באירוע וירטואלי מיוחד, בהשתתפות הורים, בוגרים, מנהלים, אנשי צוות וצעירים, יתקיים ביום חמישי הקרוב (21.1) ערב התרמה מיוחד לרגל 20 שנה להקמתה של עמותת אפי אספגר ישראל.
העמותה עצמה, נוסדה במרץ 2001 על ידי הורים למען רווחתם ולקידום ענייניהם של ילדים ובוגרים עם אספרגר ומשפחותיהם. באירוע החגיגי יתקיימו פנלים מרתקים העוסקים באופני השילוב של צעירים וצעירות עם התסמונת בעולם החברתי, המקצועי-תעסוקתי והמשפחתי. אותם פנלים יעסקו במסקנות העולות מעשרים שנות הפעילות של העמותה וגם ידונו כיצד ניתן להתמודד עם הקשיים היחודיים שהביא איתו משבר הקורונה.
את האירוע עצמו ינחה אסי ישראלוף ובגזרת התכנית האמנותית - הזמר והיוצר אביב גפן יישא הרצאה משולבת בהופעה, בה יספר את הסיפור מאחורי הקלעים של אחדים משיריו המפורסמים בליווי שירתו. כל ההכנסות מהכרטיסים לאירוע הינם לטובת הפעילות החברתית של העמותה.
"בלי שירותי העמותה - רבים נופלים בין הכסאות"
עמותת אפי - אספרגר ישראל, פיתחה במהלך השנים מומחיות ייחודית בעולם האספרגר והאוטיזם בתפקוד גבוה ומאפייניה בהשוואה לתסמונות אחרות. הידע שנרכש היווה בסיס ליישום תכניות יעילות ומצליחות לקידום ילדים ובוגרים עם אספרגר תוך שיתוף פעולה עם משרד הרווחה, משרד החינוך, הביטוח הלאומי, מרכז צעירים בראשון לציון, מנהל השירותים החברתיים בעיריית תל אביב, צה"ל וגורמים נוספים.
בין התוכניות הבולטות שמפעילה העמותה ניתן למצוא מועדונים חברתיים המהווים מקומות מפגש לאספרגרים, תכניות הכנה לשירות צבאי ולשילוב הצעירים כמתנדבים בצה"ל, תכנית תעסוקה המסייעת בהשמה למשרות, תכנית לפיתוח מיומנויות ליצירת קשר זוגי, תמיכה וייעוץ אישיים וקבוצתיים למשפחות ובוגרים, ארגון כנסים מקצועיים רבי משתתפים ועוד .
לאורך 20 השנים הניבו פעילויות העמותה הישגים יוצאי דופן בכל מישורי החיים, ביניהן מעל ל-120 שהתגייסו לצה"ל, חלקם שרתו והשתחררו לאחר שנה או שנתיים, 54 בשירות פעיל כיום ו-26 לקראת גיוס בחודש מרץ. כמו כן, מעל ל-260 התקבלו לעבודה ובנו קריירה מקצועית מבטיחה. בתוכנית הזוגיות השתתפו למעלה מ-150 אספרגרים וכן למעלה מ-100 הורים שנטלו חלק באירועי הורים כדי לתמוך בילדיהם בתחום הזוגיות. יותר מ-800 פניות מגיעות כל שנה למרכז התמיכה והייעוץ של העמותה המלווה משפחות בשעות הקשות שלהם.
"לבעלי התסמונת יש אינטליגנציה גבוהה מעל הממוצע ועל כן בעזרת הכוונה נכונה שהעמותה מספקת הם יכולים לשרת בצבא, לרכוש השכלה ומקצוע, להצליח בעבודה להינשא ולהקים משפחות", מסביר דורון הלפרן, יו"ר העמותה, פילנתרופ, בעלים של חברת התעשייה "הלדור" ואב לילד עם אספגר, "ככלל, החברה הישראלית נכונה לקלוט אותם לשורותיה על אף הקשיים הרבים שאיתם הם מתמודדים. עם זאת, משבר הקורונה הסיג את האספרגרים שנים לאחור במיוחד בתחום התעסוקה שכן רבים מהם פוטרו או הוצאו לחל"ת והם האחרונים להיקלט בחזרה, אם בכלל".
"בלי שירותי העמותה חלק משמעותי מהילדים והבוגרים עם אספרגר היו נופלים בין הכיסאות ולא מצליחים להשתלב בקהילה, בתעסוקה ובחיי משפחה", מוסיף אריה סיון, מנכ"ל העמותה, "יש לזכור כי כל תכניות העמותה אמנם מעסיקות אנשי מקצוע בשכר אך הן נוצרו וממשיכות להיות מלוות ע"י מתנדבות ומתנדבים. בלעדיהם תכניות אלו לא היו נולדות ולא היו מגיעות לידי המשכיות והצלחה".
"המשבר הכלכלי, עצירת תקציבי הממשלה, הקושי לגייס תרומות והסגרים כמעט השביתו את פעילות העמותה אך בכוחות משותפים של מתנדבים ותורמים הצלחנו להתגבר ולשמר את הפעילות", מסכם, "הקמנו את העמותה לפני 20 שנה לא כאנשים מוכי גורל אלא כאנשים שנוטלים את גורלם בידיהם ובונים עתיד מבטיח לילדיהם. אנו מקווים שהמשבר יחלוף בשנת 2021 מוקדם ככל שניתן ונוכל לפעילות מלאה של תמיכה ברווחתם ובעתידם של הילדים ובני הנוער עם אספרגר".