אחד אחד הם נופלים בזה. חברים שעד אתמול חלקו אתכם מנגלים מושחתים ונפנפו כאילו אין מחר, ישבו אתכם בהמבורגריות בוטיק והיו מוכרים את אמא שלהם בשביל סטייק ראוי. פתאום הם מסתפקים בעוף, אחר כך עוברים רק לדגים ומהר מאוד לועסים בתאווה שיפודי ירקות. הצמחונות והטבעונות אוספות לחיקן עוד ועוד אנשים, אבל מה עושים כשיש ילדים בתמונה? איך הופכים את המשפחה לצמחונית או טבעונית בלי לערער את עולמם של הילדים? נירה אולנד, "הדיאטנית הירוקה" וטבעונית בעצמה, עם קצת תשובות וטיפים למי שמתכנן את המעבר - וממש מתלבט מה לעשות עם הקרניבורים הקטנים שהוא גידל בבית עד עכשיו.
בלי מלחמות
"ההחלטה לעבור לצמחונות או לטבעונות נובעת ממגוון רחב של סיבות, ולעתים משילוב ביניהן", אומרת אולנד. "יש משפחות שמגיעות למסקנה שתפריט צמחוני או טבעוני בריא יותר, משפחות אחרות עושות זאת מטעמים מוסריים ובשנים האחרונות יש אנשים שמחליטים שזו בחירה נכונה יותר מבחינה אקולוגית. אני לא נתקלתי באנשים שעשו את הבחירה מטעמים כלכליים, בעיקר מפני שצמחונות וטבעונות נתפסות כ'תענוג לעשירים', אף שאפשר לאכול אוכל ללא מוצרים מהחי גם בתקציב מוגבל".
האם עדיף לעשות מעבר מדורג לתפריט החדש?
"לילדים יותר קשה עם שינויים, וייתכן שהפחתה הדרגתית של המזונות מן החי שהחלטתם לוותר עליהם תקל על ילדיכם את המעבר. בכל מקרה, חשוב לשתף את הילדים כמה שיותר בגורמים להחלטה המשפחתית (בהתאם לגילם, כמובן שלא צריך לספר לילד בן 3 בדיוק איך מגיע הבשר לקציצות), לתת להם לעזור בהכנת המזון, ואפילו לגדל ירקות בגינה או באדניות, כדי שירגישו שהשינוי לא נכפה עליהם, אלא נעשה בשיתוף פעולה איתם".
מה עושים כשהילד מתעקש להמשיך לאכול בשר, או מתקשה לוותר על מעדני החלב?
"אני לא בעד להתחיל מלחמות סביב אוכל, זה מוביל בדרך כלל לתוצאה הפוכה מהרצוי. מניסיוני, אם ההורים מאוד מסורים לעניין הצמחונות או הטבעונות, סביר שגם הילד ייכנס לזה, במיוחד בגילים הצעירים יותר. ילדים גדולים יותר לא כדאי להכריח, אלא לכבד את הבחירה של הילד – למשל, לא לאסור עליו לאכול בשר או מוצרים מהחי אצל חברים או בבילויים בחוץ, ואם זה לא מפריע להורים, אפילו לאפשר לו לאכול מזונות 'אסורים' בבית".
איך מתמודדים עם הערות מהסביבה - רופאי ילדים, טיפת חלב, סבתות – שמפקפקים בהחלטה ומביעים דאגה לבריאותו של הילד?
"כל הורה שגר במדינה שלנו שומע הערות כל הזמן, ולא רק בקשר לתזונה, וצריך לקחת בפרופורציות הנכונות. כמו שלא תחבשו ותורידו לתינוק את הכובע לפי הערה של כל מי שעובר מולכם ברחוב, אתם צריכים להיות בטוחים בהחלטה שלכם ולקחת אחריות על התזונה שבחרתם למשפחה שלכם. יש תשובה לכל טענה שמעלים נגד צמחונות, מחקרים רציניים שאפשר להציג ובעיקר חשוב להיות נחושים ולא להתנצל – אפשר לאכול מאוד בריא ומגוון גם במסגרת של צמחונות או טבעונות, ולדאוג שלא יחסר לילדים שום דבר".
האם יש גיל שמתחתיו לא מומלץ לעבור לצמחונות או לטבעונות?
"ממש לא, יש תינוקות טבעוניים שנולדים אחרי הריון טבעוני והם בסדר גמור. ארגון הדיאטניות האמריקאי כותב שתזונה טבעונית מתאימה לכל הגילאים, כולל בזמן הריון, הנקה וגיל הינקות, אבל מכיוון שתפריט כזה אינו אינטואיטיבי לרובנו, כדאי לקבל ייעוץ מקצועי, ובפרט בשלב המעבר מהנקה למוצקים, כדי לוודא שהתפריט מאוזן ומגוון דיו".
האם כדאי לבקש מהורי החברים להקפיד לא לתת להם בשר או מוצרי חלב, או לתדרך את הגננות?
"תלוי עד כמה ההורים נחושים, ותלוי בילד. יש ילדים שירגישו מאוד מיוחדים להצהיר שהם צמחונים או טבעונים, ואחרים שיתביישו ב'חריגות' שלהם ויעדיפו להסתיר אותה. בעיניי, לא נכון לנהל מאבקים על גב הילד, ולא הגיוני לבקש מהורי החברים להחליף את התפריט המשפחתי שלהם כשילד צמחוני או טבעוני מגיע להתארח, אלא לתת לילד לעשות את הבחירות שלו".
>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?