שמתם לב שמהשנה שעברה המדוזות הפכו ליותר מאיימות? יש יותר מהן, הצריבות שלהן מאמללות יותר ואף יכולות להביא לאשפוז. גם אם לא שמתם לב, יש מי שנתן על כך את הדעת. ד״ר מיגל גלישטיין מבית החולים דנה לילדים באיכילוב יצא לבדוק את העניין לאחר שנוכח לפגוש הרבה יותר מדי ילדים שנכוו מצריבות המדוזות והרגיש שמשהו השתנה. את הפוסט המרתק שלו בנושא קראו עשרות אלפים בפייסבוק, והוא שופע תובנות וגם פתרונות למקרה של צריבה, שיכולים למנוע טיול מיותר, ארוך וכואב לבית החולים.
״היי, אני ד״ר מיגל גלישטיין, רופא ילדים בכיר בחדר המיון של בית חולים דנה לילדים״, כתב הרופא בפוסט הידידותי אך האינפורמטיבי ויש יאמרו מבהיל שהעלה בית החולים לעמוד הפייסבוק שלו. ״בסיום חודשי הקיץ של שנת 2015, הבנתי שעברנו קיץ שונה מכל קיץ שקדם לו. מה קרה? לחדר המיון הגיעו מאות ילדים שסבלו מכאבים עזים כתוצאה מעקיצה של מדוזות. יותר מידי ילדים, בכאבים קשים יותר ועם עליה משמעותית במספר הילדים שאושפזו כתוצאה מזיהומים.
לא יכולתי להשאיר את הסוגיה הזו בגדר מקרה והחלטתי לחקור מה קרה בקיץ ההוא. יצרתי קשר עם הביולוגית ד״ר בלה גליל ממכון מחקר בחיפה, יצאתי לים ואפילו נסעתי לשנה לארה״ב שם השתלמתי בטוקסוקולוגיה - טיפול ברעלים וחקרתי את הנושא. הכול עשיתי מסיבה אחת: הבנתי שהים משתנה, אנחנו מתמודדים עם זן של מדוזות שלא הכרנו ואני לא מוכן להיות יותר חסר אונים כמו בקיץ ההוא וכן להבטיח לעצמי שאתן את הטיפול הטוב ביותר לילדים בפעם הבאה שנתמודד עם תופעות אלו.
עבודת המחקר שלי שפורסמה החודש בכתב העת האירופאי לרפואת חירום מצאה שבקיץ 2015 החלו הפרעות בטופוגרפיה של הים. החולות והרוחות השתנו באותה שנה ולכן המדוזות נשארו יותר זמן בחופים במקום במעמקי הים וזה גרם ליותר מדוזות ולפגיעות יותר קשות. הסיבה לכך היא שינוי האקלים כתוצאה מהתחממות כדור הארץ. סימן לתופעה אנחנו רואים גם השנה עם הגעתן של המדוזות הכחולות שמקורן מהאוקיאנוס ההודי. מדוזות אלו לא בהכרח מסוכנות יותר אבל הנוכחות שלהן מצביעה על כך שהאקלים שהכרנו השתנה ואיתו גם חופי הים שלנו. הפגיעות של ילדים ממדוזות אלו יכולות להיות מסוכנות ואף להגיע לאשפוז, כוויות קשות ותופעות שלא ראינו בעבר כמו ירידה של לחץ דם, חום גבוה ועוד.
המלצה: מתן טיפול ראשוני בחופים בסוכת המציל
כרופא, הסבל העיקרי שמדאיג אותי מעקיצות של מדוזות זה הכאב של הילדים הקטנים, שעד שמגיעים לחדר המיון שלנו נאנקים מסבל רב שיכול להמנע. כיצד? מדינת ישראל צריכה להתארגן בהתאם ולוודא מתן טיפול ראשוני בחופים עוד בסוכת המציל. מתן טיפול מיידי זה יקל באופן מידי על הכאב וגם יכול למנוע תופעות כמו התפתחות זיהומים. אני קורא לרשויות הרלוונטיות לצייד את סוכות המציל במשחות נגד כוויות וקורא להורים לקחת איתם לים לצד פירות וקרם הגנה נגד שמש גם משחות ומים נקיים במימיה, כשבמידה ויש עקיצה צריך למהול עם מלח ולמרוח באזור הצריבה. גם חומץ זה פתרון מצוין. חזרתי לישראל ישר אל חדר המיון, לטפל בילדים עם הידע החדש שצברתי וזאת לצד התפקיד החדש שלי בבית החולים דנה לילדים: מומחה לטיפול ברעלים לילדים. שיהיה לכולנו קיץ בטוח!״