תינוקות וילדים קטנים משתמשים בבכי כדי להעביר מסר, אבל הבעיה האמיתית מתחילה כאשר הם לא מתלוננים על תופעות בריאותיות שבהן צריך ואפשר לטפל. בין היתר, יש למשל סבירות גבוהה לכך שהתינוק נולד עם ליקוי ראייה כלשהו אבל להורים אין מושג על זה.
היפרמטרופיה, שמכונה גם היפרופיה או בעברית "רוחק ראייה", היא תופעה שכיחה אצל תינוקות שגם ההורים צריכים להכיר: "פירוש הדבר מבחינה אופטית הוא שקרני האור שנכנסים לעין לא מפוקסים במרכז הרשתית כמו שצריך", מסבירה לנו ד"ר אירן ענתבי, מנהלת המרכז לרפואת עיניים ילדים במרכז הרפואי הדסה. "לכאורה, העין קצרה מדי ואז התמונה שנופלת על הרשתית עדיין מטושטשת".
הגוף מתקן את הבעיה – אבל רק עד גבול מסוים
"רוחק ראייה מקשה דווקא על הראייה לקרוב יותר מאשר על הראייה לרחוק, אבל למזלנו יש לילדים יכולת מאוד טובה למקד את המבט באמצעות מנגנון טבעי שנקרא אקומודציה", מגלה ד"ר ענתבי. "המנגנון המדובר מאפשר לעדשת העין לשנות את צורתה ולתקן את האופן שבו קרני האור נשברות. זה תהליך טבעי שקיים אצל כל אחד מאתנו, אך בקרב ילדים הוא חזק יותר".
אופטיקנה דואגת לעיניים של הילדים שלכם>>
תודות לאקומודציה, תינוקות שנולדים עם רוחק ראייה קל בעוצמה של 2-3 דיופטר לא יסבלו מהפרעת ראייה ואצל רובן רוחק הראייה יקטן ואף יעשה בלתי משמעותי ולא ידרוש טיפול. במקרים חמורים יותר שבהם התינוק נולד עם רוחק ראייה של 5 או 6 דיופטר ומעלה, תהליך הפוקוס במוח לא יהיה מספיק חזק כדי למקד את הראייה לכל שעות היום. במקרים אלו, לפי ד"ר ענתבי, "האקומודציה תאפשר לילד להתמקד לרגע, אבל רוב הזמן הוא ימשיך להסתובב עם ראייה מטושטשת. זה יוביל לפגיעה חמורה בהתפתחות הראייה ולעין עצלה, מה גם שבלי טיפול הנזק יהיה בלתי הפיך".
מה תינוק רואה?
כל הורה רגיל לשאול את עצמו על מה התינוק שלו חושב. אם מוסיפים למשוואה בעיות שכיחות של ליקויי ראייה, התשובות עשויות להפתיע: "תינוק עם היפרמטרופיה לא ממש מרגיש שיש לו בעיה", מגלה בהקשר הזה ד"ר ענתבי. "אבל זה בגלל שהוא לא מכיר מציאות אחרת: בשבילו הפנים של ההורים זה משהו קצת מטושטש והוא ממילא לא רגיל לזהות כל שערה ושערה בזקן של אבא".
החדשות הרעות הן שאנו כהורים לא תמיד יכולים לזהות שהתינוק סובל מרוחק ראייה. "האמת שנורא קשה להורים לשים לב לתופעה הזו, כי הרבה מהילדים מתפתחים באופן תקין לגמרי ויש הבדלים בקצב של כל ילד וילד גם בלי קשר אליה", מספרת הרופאה. "ההסתייגות היחידה היא עבור הורים לתינוקות שלא ממקדים מבט עד גיל 3 חודשים, כי אחת הסיבות לכך יכולה להיות רוחק ראייה גבוה וזה משהו ששווה לבדוק לעומק".
אז מה בכל זאת אפשר לעשות? לפי ד"ר ענתבי, מומלץ לקחת בחשבון כמה גורמים: "מי שיש לו במשפחה היסטוריה של רוחק ראייה גבוה נמצא בסיכון גבוה יותר לסבול מהבעיה", היא אומרת. "כמו כן, קיים קשר לא מחייב אך ברור בין התכנסות של העיניים לכיוון האף לבין רוחק ראייה גבוה. לכן לעיתים רוחק ראייה גבוה מלווה בפזילה. אישית אני ממליצה להגיע לבדיקה של רופא עיניים ילדים בגיל שנה, בגיל 3 ובגיל 6".
הגיע זמן המשקפיים
הטיפול בהיפרמטרופיה מחייב שימוש במשקפיים ולפי ד"ר ענתבי אפשר להתחיל בו כבר מגיל 3 חודשים (במקרים חמורים). בנוסף, היכולת להשיג את הראייה המלאה עולה ככל שמגלים את הבעיה מוקדם יותר.
"ברגע שהילדים שמים את המשקפיים, מה שתמיד מעניין את ההורים זה איזה מספר יש בהם. אבל מה שבעצם צריך לעניין זה האם בעזרת המשקפיים הראייה תתפתח באופן תקין והילד יכול להשיג ראיה של 6/6 – כי זו מטרת הטיפול", היא מסכמת. "הילד יקבל משקפיים, בזכות המשקפיים הגירויים הוויזואליים שיגיעו למוח יהיו חדים ותקינים וכך הראייה שלו תשתפר".
"אופטיקנה", רשת האופטיקה הוותיקה המובילה את תחום האופטיקה בישראל. הרשת מחזיקה כ-80 סניפים בפריסה ארצית מדן ועד אילת. הרשת מעניקה שירותי אופטומטריה מהמתקדמים בישראל הן באמצעות חדרי בדיקה בעלי המכשור החדשני ביותר והן ע"י אופטומטריסטים מקצועיים אשר עוברים הכשרות, הסמכות והדרכות שוטפות בסטנדרט הגבוה ביותר.
בחנויות הרשת נמכרים משקפי ראייה ומשקפי שמש של המותגים והטרנדים המובילים בעולם, עדשות למשקפיים בטכנולוגיה ובאיכות הגבוהה ביותר, עדשות מגע ומכשירי שמיעה. כחברה המובילה את ענף האופטיקה בישראל, אופטיקנה לוקחת אחריות על העלאת מודעות הציבור לבריאות העין ולתקינות הראייה.