים בסיכון לחסר בוויטמינים ומינרלים ובשאר אבות המזון - תזונה נכונה אינה פתרון.
שיפור התזונה ואספקת הוויטמינים והמינרלים החסרים להם, יכול לעזור לילדים אלה, וכאשר יושלמו החסכים תיתכן השפעה טובה ושיפור בהפרעת הקשב.
חשוב לציין שבמקרה הזה, עדיף לקבל את הוויטמינים והמינרלים באמצעות תוספי מזון ולא דרך מזונות המכילים אותם, כדי להבטיח כמות מספקת. את הכמות צריך לקבוע רופא המשפחה. אני ממליצה לבדוק את החוסרים בבדיקת דם פשוטה, ולפעול בהתאם להמלצת רופא.
אבץ ואומגה 3 הם שחקנים חשובים בניסיון לשפר את הפרעות קשב וריכוז בילדים. כמובן שהם אינם תחליף לטיפול קונבנציונלי, אבל הם בהחלט יכול לעזור ולשפר. שהשפעתם על הגוף משתנה מאדם לאדם, ויש לבחון כיצד הם משפיעים על ילדכם.

אבץ: אצל ילדים הסובלים מחוסר באבץ, נמצא שתוספת אבץ תורמת כנראה לשיפור בהפרעות קשב. לעומת זאת, השפעתו על ילדים שאינם סובלים ממחסור במינרל – שנויה במחלוקת. בחלק מהמחקרים נמצא שאכן תוספת אבץ שיפרה סימפטומים של הפרעות קשב ובחלק לא נמצאה כל השפעה.
אבץ נמצא במוצרי בשר כמו עופות, הודו וכבד, וגם בפיצוחים ובביצים.

אומגה 3: מחקרים רבים תומכים בהשפעתה החיובית של חומצת השומן אומגה 3 בטיפול בהפרעות קשב. לאחרונה מחקרים מעטים גם מראים קשר מסוים בין נטילת אומגה 3 לבין טיפול בהפרעות נוירו-התפתחותיות ופסיכיאטריות שונות. במספר מחקרים נמצא שיפור מסוים בסימפטומים של הפרעת הקשב בחלק מהילדים הנבדקים, ומחקר אחד הדגים שיפור מסוים בתפקוד הלימודי. המלצת החוקרים היא להוסיף אומגה 3 כחלק מהטיפול בהפרעת קשב, אך לא כתחליף לו.
בנוסף, לאומגה 3 השפעה חיובית במספר רב של תחומים כגון התפתחות המוח בתינוקות, שיפור מצבי דיכאון במבוגרים, עליית הכולסטרול הטוב והורדת הכולסטרול הרע ועוד. כך שבהחלט ניתן לנסות מתן אומגה 3 ולראות כיצד הדבר משפיע על הילד. נזק בטח לא ייגרם, מקסימום תועלת.
אומגה 3 ניתן למצוא בדגים קרים כמו סלמון וטונה, בשמן דגים, בפשתן ובאגוזי מלך.

השוקולד לא אשם

אחד המיתוסים הנפוצים בנושא הפרעות קשב בילדים הוא שאכילת סוכרים מעודדת אותן. המקור למיתוס הזה נמצא בסקרים שנערכו בעבר בקרב ילדים, אשר גילו כי ילדים הסובלים מההפרעה, נוטים לצרוך סוכר, שוקולד ומשקאות קלים המכילים סוכר – יותר מילדים אחרים.

אלא שמחקרים רבים דווקא שוללים קשר בין צריכת סוכרוז (סוכר) או אספרטיים (ממתיק מלאכותי המשמש כתחליף דיאטטי לסוכר במאכלים ובמשקאות קלים), לבין הסימפטומים של הפרעת קשב.
כמו כן, לא נמצאה כל עדות לכך שאכילת סוכרים מעוררת היפראקטיביות בילדים עם הפרעות קשב או בילדים בריאים. גם לא נמצאה עדות להשפעת אכילת שוקולד כמעורר היפראקטיביות. כמובן שמומלץ להקטין את כמות הסוכר בתפריט ללא קשר להפרעות קשב וריכוז.
מעבר לכך, ארוחת בוקר מזינה חיונית ביותר לשיפור בהפרעת קשב וריכוז במהלך היום, במיוחד אצל ילדים עם חסכים תזונתיים.

אין לראות בעצות המוגשות במדור זה תחליף לייעוץ רפואי
צרו קשר עם ליז רובין