השיר המוכר של עוזי חיטמן אומר: "הייתי הילד הכי קטן בכיתה, הכי קטן בשיעור והכי קטן בהפסקה", ואולי פה הבעיה? מחקר חדש של אוניברסיטת דרום אוסטרליה מצא שאולי זו התזונה, השינה המרובה או המתח המופחת, אבל בזמן החופשה הילדים צומחים הרבה יותר.
כולנו זוכרים את הילדים שהיו חוזרים אחרי חופשת הקיץ ללימודים כשהם פתאום ענקיים, עכשיו אולי נמצא הסבר לתופעה הזו. על פי המחקר של פרופסור טימותי אולדס, הילדים גדלים הרבה יותר בחופש מבתקופת לימודים, ובתקופת הלימודים הם יורדים במשקל. "בזמן בית ספר, ילדים נעשים צנומים יותר", אומר ד״ר אולדס. "בני האדם גדלו משמעותית ב-150 השנים האחרונות, בערך בס״מ בממוצע עם כל עשור שחולף. הסיבות לכך לא לגמרי ברורות ויש השערות על שיפור באיכות החיים הכללית".
הורים, כך מתגלה, נמוכים מילדיהם בכ-3 ס״מ בממוצע. בשיא צמיחתם יכולים ילדים לגדול עד 16 ס״מ בשנה אחת, ומדהים לגלות שברגעים מסויימים בהתפתחות יכול ילד לצמוח בחצי ס״מ בלילה אחד. הורמון ההריון משתחרר באופן לא רציף, בפולסים, ורק בזמן השינה. שינה מוקדמת ורבה היא חשובה, וכשלא ישנים ונחים מספיק מסיבות אלה ואחרות, הסיכויים לגדול קטנים. הצמיחה הגדולה ביותר מתרחשת בתקופת התינוקות והיא מאטה עד גיל ההתבגרות. כשהבנות מקבלות מחזור חודשי, זוהי הנקודה בה הן מפסיקות את הצמיחה המשמעותית שלהן. אצל הבנים הנקודה הזו היא בערך בשלב בו מתחלף להם הקול.
ד״ר אולדס מספר כי תחילת גיל ההתבגרות תלויה גם בכך שהילד או הילדה יגיעו לגובה ומשקל מסויים. "יש עדויות שמראות שצריך טריגר של גובה ומשקל על מנת לאפשר את הבגרות המינית, ובמאה הקודמת הגיעו אל הקריטריון הזה בסביבות גיל 15 או 16. כיום הגיל הממוצע הוא 12 ואפילו פחות מזה".
>> המציאות מנקודת מבטה של מתבגרת