כל יום אנחנו מתלבטים מה לשים לילד בכריך. אנחנו רוצים שזה יהיה משהו שהוא יאכל ולא יחזיר אותו בילקוט הביתה, אבל גם בריא, מגוון ומכיל את כל אבות המזון.
בגלל הנתונים המדאיגים הקובעים שכרבע מהילדים בארץ סובלים מעודף משקל ושישראל נמנית עם עשר המדינות המובילות בעליית שיעורי ההשמנה בעולם, הבינו במשרד החינוך שנכשלו בחינוך ההורים.
בסקר מיוחד שערך מכון שריד עבור חדשות 2, העידו 70 מההורים שמה שחשוב לילדיהם בארוחה שהם לוקחים איתם לבית הספר זה שהיא תהיה טעימה. רק 15 אחוז מהילדים רוצים שהיא תהיה בריאה, ו-8 אחוזים לא משמינה.
רבע מההורים ציינו שהילד אוכל בארוחת העשר לחמנייה עם שוקולד או מאפה, 80 אחוזים מהם אוכלים כריך, ורק 3 אחוזים מהילדים מוסיפים פרי או ירק. עוד מצאנו ש-79 אחוזים נוהגים לאכול בין חטיף אחד לשלושה ביום. בניגוד למקובל לחשוב, הנתונים זהים בכל המעמדות הסוציו-אקונומיים.
במשרד החינוך הבינו שאם לא הצליחו עם ההורים, יתמקדו השנה בחינוך התלמידים. במשרד הכינו מערכי שיעור שמתמקדים בתזונה נכונה ובפעילות גופנית, ובבתי הספר התחילו להנחות איזה אוכל מותר ואסור להביא.
בבתי הספר היסודיים קל יותר ליישם את התכנית, וניתן לראות שהיא באמת משפיעה על התלמידים: הם משננים כללים לאורח חיים בריא יותר, שותים רק מים וגם הכריכים שלהם בריאים יותר. אולם הבעיה העיקרית היא בחטיבות הביניים ובתיכונים. במזנונים רבים בבתי ספר אלו נמכרים משקאות מוגזים, חטיפים, נקניקיות וצ'יפס, בניגוד לחוזר מנכ"ל. במשרד החינוך מציינים כי הנושא בטיפול הן בערוצי האכיפה והן בערוצי חקיקה.
ומה קורה בבית?
ההורים מגיעים עם השקפות שונות. ישנם כאלו, כמו משפחת בוברוב מיובלים, שבביתם אוכלים רק אוכל בריא ומאמינים שזו הדרך לאורח חיים בריא ונכון. "אני מקווה שנצליח לפרק את האקסיומה הזאת ש'אם זה בריא זה לא טעים'", אומרת האם אוסי. "אם הדברים הבריאים הם הדברים הזמינים זה הרבה יותר פשוט לאכול תזונה נכונה".
מן הצד השני ניתן למצוא את משפחת כחלון מכפר סבא, אצלם התפריט קצת יותר סטנדרטי. "אנחנו אוכלים שניצלים פעמיים-שלוש בשבוע. מעבר לזה, קציצות, בולונז", אומרת האם שירי שמאמינה שככל תגביל יותר, הילדים רק ילכו למקום אחר למצוא את מה שהם רוצים. "אני חושבת שילדים בריאים בנפש, זה ילדים שאוכלים מה שהם רוצים, מתי שהם רוצים. הכוונה היא לא כל ערב לפוצץ אותם בממתקים. אני חושבת שכשלא מגבילים ילדים ונותנים להם בגבולות המותר את הממתקים או את החטיף, אז הם לא דורשים את זה יותר מדי".
בואו נודה, רובנו היינו רוצים להגיש טופו אבל שמים על הצלחת שניצל. נשארים עם השאלה מה יגרום לילדים שלנו לאכול נכון? האם השפע או דווקא המגבלות? כנראה שגם כאן הכל עניין של מינון.