נושא התזונה הבריאה הפך לשיח מרכזי בכל בית כמעט. אבל לצד המודעות הגדולה, בארונות מטבח רבים עדיין נמצאים מזונות מאוד לא בריאים, לפעמים הרבה יותר משחשבנו, עם קילומטראז' של ממתקים, ומאכלים עתירי שומן וקלוריות שמבצבצים מכל פינה. על מה מהם ממש כדאי לוותר? תרצה שני, דיאטנית בכירה לילדים, מטפלת בבעיות אכילה והאכלה בגיל הרך, מונה את המזונות הכי גרועים לילדים שאפשר למצוא כמעט בכל בית.
>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?
"הכל קשור במינון", אומרת שני, "כל משפחה צריכה להחליט לגבי המינון שהיא מסוגלת ליישם, ולא להפר זאת". נכון שהסביבה בה גדל הילד משפיעה, בתים של חברים, גני הילדים ובתי הספר, ולא ניתן להגביל את הילדים בחוץ, כאשר הם הולכים ליום הולדת של חבר. אבל בסופו של דבר, המודל של הילד הוא מה שהוא רואה בבית, וההיצע שהוא מקבל שם. "אם ההורה שותה קולה או רד בול - כשהילד ישן, הוא יידע זאת. הורים צריכים לשמש מודל חיקוי בעצמם, וגם להאמין בזה, אחרת אם הורה לא מאמין שחשוב שהילד לא צריך לצרוך יותר מדי ממתקים הוא גם לא יישם את הכללים לאורך זמן", אומרת שני, "ברשתות יש באז בנוגע לאוכל בריא לילדים, אולם מבחינת הסקרים, אחוזי ההשמנה אצל ילדים עולים ועולים".
בורקס
גם אם הבורקס בתוספת תפוחי אדמה או תרד, זה עדיין לא מכשיר אותו להיות מזון בריא. בורקס עשוי ברובו מבצק עלים המורכב מקמח לבן ומרגרינה, זהו שומן טראנס, שאינו בריא לגוף ופוגע בכלי הדם. כיום יש בורקסים גם מבצק פילו, והוא עדיף.
קציצות שניצל מוכנות
בקטגוריית המוקפאים, הן הכי פחות מזינות. קציצות השניצל עשויות משאריות עוף שעברו גריסה, כוסו בפרורי לחם וזכו לקבל את הכינוי "שניצל". למרות שזה אמור לשמש כמקור לחלבון, כמעט ואין בזה חלבון, מה שכן, תמצאו בזה לא מעט שומן ונתרן. אם אתם כבר מחליטים לקנות שניצל מוכן, בדקו בפירוט המצוין על האריזות, באילו מהם אחוזי החלבון גבוהים יותר.
עוד ב-mako בית ומשפחה:
מוצרים דיאטטיים
אם מוצר הוא רזה בגלל הורדת אחוזי שומן כמו גבינה 5 אחוז אז אין בעיה, אבל אם השינוי הוא בתחליף סוכר והפיכתו למוצר דיאטטי זה ממש לא מומלץ, למעט ילדים שיש להם סכרת.
מלאווח
המאכל הפופולארי עשוי בסך הכל מקמח ומרגרינה. מעבר לקלוריות הוא אינו מזין ואינו תורם כלל לגוף. מבחינת ערכים תזונתיים ושפע קלוריות מצטרף למלאווח גם חברו הג'חנון. לעיתים ניתן להשתמש בהם כמזון מעבר, אם רוצים לדוגמא שהילד יאכל רסק עגבניות. לאחרונה המאכלים הללו יצאו בגרסה "בריאה" של קמח מלא, אך המצב עדיין לא מעודד במיוחד.
נקניקים
הם נמצאים בהרבה מקררים בבתי אב, בעיקר אצל משפחות שמכינות כריכים בבוקר לילדי הגן ובית הספר. נקניקי הקוקטייל, ואלו המיובשים והמשומרים מכילים ניטרטים וניטריטים, שומנים וצבעי מאכל שונים, שנועדו בעיקר למשוך את העין. מבין קבוצת הנקניקים, הפסטרמה נחשבת יחסית לסבירה, בעיקר אם היא מנתח שלם ולא מעובדת בשילוב מרכיבים אחרים.
סוכריות גומי וטופי
הגרועים ביותר בקטגוריית הממתקים. טופי נדבק לשיניים והורס אותם, ובנוסף, מכיל צבע מאכל, סוכר זמין וחומרי שימור. ולמעשה, עד גיל 5 לא מומלץ לתת לילדים לאכול טופי, כיוון שהם עלולים להיחנק מזה. לחלק מהילדים צבעי מאכל עלולים לגרום להיפראקטיביות. ובאופן כללי, עדיין לא ברורים עד הסוף הנזקים שהם מסבים לגוף. אמנם יש היום כבר צבעי מאכל טבעיים והתחילו להשתמש בהם יותר ויותר בתעשיית המזון, אך אי אפשר לדעת עד כמה זה טבעי, מה גם שיש בהם חומרי שימור.
קולה ומשקאות אנרגיה
בקטגוריית המשקאות הממותקים, קולה ומשקאות כמו רד בול, אינם מיועדים לילדים. יש בהם קפאין וסוכר, שילוב הרסני לבריאות הילדים. משקאות ממותקים ככלל אינם מומלצים, מעבר לצבעי המאכל, יש בהם פרוקטון, סירופ תירס או סוכר פירות שנכנס ישירות לכבד, ולא עובר את אותו התהליך, שסוכר רגיל עובר מבחינה מטבולית, מה שגורם ליצירת כבד שומני.
חטיפים מטוגנים
כמו דובונים או אפרופו ודוריטוס, בהם יש ריכוז רב של שומן ומלח. אם כבר צורכים, חשוב לא לצרוך בשקיות גדולות, כי כשילד פותח אריזה הוא מסיים את הכל, לכן הרע במיעוטו יהיה לצרוך אריזות אישיות.
דגני בוקר ממותקים
כדאי לקרוא לילד בשמו. דגני בוקר רבים הם פשוט ממתקים. כשרוכשים דגני בוקר יש לשים לב לכמויות הסוכר המצוינות על האריזות ולהשוות ביניהם. תמצאו שיש בלא מעט דגני בוקר הרבה נתרן, בנוסף לכמות סוכר נכבדת, והם עשירים בשומן. דגני בוקר עם תחליפי סוכר אינם מתאימים לילדים לכן עדיף להימנע מהם.