הילדה מתביישת ללכת לבית ספר עם חולצה קצרה? היא מתעקשת ללבוש טייטס עבה מתחת לחצאית גם בימי שרב? יכול להיות שהיא פשוט נבוכה משיערות הגוף שלה. ילדות ונערות שסובלות משיעור יתר זוכות ללא מעט הערות פוגעות מילדים בני גילן, ונאלצות להתמודד עם שאלות והתלבטויות שקשורות להורדת שיער. מתי ואיך כדאי להתחיל בהסרת שיער הגוף, ואיך ההורים יכולים לעזור לבתם להתמודד עם התופעה?
זה טוב לילדה או לאמא?
מלכה זילברמן, מטפלת משפחתית וזוגית, מסבירה שבשנים האחרונות, בעקבות ההתפתחות המינית המוקדמת של של הילדות, הורים רבים מתקשים להתמודד עם השינויים הגופניים שלהן. מצד אחד זה מביך אותם לדבר על כך, אך מצד שני, הם רוצים לסייע לילדה, ולמנוע ממנה את הסבל שכרוך בהצקות. "אני ממליצה לטפל בשיעור היתר, כי הדימוי העצמי, במיוחד של בנות, מושפע מאוד מהמראה החיצוני שלהן. אם ההורים מתקשים לדבר על הנושא עם בתם וחשים אי נוחות, אפשר להיעזר באיש מקצוע שישוחח עם הילדה בצורה רגישה ופתוחה, מבלי להפחיד אותה או לגרום לה ללחץ ורתיעה".
סמדר ריינר, פסיכותרפיסטית לילדים, נוער ומבוגרים, קצת יותר מסוייגת. לדבריה, הדבר שצריך להנחות את בחירת הטיפול בבעיה הוא שיקול אמיתי למי הסרת השיער תורמת: "במקרה שמציקים לילדה בבית ספר על השפם או על השיערות ברגליים, אין טעם להתעלם מהבעיה. אם הילדה פגועה מההצקות ונכנסת ללחץ, והבקשה להסרת השיער באה ממנה - הסרת השיער עשויה לגרום לכך שילעגו לה פחות. אבל אם מדובר באמא שדוחפת את הילדה לטיפול מתוך פנטזיה שבתה תהיה איזו מלכת יופי, זה מקרה אחר לגמרי".
לדבריה של ריינר, חשוב מאוד לבדוק את מי הסרת השיער משרתת, ולקחת בחשבון את כל השיקולים - הסכנות שבטיפולים השונים והתגובה של הילדה. ריינר מציינת שקבלת החלטה בנושא הרגיש הזה, עשויה להיות הזדמנות טובה להראות לילד כיצד לבצע הליך של קבלת החלטות. חישוב מושכל של היתרונות והחסרונות של כל בחירה, יכול להוות כלי חשוב במיוחד בגיל ההתבגרות.
אם נימנע מטיפול בבעיה, זה לא עלול לצלק את הילד לכל החיים?
"באופן כללי התעללות חברתית עלולה להמשיך וללוות את הילד בבגרותו, ולכן חשוב מאוד לבדוק היכן נמצאת הרגישות סביב העניין - האם היא מציקה לילדה או לנערה או מונעת מאי שביעות ולחץ מצד ההורים".
שעווה או אפילציה?
הילדה החליטה שהיא מעוניינת להסיר את שיערות הגוף? ד"ר גלי אהרונוביץ, מומחית לרפואה אסתטית, ממליצה על השיטות השונות, ומסבירה על המשמעויות של כל טיפול.
האם טיפולי הסרת שיער לצמיתות בטוחים בילדות ובגיל ההתבגרות?
"כיום יש מספר שיטות להורדת שיער לצמיתות, כמו לייזר, אינפרה אדום, הבזקי אור ואפילציה. אבל דבר אחד נכון לגבי כולם – לפני סיום ההתפתחות המינית, השיער בגוף עדיין לא יציב, ולכן הטיפולים לא בהכרח יהיו יעילים. הם אמנם לא ישפיעו על הגדילה, המצב ההורמונלי או על האיברים הפנימיים, אבל יכילו את הסיכונים הנלווים לטיפולים מסוג זה בכל גיל.
הסיכונים הללו כוללים כוויות שיכולות להביא לצלקות בעור, שינויים בפיגמנטציה ותופעת לוואי נוספת שנקראת 'צמיחת שיער פרדוקסלית', שנוצרת על ידי נגיעה באזורים הורמונליים רגישים. מדובר בתופעה לא מאוד נדירה, שגורמת לצמיחת שיער עודפת באזורים מסוימים (למשל, כשמטפלים באזור הפאות מופיעה צמיחת שיער מתחתיהן). התופעה לא קשורה לגיל, אבל יכולת ההתמודדות של ילדה צעירה עם התופעה עלולה להיות מוגבלת. לכן חשוב לוודא היטב שהילדה או הנערה בשלה לטיפול, ומבינה שלמרות שמדובר בטיפול שברוב המקרים עובר בצורה מוצלחת, יש בו סיכונים מסוימים".
כיצד יודעים מתי הילדה מוכנה לטיפול מסוג זה?
"לאחר שהילדה הגיעה לבגרות מינית, והיא מקבלת מחזור באופן יציב וסדיר לתקופה מסוימת".
האם שיעור יתר הוא בהכרח דבר גנטי?
"שיעור יכול להיות עניין גנטי תורשתי או הורמונלי. לכן, במקרה שהילד שעיר בצורה יוצאת דופן, חשוב לבדוק אם מבחינה הורמונלית הכל תקין. אם אכן מדובר באי סדירות הורמונלית, טיפולי הסרת השיער יהיו יעילים במידה מוגבלת והטיפול צריך להיות במישור ההורמונלי".
מה תמליצי להורים שהילדים שלהם סובלים משיעור יתר?
"בגילים מוקדמים, תשע עד עשר - אני ממליצה לפתור את הבעיה בדרכים ביתיות ולא להתערב בדרכים אחרות. אני יודעת כמה העניין יכול להפריע בגיל הזה, ומודעת לכך שככל שגיל הטיפול בשיעור הולך ויורד הילדות מאבדות את הסבלנות לפתור את הבעיה המציקה. אפשר לטפל בשיעור באמצעות שעווה, גילוח, הסרה בחוט וחמצון, אך חשוב להקפיד מאוד על כללי היגיינה ובטיחות. בכל מקרה, מומלץ לדחות את טיפולי הלייזר והורדת השיער לצמיתות לגיל מאוחר יותר".
האם גילוח לא גורם לתוצאה ההפוכה, לחיזוק שורשי השיער?
"גילוח אינו גורם לגדילת שיער מוגברת. הוא רק קוטם את השערה בצורה שגורמת לה לצמוח בצורה שמרגישה נוקשה יותר. לשערה כבר אין מבנה אלכסוני אלא קטום, מה שמקנה לה תחושה זיפית ומראה קשיח במקום מראה רך ופלומתי".