בתקופת הקיץ ילדינו חשופים יותר לפגיעות - זאת עובדה. הסכנות אורבות בכל מקום: בבית, בבריכה, בים, בכביש ובטיולים. לפי נתוני ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים, הפגיעות האופייניות לקיץ ולחופש הגדול הן טביעות, תאונות אופניים ורולרבליידס, נפילות, תאונות דרכים, פגיעות מבעלי חיים, התייבשויות והרעלות. אלו אמצעי זהירות כדאי לנקוט ומה עושים במקרה של פגיעה?
זהירות, טביעה
סכנה גם במים רדודים: בקיץ מבלים הרבה בבריכה ובים ולכן גם כמות הטביעות עולה. חשוב לזכור שילדים עלולים לטבוע אפילו בעומק של 2.5 סנטימטרים ויש להשגיח עליהם היטב כשהם נמצאים בקרבת מים. חשוב לרחוץ רק במקומות מוסדרים עם מציל ולהיות ערניים וקרובים לילד. דחו את שאר העיסוקים וזכרו שהים הוא בלתי צפוי גם לשחיינים מקצועיים. במקרה של טביעה או סכנה יש לדאוג שהילד יקבל החייאה או הנשמה ממציל או חובש. אם אין מציל בסביבה עליכם ההורים מוטלת החובה לבצע טיפול ראשוני על-ידי פתיחת נתיב אוויר והוצאת המים מהחזה בעזרת לחיצות. בכל מקרה הזעיקו עזרה. מומלץ לכל הורה או מטפל בילדים לעבור קורס החייאה וקורס עזרה ראשונה.
הנחיות ארגון בטרם להתנהגות בטוחה בים ובבריכה:
• בחרו מבוגר אחראי שישגיח על הילדים בזמן הרחצה.
• שמרו על קשר עין עם ילדים עד גיל תשע.
• לימוד שחייה מומלץ לילדים מגיל חמש ומעלה.
• בריכות מתנפחות וגיגיות יש לרוקן ממים מיד בתום השימוש ולאחסנן רחוק מהישג ידם של ילדים.
• השגיחו על הילדים בכל שהייה במים. שמרו על מרחק נגיעה מילדים שאינם יודעים לשחות או קטנים מגיל חמש.
• מצופים וגלגלי ים מומלצים לשימוש אך אינם מהווים תחליף להשגחה. יש להתאימם למשקל הילד ולגילו.
• דאגו לבקר רק בחוף מוכרז ורק בנוכחות מציל.
• דאגו שהילדים לא ילכו על המזח או על שובר הגלים ולא ישחו בקרבתם.
התייבשות: משרד הבריאות ממליץ להימנע משהייה בשמש בשעות 16:00-10:00. אם בכל זאת נמצאים בשמש חשוב לשהות באזור מוצל, להתגונן מקרני השמש ולשתות הרבה. תסמיני ההתייבשות כוללים כאבי ראש וסחרחורות, עור חם, יבש ובלתי קמיט, הזעה מוגברת, שלשולים, הקאות, יובש בשפתיים, שתן כהה מהרגיל וחום גוף גבוה.
במקרים חמורים נוצרים עיגולים מתחת לעיניים, הלשון מתייבשת והמצח שוקע. אם ילדכם התייבש יש להושיבו במקום מוצל ולתת לו לשתות נוזלים בלגימות איטיות, רצוי מים עם סוכר. אם תופעות הלוואי נמשכות יש להגיע בהקדם לבית חולים לקבלת עירוי נוזלים. כדי להוריד את טמפרטורת הגוף, כשהיא עולה מעל 37.7 מעלות, מומלץ לטבול את הילד באמבטיה. בכל הנוגע לתינוקות מתחת לגיל שנה כדאי לנקוט משנה זהירות ולהימנע משהייה בשמש.
רכב: הכביש והמכונית מסוכנים עבור הילדים. בכל נסיעה חשוב לחגור את הילדים במושבי הבטיחות בהתאם לגילם. הקפידו לא להשאיר את הילדים ברכב, אפילו לא לזמן קצר. הטמפרטורה בקיץ בתוך קופסת הפח הלוהטת עלולות להגיע ל-70 מעלות ויותר.
