בקרוב מאוד משרד הבריאות ייצא בקמפיין הסברה נרחב נגד מגיפת ההשמנה, שהולכת ותופסת תאוצה בקרב מבוגרים וילדים. מדובר בהחלטה חכמה וחשובה ביותר, שכן המודעות היא הצעד הראשון בדרך לדיאטה ולחיים בריאים; אם הורים יבינו שילד שמן זה לא נחמד ולצבוט בלחי שמנמנה זה לא מתוק - כבר השגנו משהו. השאלה היא איך עוברים ממסלול של עלייה במשקל לתהליך הרזיה, והתשובה היא כמובן שינוי הרגלים. אבל ממה מתחילים? תמיד ככשואלים אותי איזה הרגל מגונה כדאי לשנות תחילה, אני אומרת: ארוחות ערב משפחתיות.
כמו באמריקה
אתמול הגיעה אליי לפגישה שניה לירז בת ה- 12. לירז אומנם הצליחה לרזות יפה, אך כששאלתי האם יש קושי מסוים במהלך השבוע היא ציינה שאין ארוחות ערב מסודרות בבית. אביה שהיה נוכח בפגישה התרעם מיד: "את כבר גדולה ואת יכולה להכין ארוחות ערב בעצמך".
הבעיה היא שילדים לא אוהבים לאכול לבד, ובהיעדר זמנים מוכתבים מראש לארוחות משפחתיות – מוותרים על ארוחה מזינה ונופלים במלכודת הנישנושים.
הבעיה במשפחתה של לירז הייתה מוגדרת: ההורים חוזרים מעבודה בחמש אחר הצהריים, לירז ואחותה נמצאות בצהרון או אצל הסבתא, ולכן אין זמן לארגן ארוחה מסודרת. רק בסופי שבוע כולם יושבים לאכול יחד, וזה כמובן מעט מדי.
לא שאני מעוניינת שהמטופלים שלי ילמדו הרגלי אכילה נכונים מילדי ארה"ב – ממלכת ההשמנה של שנות ה- 2000 ובכל זאת, הרגל אחד כדאי לנו לאמץ משם: אצל האמריקאים ארוחת הערב היא הארוחה המרכזית, וכל המשפחה מתאספת לאכול יחד.
זה הרגל חשוב שלא מצליח להשתרש בארץ, בעיקר בגלל שעות העבודה המאוחרות אבל הוא שווה את המאמץ; לארוחה משפחתית אחת לפחות ביום יש חשיבות גדולה גם בהקשר המשפחתי, וגם בהקשר התזונתי.
זהו זמן איכות עם הילדים שבו ניתן לשמוע מהם את חוויות היום ולהקשיב להם, כמו גם לשתף אותם במה שעבר עלינו. מאיזה גיל אפשר להתחיל? אין מוקדם מדי; מרגע שהפעוט עובר למאכלים מוצקים ויכול לשבת איתנו סביב השולחן, כדאי להרגיל אותו לארוחת ערב מסודרת.
בהקשר התזונתי, ישנן מספר סיבות לארוחה משותפת:
1. מרגילים את הילד לארוחות מסודרות בזמנים קבועים פחות או יותר.
2. יוצרים הרגל לאכול סביב השולחן ולא מול הטלוויזיה, מול המחשב או תוך כדי שיחת טלפון. כשהילד אוכל ליד השולחן הוא מודע למה שנכנס לפיו ולכן גם שבע יותר.
3. הילד בוחר את המזון האהוב עליו מתוך מגוון מנות מזינות, לומד כיצד להרכיב ארוחת ערב מאוזנת.
4. ההתעסקות עם האוכל מוגבלת לזמני הארוחות וכך מתפנה זמן לעיסוקים אחרים, ואנו ההורים לא צריכים לבלות שעות במטבח.
5. הכנת הארוחה יכולה להיעשות באופן חוויתי יחד עם הילדים; כדאי להשקיע בהכנת ארוחה בריאה, שהילדים יוכלו להיות שותפים לבחירת המזון ולהכנתו.
קבלו תפריט
ארוחת הערב המומלצת משלבת את כל אבות המזון:
* ירקות: סלט ירקות או ירקות חתוכים. בחורף אפשר גם מרק ירקות עשיר.
* חלבון: ביצה, טונה, שקשוקה, סלט ביצים, אומלט עם פטריות או בצל או כרשה, פשטידות, יוגורט, גבינות למיניהם.
* פחמימה: לחם,קורנפלקס (עדיף הסוג הפשוט והמועשר בסיבים על פני הממותקים למיניהם), פריכיות אורז, דייסות למיניהם (עדיף משיבולת שועל).
* שומן: שמן זית לסלט, טחינה, חומוס (עדיף להכין לבד בבית), אבוקדו, זיתים.
וכמובן שאפשר להכין מזונות המורכבים מחלבון ופחמימה: לחם מטוגן קלות עם ביצה, טוסט עם גבינה צהובה, פיצה על לחם ועוד.
כדי לצמצם את הקלוריות המיותרות בארוחה, השתמשו בתרסיס שמן במקום בשמן מבקבוק; כך אפשר לשלוט על הכמות. כמו כן, ותרו על ג'חנון, מלאווח, בורקס ודומיהם, שאינם מספקים לילד כלום פרט לשומן טראנס ופחמימות ריקות.
בסיום הפגישה עם לירז ואביה, סיכמנו שמעכשיו יקפידו ההורים על הכנת ארוחת הערב המשפחתית ולירז תעזור בהכנתה. ההורים ימצאו את הזמן לשבת עם הילדים לארוחה ולו למשך מספר דקות. הארוחה תהיה מגוונת ומורכבת ממזון בריא ולא מכל הבא ליד. וכדי לא להסיר את האחריות מלירז וכדי לדרבן את הוריה להקפיד על ארוחות מסודרות, ביקשתי מלירז מידי פעם להפתיע את הוריה ולהכין בעצמה את הארוחה המשפחתית.
צרו קשר עם ליז רובין