הם כבר כאן. הווירוסים, התקפות העיטוש הבלתי פוסקות, ההשתעבדות לתרופות ושלל הכיופים שמביאה איתה העונה הקרה. נדמה ששפעת היא חלק מהנוף החורפי, אבל מתברר שאפשר גם אחרת; מניעת הדבקה היא משימה לא פשוטה, אך לא בלתי אפשרית. רגע לפני שאתם מתמסרים לאקמול ולטישיו, הפנימו כמה כללים שיסייעו לכם למנוע את מחלות החורף בקרב בני המשפחה.
אז מה עושים?
1. שמרו על רמת היגיינה אישית נאותה: קודם כל חשוב שאתם, ההורים או מי שמטפל בילדיכם - ישמרו תמיד על ידיים נקיות. חוץ מזה, למדו את הילדים לשטוף את ידיהם במים חמימים וסבון למשך 15-20 שניות אחרי ביקור בשירותים, לפני ארוחות ואחריהן, ואחרי שהם מתעטשים או משתעלים.
טיפ: נגיפים אוהבים מקומות ציבוריים. החזיקו באוטו ג'ל לניקוי וחיטוי על בסיס אלכוהול ומגבונים, למקרה הצורך. תוכלו להשתמש בהם כדי לנגב קלות את עגלת הקניות לפני שאתם או הילדים נוגעים בה כשאתם הולכים לסופרמרקט.
2. מנעו עד כמה שאפשר הפצת הנגיפים בבית: כשאתם משתעלים או מתעטשים שימו יד על הפה. למדו את הילדים לכסות את פיהם כשהם משתעלים או מתעטשים, ולהשתמש בטישיו במקום בידיים. אם הילד התעטש לתוך הידיים שלו, למדו אותו לשטוף אותם אחר כך היטב, לפני שהוא נוגע בצעצועים, באוכל או בחפצים אחרים בבית.
טיפ: הסיכוי שהילד שלכם יחזיק בידו טישיו בכל פעם שהוא מתעטש הוא נמוך. למדו אותו להשתעל או להתעטש אל תוך חריץ הזרוע (מקום המפגש בין האמה והזרוע) במקום אל תוך הידיים.
3. הקפידו ככל האפשר על בית נקי: וירוסים יכולים לחיות במשטחים פתוחים עד שלוש שעות. הקפידו לשטוף משטחי עבודה במטבח, נגבו מתגי אור, ידיות של דלתות, שפופרות של טלפונים, מקלדות מחשב או חפצים אחרים שנמצאים בשימוש משפחתי משותף, בעיקר אם אחד מבני הבית חולה ברגע זה. שטפו טוב עם סבון ומים חמים כלי אוכל. השתדלו שלא לחלוק צלחות או כוסות.
טיפ: כשמחטאים את הבית לא חייבים להשתמש דווקא באקונומיקה. אפשר להכין בקלות תכשירים לניקוי ביתי מחומרים פשוטים וידידותיים יותר כמו חומץ, שמן זית, לימון או סודה לשתייה.
4. אם הילד מצטנן בקלות, לא להיבהל: צינון לא מעיד על מערכת חיסונית חלשה. ילדים בריאים בדרך כלל, שתזונתם טובה, עשויים לחלות קצת אך יחלימו במהרה.
טיפ: אם הילד חולה, הימנעו מתרופות לצינון ללא מרשם רופא. עודדו אותו לשתות הרבה והיעזרו מאמצעים מהרפואה המשלימה להקלה על סימפטומים. דבש נמצא יעיל כנגד ליחה (רק לילדים מעל גיל שנה) מכשיר אדים או הזלפה של מי מלח לפתיחת האף.
5. גשו לקופת החולים לקבלת חיסון נגד שפעת: מחלת השפעת מדבקת מאוד, ולכן קשה להימנע מהדבקה. הנגיף עובר מאדם לאדם כבר במרחק של מטר- מטר וחצי, וילדים נוטים להתרוצץ, להתקרב ולגעת בכל דבר. בנוסף, שפעת יכולה להיות מדבקת כמעט יממה לפני שאותו האדם חש בתסמינים. ילדים בגיל הגן ובשנים הראשונות בבתי הספר מעבירים את המחלה אף יותר ממבוגרים. לכן חיסון הוא עדיין בגדר הנשק הטוב ביותר. החיסון ניתן חינם בכל קופות החולים.
