כל כלב, למרות הבדלי האתלטיות, הגודל והצורה, בין הגזעים, זקוק לפעילות גופנית יום יומית. ישנם אמנם כלבי עבודה (צייד, מרעה, הגנה), שחיים בתנאים המתאימים למבנה ולאופי שלהם ומוציאים אנרגיה רבה בעבודה מאומצת, אך אצל הכלבים ה"ביתיים" המצב שונה לגמרי. לכלבי המחמד יש תפקיד חשוב בחברה המודרנית, הם הם החברים הכי טובים שלנו, בני משפחה ואפילו יותר מזה.
הכלבים מסייעים לבעליהם בפריקת המתחים והלחצים של החיים בעידן המודרני והבעלים דואגים להם למזון ולמחסה ולבריאותם. ובתמורה - הפעילות הגופנית של הכלב תלויה כמעט לגמרי בבעליו, או יותר נכון - בגיל הבעלים, במצבו הבריאותי, במחויבויותיו בעבודה ובעיקר במידת החריצות או העצלנות שלו. כל זה עלול לגורם לכך, שפעילותו של הכלב העירוני הממוצע מוגבלת לטיולים קצרים ואיטיים מתחת לבית או בגינה השכונתית.
לפי חוק שימור החומר, שכולנו מכירים היטב, שום דבר לא הולך לאיבוד. כל המזון שהפך לקלוריות ולא נשרף בפעילות גופנית הופך לשומן המצטבר בגוף, באבריו וברקמותיו, והתוצאה בלתי נמנעת: השמנת יתר. ישנו שלב ביניים של עודף משקל הניתן עדיין לאיזון בקלות יחסית, אך כמו אצל בני האדם, שלב ביניים זה הוא נזיל ביותר והדרך להשמנת יתר קבועה שקשה מאוד להיפטר ממנה, קצרה והתוצאות עלולות להיות חמורות.
מה איכות המזון של הכלב שלכם?
צריך לשים לב, למרות שגורים שמנמנים נראים חמודים למדי, הוכח שהשמנת יתר בבגרות נעוצה לעיתים קרובות בריבוי תאי שומן בינקות ובתקופת הגדילה. חשוב לשאול תמיד את הווטרינר אם הגור נראה שמן מידי, ישנן טבלאות משקל לגזעים השונים ועודף של 15% מעל המשקל הממוצע בגיל מסוים צריך להדליק נורת אזהרה.
גם איכות האוכל שאתם מזינים בו את הכלב חשובה ביותר. רצוי לקבל המלצת הווטרינר המטפל, אבל זה לא הכל. חשוב לא להאכיל או לצ'פר את הכלב בשאריות מהאוכל שלכם, ובוודאי לא ממתקים שחלקם יכולים להיות אפילו מסוכנים לכלב מלבד היותם עתירי קלוריות.
מהם הסיכונים הבריאותיים של עודף משקל בכלבים (וגם בחתולים)?
לצערנו יש סיכונים רבים: בעיות בשלד ובמפרקים, במערכת הנשימה, במערכת כלי הדם והלב ,(עודף כולסטרול ושומנים בדם), בפוריות, מחלות עור ועוד ועוד.
שימו לב, מחקרים הוכיחו קשר בין צורתו הפיסית של הכלב לזו של בעליו, היו ביקורתיים גם כלפי עצמכם וגם כלפי הכלב שלכם, עודף משקל יכול אמנם לנבוע מבעיות הורמונליות ופתולוגיות שונות, אך לרוב זה יהיה קשור גם אליכם. לאכול פחות ולנוע יותר.