"אם לא תאכל יבוא שוטר", היו אומרות פעם האמהות לילדיהן הסרבנים סביב השולחן. אבל רוב הילדים קלטו את הבלוף, וסירבו לסיים את הירקות שבצלחת. באנגליה אפשר לומר שההפך הוא הנכון – במקרים מסוימים "אם תאכל יבוא שוטר" איננו איום סרק, אלא מציאות מאיימת: ארבעה ילדים אנגליים נלקחו לאחרונה מבתיהם בגלל השמנת יתר.
בן 11 שוקל 70 קילו
תופעת השמנת היתר, שלרוב מיוחסת לארה"ב, הגיעה זה מכבר גם לאירופה בכל כובד משקלה. בראש הטבלה האירופית עומדת בריטניה, הנמצאת במקום השלישי בעולם מבחינת שיעורי השמנת היתר, אחרי ארה"ב ומקסיקו. בשנים האחרונות החלו הרשויות הבריטיות לנקוט בשיטה חדשה להתמודדות עם סכנות מגיפת ההשמנה, ולהוציא ילדים שמנים באופן מסוכן מחזקת הוריהם.
בשנת 2006 הזהיר לראשונה משרד הבריאות הבריטי שישקול צעד כזה – הוצאת ילדים הסובלים מהשמנת יתר מבתיהם – אם התופעה תתרחב. מאז הוצאו מבתיהם מעט מאוד ילדים, אך משפחות רבות הוזהרו לבל ימשיכו להזניח את ילדיהם. הרשויות מדגישות כי הוצאה מהבית אינה שיטת ענישה, אלא ניסיון אמיתי להציל את הילדים מגורל עגום של מחלות לב, סוכרת, לחץ דם גבוה ומוות מוקדם.
המקרה המזעזע ביותר מבין ארבעת הילדים שנלקחו החודש מבתיהם, הוא של ילדה בת שלוש במשקל 26 קילו. הרשויות התערבו לאחר שהתרשמו שהוריה אינם מסוגלים להתמודד עם הבעיה ואינם מבינים את חומרתה ואת העובדה הפשוטה שאם הילדה תמשיך לאכול כפי שאכלה – היא עלולה למות. הילד השני שנלקח מביתו הוא בן עשר השוקל 63 קילו, והשלישי – נער בן 15 – נלקח מחזקת הוריו מאחר ששקל 110 קילו. שלושת הילדים מתגוררים בלונדון. מקרה נוסף שהמדינה התערבה בו הוא ילד בן 11 ממחוז נורת'אמברלנד, שבגילו הצעיר כבר שוקל 70 קילו.
האגודה הבריטית הלאומית למלחמה במשקל עודף בירכה על הצעד הזה, ומאמינה שהשירותים הסוציאליים צריכים להתערב יותר על מנת להציל את חייהם של ילדים רבים ככל היותר. בנוסף, אנשי האגודה מציינים כי יש להעניק להורים גישה אל הילדים שהוצאו מהבית, וכן הדרכה מתאימה. "לא טוב להוציא ילד מביתו, אלא אם כן הוא נמצא בסכנה של ממש, ואז זה הפתרון היחידי", אומר פרופסור דיויד הסלם, החבר באגודה. "עובדי רווחה צריכים להיכנס לבתים האלה ולנסות לשנות אותם מבפנים".
גם בישראל הילדים הולכים ומשמינים
בארה"ב, דרך אגב, החוק שונה: הילדים מוצאים מהבית רק במקרים בהם אפשר להאשים את ההורים בהזנחה או בהתעללות, שכוללת בדרך כלל מצב כלכלי קשה, בתים לא בטיחותיים או אלימות מצד אחד ההורים.
בישראל אנו עוד רחוקים מצעדים דרסטיים כאלה, אבל לאט לאט, כשהאוכל של אמא מפנה מקום להמבורגרים נוטפי שומן, הילדים השמנים תופסים יותר ויותר מקום בכיתה. על פי נתוני דוח מבקר המדינה מלפני שנתיים, שהיה הראשון להתייחס לתופעה השלילית, 62 אחוז מן האוכלוסייה הבוגרת בישראל סובלת מהשמנת יתר וכחמישית מן הילדים בארץ סובלים משיעורי השמנה גבוהים. אמנם רק כשניים וחצי אחוזים מהילדים סובלים מהשמנת יתר מסוכנת (בארצות הברית, לשם השוואה, מדובר בחמישית מהילדים) אבל הנתונים האלה נמצאים במגמת עלייה.
"בישראל, הנטייה היא לא להוציא ילדים מהבית, אלא אם כן מדובר בסיכון מיידי", אומרת חוה אוסטרובסקי, עובדת סוציאלית קלינית, מטפלת אישית, זוגית ומשפחתית. "השיטה המקובלת היא אומנות יום, בה הילד הולך אחר הצהריים למשפחה שגרה באזור שלו, וחוזר הביתה בערב. לפי דעתי כלל לא מדובר בבעיה של הילד, אלא בפסיכופתולוגיה של ההורים. ילד להורים נורמטיביים לא מגיע למצב כזה. התעללות יכולה לבוא בכל מיני צורות, ואחת מהן היא האכלת יתר. אם יש סכנה, הרחקה של ילד מהורים כאלה, שהם השולטים בתזונתו, יכולה להיות טובה. ילד כזה הוא ילד בסיכון, ויכול להיות שהוא נמצא בסיכון במובנים נוספים".