טיפ: ילדים מעל גיל שנתיים שחוששים מזריקות ניתן לחסן באמצעות תרסיס אף. החיסון בתרסיס לאף ניתן בכל הקופות בעלות נמוכה לבעלי הביטוחים המשלימים, מלבד קופת חולים מאוחדת שם ניתן החיסון בתרסיס אף ללא עלות לילדים עד גיל 7.
6. הרחיקו את הילדים מעישון: חשיפה לעשן סיגריות מגבירה את הרגישות למחלות. מחקרים מצאו קשר בין הורים שמעשנים לשיעור גדול יותר של מחלות דרכי הנשימה העליונות, הצטננויות ובמיוחד אסטמה ודלקות אוזניים בקרב הילדים שלהם. הרחיקו ילדים מסיגריות במקומות ציבוריים וגם אצל קרובים ובני משפחה. אל תסכימו שאנשים אחרים יעשנו לידם.
טיפ: אם אתה הורה מעשן, דע כי גם עישון במרפסת שלא בקרבת הילד לא מפחית את הסיכון לילד. העשן נספג בבגדיו ובשערו של ההורה.
7. חזקו את המערכת החיסונית של בני הבית: מערכת חיסונית חזקה במצב טוב ערוכה יותר להילחם בוירוסים. הקפידו על תפריט בריא ומאוזן, עודדו אותם לפעילות גופנית, שתייה מרובה, ולשעות שינה מספקות. אם את מניקה, נסי להניק כמה שיותר, כדי לספק לתינוק נוגדנים.
תכשירים טבעיים לחיזוק מערכת החיסון כמו אכיניצאה נמצאו יעילים במניעת מחלות. הבעיה היא שהם מאבדים מיעילותם בשימוש לאורך זמן, ולכן כדאי לתת אותם נקודתית רק בתקופות רגישות מסוימות. מה לא עוזר? למרות ההסברה, ויטמין C לא נמצא יעיל במניעה של מחלות חורף.
טיפ: תיאוריית ההיגיינה גורסת שמערכת החיסון של ילדים זקוקה להתמודדות מסוימת עם העולם החיצוני. יש רופאים שמאמינים שאפילו כדאי לאפשר לילדים להתלכלך מעט, להיחשף לאבק ואפילו לחלות לעתים כדי לחזק את המערכת החיסונים שלהם. סביבה נקייה וסטרילית מדי היא לא בהכרח חיובית.
8. הרחיקו את ילדיכם מאנשים מצוננים או כאלה שחולים בשפעת: אם החבר הכי טוב של הילד חולה, ייתכן שזה לא בדיוק הזמן המתאים ללכת לישון אצלו בלילה.
טיפ: המרחק צריך להיות דו-כיווני - כמובן שאם הילד שלכם חולה, אל תתנו לו אקמולי ותשלחו אותו לגן. הוא רק יחזור יותר חולה ועשוי להדביק את הילדים האחרים. שלחו אותו לגן רק יממה לאחר שהחום עובר.
9. אל תחממו את החדר יותר מדי עד להזעה: בניגוד למיתוס, קור לכשעצמו אינו גורם להתקררות והצטננות. מעברים מחום לקור ולהיפך, ושינויים מבלבלים בטמפרטורות, הם אלה שמעודדים צמיחה של וירוסים.
טיפ: אל תלבישו את הילד בבגדים חמים מדי, אלא בבגדים נעימים שמתאימים לטמפרטורה, רצוי בלבוש שכבות כדי שיהיה אפשר לווסת את הטמפרטורה המתאימה. מקומות סגורים הם מדגרה לנגיפים. הקפידו לפתוח מדי פעם חלון ולאוורר את הבית.
סייע בהכנת הכתבה – ד"ר רונן מוסרי, מומחה לרפואת ילדים