הפרעות ראייה בקרב ילדים מעלות המון חששות גם אצל ההורים. אחת הבעיות העיקריות היא שרובנו שומעים מושגים רפואיים כמו "פזילה" או "עין עצלה", בלי להבין מה זה באמת אומר או איך מטפלים בזה.
"הכי חשוב שההורים יידעו שיש תקופה קריטית לטיפול בבעיות ראייה - מהלידה, במיוחד בשנתיים הראשונות ואולי אפילו ב-10 השנים הראשונות", מסבירה ד"ר אירן ענתבי, מנהלת המרכז למחלות עיניים ילדים במרכז הרפואי הדסה.
"אם יש בתקופה הזו משהו שמפריע לקבלת הגירויים הוויזואליים תקינים מהעין למוח, הילד לא יגיע למצב של ראייה תקינה. מנגד, אם מגלים מוקדם את הסיבה להפרעה ומטפלים בה, ניתן ללמד את המוח להתגבר על הבעיה ולאפשר התפתחות ראייה תקינה בשתי העיניים".
עוד כדאי לציין שמערכת החינוך נוהגת לערוך בדיקות ראיה לתלמידים בכיתות א' ו-ח', אך בין שני המועדים קיים פער של 8 שנים. גם במהלך התקופה הזו עלולות להתפתח לא מעט הפרעות ראייה ובהן עין עצלה – אלא אם מגיעים לבדיקות עיניים יזומות.
מה הקשר בין פזילה ועין עצלה?
"בעיקרון, כל עין אמורה לקבל את אותו גירוי ולא אמורים להיות הבדלים בחדות התמונה", אומרת ד"ר ענתבי. "התמונה צריכה להגיע מאותו כיוון ועליה להיות חדה באותה מידה".
"אם אחת העיניים לא מקבלת גירויים, מסיבות כאלה ואחרות, לא יתרחשו אצל המוח תהליכים מוחיים שיאפשרו לעין לפתח ראייה והיא תהיה 'עצלה' – ששכיחה מאוד וקיימת בקרב כ-4%-5% מהאוכלוסייה. בנוסף, במהלך השנים שבהן העין לא מקבלת גירויים, השכבות במוח שאחראיות לראייה עוברות ניוון".
אופטיקנה דואגת לעיניים של הילדים שלכם>>
הסיבות לקושי שממנו סובלת העין העצלה שונות ומגוונות: עפעוף צנוח שחוסם פיזית את אשון העין (או ציר הראייה), עכירות בעדשה, בקרנית או בזגוגית. כל אילו יכולים להופיע על רקע מולד או נרכש. כמו כן, עין עצלה נגרמת לעיתים בגלל הבדל בתשבורת בין העיניים – שזה מה שקורה אם עין אחת זקוקה למשקפיים והעין השנייה לא. אם לעומת זאת הילד סובל מפזילה, המוח שלו יראה בעת ובעונה אחת תמונה שונה בכל עין וכך ייווצר אצלו בלבול. גם כאן, הפתרון שמוצא המוח הוא לתת עדיפות לעין אחת שבה הוא ישתמש ו"להזניח" את העין השנייה.
"מחקרים מראים שילד עם עין עצלה נמצא בסיכון גבוה יותר לאבד את הראייה גם בעין הטובה בהשוואה למי שיש לו שתי עיניים תקינות", עונה ד"ר ענתבי לשאלה למה בכלל לטפל בעין עצלה.
"חוץ מזה, החיים ארוכים וצריך לקחת בחשבון מצב שבו גם הראייה בעין התקינה נפגעת. בנוסף, מחקר מעניין שיצא לאחרונה הראה שהיכולת של הילדים עם עין עצלה לקרוא או למלא את התשובות במבחן אמריקאי פחות טובה בהשוואה לילד עם שתי עיניים בריאות – מה שיכול להשליך כמובן על הציונים בבית הספר, בבגרויות ובפסיכומטרי".
איך מאבחנים עין עצלה ומהן שיטות הטיפול?
"בשביל לאבחן תופעה של עין עצלה מבצעים בדיקות סקר שבהן מנסים לחפש סבירות גבוהה לכך שהילד סובל מאחד מגורמי הסיכון לעין עצלה", אומרת ד"ר ענתבי. "ברוב טיפות החלב וקופות החולים יש מנגנון של בדיקות סקר, אך הקושי הוא שבעולם עדיין לא הגיעו למוסכמות לגבי טיב או תוכן הבדיקה. כמו כן, במשפחה שבה יש כבר סיפור של עין עצלה, פזילה או משקפיים, מומלץ לא להסתפק בבדיקות הסקר אלא להתייעץ מוקדם עם רופא עיניים ילדים".
בהמשך, הטיפול בעין עצלה לא צריך להטריד הורים לילדים: "קודם כל מטפלים בגורם. אם הבעיה היא הבדלי תשבורת או אופטיקה בין העיניים, אז הפתרון הוא משקפיים. אם לעומת זאת הבעיה היא קטרקט או פזילה, אז הטיפול הוא למשל ניתוח קטרקט או פזילה", מגלה הרופאה.
"הדבר השני שצריך לעשות במסגרת הטיפול הוא לגרום למוח להפסיק את תהליך החרם על העין העצלה. בשביל לעשות את זה, הדרך הכי עתיקה וטובה היא לשים רטייה ולחסום באופן יזום את העין הטובה למספר שעות כל יום. לחילופין, יש אפשרות לטיפול עם טיפות שמתאים יותר לילדים גדולים ובמצבים מסוימים, כמו למשל כאשר הילד מוריד כל הזמן את הרטייה".
"בסופו של דבר, הצלחת הטיפול נובעת מהבנת ההורים את חשיבות הנושא", מסכמת ד"ר ענתבי. "כמו שכל הורה יטפל בבעיות לב של הילד, כך גם במקרים של בעיות ראייה. לתפיסתי, כדאי להורים לנצל את ההזדמנות להציל את הראייה של הילד. נכון שזה קשה אבל התוצאה שווה את המאמץ".
"אופטיקנה", רשת האופטיקה הוותיקה המובילה את תחום האופטיקה בישראל. הרשת מחזיקה כ-80 סניפים בפריסה ארצית מדן ועד אילת. הרשת מעניקה שירותי אופטומטריה מהמתקדמים בישראל הן באמצעות חדרי בדיקה בעלי המכשור החדשני ביותר והן ע"י אופטומטריסטים מקצועיים אשר עוברים הכשרות, הסמכות והדרכות שוטפות בסטנדרט הגבוה ביותר.
בחנויות הרשת נמכרים משקפי ראייה ומשקפי שמש של המותגים והטרנדים המובילים בעולם, עדשות למשקפיים בטכנולוגיה ובאיכות הגבוהה ביותר, עדשות מגע ומכשירי שמיעה. כחברה המובילה את ענף האופטיקה בישראל, אופטיקנה לוקחת אחריות על העלאת מודעות הציבור לבריאות העין ולתקינות הראייה.