כוויות: קרינת השמש עלולה לגרום לכוויות ברמות שונות. עורם של תינוקות וילדים רגיש במיוחד לקרינה ואפילו חשיפה קצרה עלולה להסתיים בכוויות קשות. כדי למנוע כוויה חשוב להשתמש בקרם הגנה בכל חשיפה לשמש. בדקו את התקן הישראלי או חפשו את התקן האוסטרלי שהוא מהמחמירים בעולם. חשוב למרוח קרם הגנה אחרי כל טבילה במים מפני שהמים מחלישים את העמידות של מסנן הקרינה. במקרה שמבחינים בכוויה שמתבטאת בעור אדום וצרוב יש למרוח מייד ג'ל אלוורה על האזור. אם מבחינים בשלפוחיות כדאי לפנות לטיפול רפואי. תרופות סבתא כמו מריחת לבן ואשל מקלות רק על הכאב ולא מטפלות בכוויה. שימו לב לכוויות ממתקני שעשועים. המתקנים מתחממים מאוד במהלך היום והמתכות נשארות חמות גם כשהטמפרטורות יורדות. אם הילד לובש בגדים קצרים הוא חשוף לכווייה.
הכשת נחש: בניגוד לאמונה הרווחת, אסור למצוץ את הארס או לשים קרח על האיבר שהוכש. אם ההכשה היא באחת הגפיים אסור לזוז ויש להזעיק מיד טיפול רפואי. במקביל, כדאי להזעיק לוכד נחשים מקצועי ולא לנסות ללכוד את הנחש לבד מאחר ונחש עלול להמשיך ולהכיש ללא הגבלה. נסו לזכור מאיזה סוג היה הנחש המכיש ודווחו לצוות הרפואי - זה יעזור בטיפול.
צריבת מדוזה: מדוזה עלולה לגרום לנזק רציני, במיוחד לילדים בעלי עור רגיש. במקרה כזה אסור לשטוף את האזור הצרוב במים מתוקים מפני שהם גורמים לשלפוחיות להתפוצץ ולצריבה עזה יותר. יש לשטוף את המקום במי מלח או בחומץ כדי להקל על הכאב ולפנות לטיפול רפואי. גם אם הצריבה נסבלת כדאי ללכת לבדיקה אצל רופא מכיוון שעלולה להתפתח אלרגיה.
עכבישים: עכבישים נמצאים בבית, מחוץ לבית ובכל מקום אפל וחשוך. בדרך כלל הנשיכה נראית על העור רק לאחר כמה ימים והיא כמעט לא כואבת אבל היא עלולה לגרום לסיבוכים. בנשיכת עכביש הארס יורד כלפי מטה, האדמומיות מתרכזת בחלק התחתון של הפצע ויש סיכון גבוה להתפתחות זיהומים נוספים. במקרה זה כדאי לפנות מיד לטיפול רפואי.
עקרבים: במקרה שח עקיצת עקרב, יש לקבע מיד את המקום, לקררו ולהגיע במהירות לבית חולים. חשוב להקפיד שהילד ימנע מתזוזות. כדי להימנע מעקיצות של חרקים ועקרבים יש להימנע מהרמת אבנים גדולות העלולות להתגלות כבית גידול.
מזון מקולקל: אם הילד משלשל או מקיא, זה עשוי להעיד על אכילת מזון מקולקל שלא אוחסן בתנאים המתאימים לקיץ הישראלי. אם הילד משלשל ומקיא במשך יום-יומיים אבל נראה בסדר ושותה הרבה מים, כדאי לתת לו לנוח בבית. אם הילד לא מצליח לשתות ומקיא אפילו מים יש לגשת מיד לחדר מיון. כדאי להימנע ממאכלים מועדים לפורענות כמו ביצים, חומוס, בשר, מוצרי חלב, מיונז וכדומה.
כמה עצות כלליות שיעזרו לכם לעבור את הקיץ בשלום:
• חשוב שהורים ומטפלים יעברו קורס עזרה ראשונה וקורס החייאה לתינוקות.
• שימרו מספרי טלפון לשעת חירום במקום קבוע ובולט גם עבורכם וגם עבור הילדים.
• ודאו שילדכם לא נשכח ברכב או בדרך, ושאתם יודעים היכן הוא בכל רגע נתון.
• חדדו את ההנחיות לבטיחות בדרכים בראשית החופש הגדול ובמהלכו.
• אם הילד נפגע, אל תתנו תרופה או טיפול שאינכם בטוחים בו.
• ציידו את הילדים בקסדה כשהם רוכבים על אופניים, רולרבליידס או סקייטבורד.