בימים אלו של מעברים בין עונות, ילדים רבים מפתחים תסמינים שמוכרים היטב לכל הורה הנראים כשל צינון: נזלת, התעטשויות מרובות, דמעת קלה ושיעולים. די הגיוני, משום שמזג האוויר המשתנה מדי יום עשוי לגרום לכך. אולם, כידוע, בתקופה זו החלה גם פריחת האביב שמביאה איתה לא מעט אלרגנים העשויים לגרום לתופעות די דומות. כיצד מבדילים בין השניים ומהם דרכי הטיפול? קבלו את כל התשובות:
מהם הגורמים להתעטשויות בקרב ילדים בעונת האביב?
התעטשות נגרמת מגירוי רירית האף. בדרך כלל היא תלווה בנזלת, גודש ועקצוץ האף.
הגורם העיקרי לנזלת ולהתעטשות בתקופה זו היא תופעת האלרגיה הנגרמת מאבקנים של פרחים, עצים, עשב, דשא, מקרדית אבק הבית או מריחות חזקים. חומרים אלה נקראים אלרגנים משום שביכולתם לעורר באנשים רגישים את תופעת האלרגיה.
גורם שכיח נוסף הוא הצינון הנגרם בעיקר ממחלות ויראליות. גורמים נוספים הם חשיפה פתאומית לקור או חום ואפילו לאור חזק.
מה ההבדל בין תסמיני האלרגיה לשפעת?
האבחון בין אלרגיה לצינון לפעמים קשה ומתבסס על תופעות נוספות המלוות את הנזלת וההתעטשות. האלרגיה תלווה בעקצוץ וגרד ולפעמים בדלקת לחמית העין ופריחה על העור. האלרגיה מופיעה בעת חשיפה לפריחה בעיקר בחודשי האביב או בעת חשיפה לאבק המכיל את קרדית אבק הבית, המתרחשת במהלך כל השנה. נוסף על אלה, גם חומרים בעלי ריחות חזקים עלולים לגרום לתופעות אלרגיה.
המנגנון של תופעת האלרגיה מבוסס על כך שאנשים רגישים מייצרים נוגדן הנקרא IgE הנקשר לאלרגן שהוא החומר המפעיל את מערכת האלרגיה. כאמור, זה יכול להיות אבקן של פרח, קרדית אבק הבית ועוד. הקשר הנוצר בין האלרגן ל- IgE יוצר שרשרת פעולות המביאה להפרשת חומרים אקטיביים מהתאים הגורמים להתפתחות תופעות האלרגיה - גודש ברירית האף, נזלת, תחושת עקצוץ והתעטשות.
הצינון יופיע בעיקר במהלך חודשי החורף בהם עולה שכיחות המחלות הויראליות, אך גם בחודשי המעבר. לפעמים הצינון ילווה בעלייה קלה של חום הגוף אך לא בפריחה או תחושת עקצוץ כפי שקורה בתופעת האלרגיה.
צינון ואלרגיה מתבטאים בתופעות דומות ולא תמיד קיימים הבדלים. להלן הבדלים אפשריים:
צינון יכול להופיע עם חום, אלרגיה בדרך כלל תופיע ללא חום. עם זאת יש לזכור שצינון יכול להיות בעצמו טריגר לאלרגיה. כלומר, ייתכן שבעקבות צינון, ילדים הסובלים מאלרגיה יפתחו סימני אלרגיה שתתבטא בקוצר נשימה.
אלרגיה בדרך כלל מלווה בנזלת שקופה, דמעת, עקצוץ באף ולפעמים פריחה מגרדת. במקרה של צינון, הנזלת עלולה להיות ירקרקה ללא פריחה או עקצוץ באף.
כאשר התופעות של נזלת, פריחה, דמעת, עקצוץ באף, העדר חום, חוזרות על עצמן סביר להניח שמדובר באלרגיה.
מהן דרכי הטיפול?
הטיפול העיקרי בתופעות אלה הגורמות לנזלת והתעטשות הוא מניעה. הדרך הטובה למנוע תופעות אלרגיה היא להתרחק מצמחים המפיצים אבקנים כגון עצי זית, דשא וכדומה. כמו כן, יש לאוורר את החדרים במטרה למנוע את החשיפה לקרדית אבק הבית ולווירוסים. במקרים בהם התפתחה נזלת יש מקום לשקול טיפול בתרופות המפחיתות גודש, או תרופות נגד אלרגיה הניתנות דרך הפה או ישירות לאף.
האם יש שאלות שניתן לשאול את הילד כדי לאבחן את הבעיה?
בעיקר להתבונן בתופעות - חום, סוג הנזלת והאם יש פריחה. אפשר לשאול את הילד לגבי עקצוץ או גרד באף ובעיניים.
ד"ר דורון כרמי הוא מומחה באנדוקרינולוגיה וברפואת ילדים ויועץ למותג"טיפטיפות" של חברת כצט