ניתוח של ילד הוא הליך מלחיץ הכולל בין השאר גם הכנות לקראתו, בדיקות כאלה ואחרות, וגם הרדמה.
הורים חרדים מפני ההרדמה, חוששים פן הילד יתעורר באמצע הניתוח או שחלילה לא יתעורר לאחריו, שיסבול או שהניתוח יסתבך.
הרדמת ילדים היא מקצוע בפני עצמו, ובמהלך השנים נעשה הרבה על מנת לצמצם את הטראומה גם להורים וגם לילדים בכמה דרכים:
• משך האשפוז: ניתוחים רבים מתבצעים כיום במסגרת אמבולטורית (אשפוז-יום), במטרה לשמור על שגרת יומו של הילד; הוא ישן בבית, מגיע בבוקר לבית החולים, עובר את הניתוח וחוזר הביתה אחר הצהריים.
• הכנה רגשית לפני הניתוח: לפני הניתוח, הילד ובני משפחתו ייפגשו עם הרופא המרדים. זה הזמן לקבל את כל ההסברים על תהליך ההרדמה, מה יקרה במהלכו, לפניו ואחריו. בחלק מבתי החולים יש חוברות צביעה או סרטים על ניתוח והרדמה, חדרי משחקים ואמצעי המחשה שיעזרו להפחית את חששותיו של הילד.
• קיצור הצום לפני ניתוח: משך הצום הופחת למינימום האפשרי; ברוב המקרים אפשר אפילו לשתות מים או תה עד שעתיים לפני תחילת ההרדמה. כך הילד יותר רגוע, בוכה פחות וגורם להורים פחות סבל.
• עזרים מטשטשים: כחצי שעה לפני ההרדמה נהוג לתת סירופ טשטוש; כך הילד יהיה רגוע יותר ויהיה קל להרדים אותו. ילד רגוע גורם גם להוריו להיות רגועים יותר.
• נוכחות הורים בהרדמה: במטרה לאפשר לילד להימצא עם אחד מהוריו בכל שלב שבו הוא ער, הרי שבנסיבות מסוימות, כשהילד לא מספיק מטושטש או שאין אפשרות לתת לו טשטוש, אחד ההורים יכול להיכנס איתו להרדמה - כך חוסכים ממנו את החוויה הקשה של הרחקה מן ההורים. כשהילד נרדם ההורה יוצא וחוזר לשבת איתו בחדר ההתעוררות. גם כשהוא מתעורר, ישב אתו אחד ההורים בחדר ההתעוררות.
• הפחתת הכאב: ישנה השתדלות לא להתקין עירוי לילדים ערים, בגלל הכאב הכרוך בכך ובגלל הפחד ממחטים. הילד הולך לישון באמצעות נשימה לתוך מסיכה ריחנית המכילה חמצן, גז צחוק וחומר הרדמה נוסף. יש אפשרות גם למרוח משחה מרדימה על היד, וכך בזמן העירוי לא חשים בכאב. ברוב המקרים הילד יקבל בזמן הניתוח גם זריקה להרדמה אזורית; כך הוא יתעורר ללא כאב באזור הניתוח ויזדקק לפחות משככי כאבים.
בנוסף לאמצעים להקל על הילד וההורים, גם עבודתו של מרדים הילדים בטיחותית הרבה יותר; הקדמה הטכנולוגית הביאה איתה מכשירי הרדמה נעימים ובטוחים יותר, תרופות ההרדמה המודרניות קלות יותר לשימוש, והמערכת כולה הולכת לקראת הילדים והוריהם היכן שרק אפשר. לכן מפלס החרדה יורד, ובצדק.
הכותב הוא מנהל היחידה להרדמת ילדים במרכז הרפואי תל אביב, בית החולים איכילוב