הורים רבים תופסים את הקיץ כתקופה ללא מחלות ילדים, אולם במציאות לא תמיד כך הם פני הדברים. אם בחורף רוב המחלות נובעות מזיהומים בדרכי הנשימה, הרי שבקיץ נפוצים זיהומים במערכת העיכול. זיהומים במערכת העיכול נגרמים ברובם על ידי מזהמים ויראליים ואינם דורשים טיפול באנטיביוטיקה, אם כי יש גם זיהומים חיידקיים אותם יש לזהות ולטפל בהתאם. זיהומי מערכת העיכול מתבטאים לעיתים בחום גבוה אך מתאפיינים בעיקר בשלשולים והקאות.

בחופשת הקיץ נהנים הילדים מפעילויות שונות ומגוונות, לרוב במסגרת קייטנות ובילויים רבים מחוץ לבית. אי שמירה על היגיינה, אי הקפדה על נטילת ידיים, תזונה לא מסודרת ולא מאוזנת והשתכשכות תכופה במי בריכה, עלולים להוביל לתופעות המוכרות של הקאות ושלשולים חוזרים. לרוב מתלווים לכך תסמינים נוספים כדוגמת חום, כאבי בטן, חולשה וסחרחורות.

גמילה מחיתולים (צילום: Iulian Valentin, Shutterstock)
- בריכות ציבוריות סכנה מיוחדת | צילום: Iulian Valentin, Shutterstock


ד"ר אהרון גרומן, מומחה לרפואת ילדים, מנהל יחידה להתפתחות הילד במכבי ובעל קליניקה פרטית לרפואת ילדים מסביר לנו על הגורמים לשלשולים וכיצד לטפל בהם:

מהו שלשול?

השלשול הוא למעשה תסמין של מחלת המעי שמבטא אובדן נוזלים מהגוף למעי ו/או חוסר ספיגה של נוזלים ואוכל. הוא נגרם עקב פגיעת מזהם: וירוס, חיידק, רעלן או טפיל.

מהם הגורמים העיקריים לשלשול?

חשיפה לגורמים מזהמים על ידי הדבקה מאדם משלשל אחר, באמצעות אכילה של מזון מזוהם או שתייה של מים מזוהמים. כל אלה תוצאה של שמירה לקויה על היגיינה. מחלות הגורמות לשלשול הן מדבקות מאוד ותינוקות וילדים קטנים רגישים לכך במיוחד מכיוון שהם נוטים לשמור פחות על היגיינה, נוגעים בכל דבר ושמים ידיים בפה. גם המערכת החיסונית שלהם חלשה יותר ולכן הם נוטים להידבק ביתר קלות.

ההדבקה מתרחשת בעיקר במקומות בהם מתקבצים הילדים: בגני ילדים, בקייטנות ובבריכות ציבוריות. ילד משלשל שיכנס לבריכה יכול להדביק רבים מהרוחצים בבריכה. לכן, חשוב במיוחד לוודא שהילד החלים באופן מלא לפני שהוא שב לפעילות שבשגרה. כמובן שיש לשמור על היגיינה ולהקפיד במיוחד על רחיצת ידיים, לפני האכילה ולאחר ביקור בשירותים.

מהן הסכנות הנובעות משלשולים?

הנזק העיקרי העלול להיגרם כתוצאה משלשולים הוא התייבשות. בעקבות ההקאות והשלשולים התכופים, הגוף מאבד נוזלים עד כדי סכנת התייבשות וצורך בעירוי נוזלים. חשוב מאוד להקפיד על שתייה מרובה וחשוב עוד יותר לספק מספיק מלחים לגוף. בשלשול אנו מאבדים מלחים רבים. אם נשתה מים בלבד הרי נחזיר לגוף רק נוזלים, מה שעלול להוות סכנה.

ילד יושב על סיר, גמילה מחיתולים (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
שותים המון, אוכלים מעט ולא שוכחים מלחים | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

כיצד ניתן לטפל בשלשול?

1. להמעיט באכילה - השלשול מצביע על הקושי של מערכת העיכול בספיגת נוזלים ומזון ולכן רצוי להפחית מהעומס המוטל על המערכת על-ידי צמצום כמות המזון והקפדה על אכילת מזונות יבשים כדוגמת אורז, לחם, מרק עוף צח עם מלח.

2. להרבות בשתייה - במהלך תקופת השלשולים הגוף מאבד נוזלים רבים ויש להקפיד על שתייה מרובה של לפחות 8 כוסות מים ביום. ניתן גם לשתות משקאות כדוגמת תה או מרק צח, המסייעים בהרגעת המערכת ומספקים מלחים החסרים לגוף. אין לשתות שתייה ממותקת בכמות רבה, שכן ריכוז הסוכרים הגבוה עלול להפריע לספיגת הנוזלים ואף להגביר השלשול.

3. פרוביוטיקה - במהלך תקופת השלשולים עם השתלטות הגורמים המזהמים על מערכת העיכול מופר האיזון בין אוכלוסיית החיידקים הטובים במעי לבין אילו הפתוגנים. החיידקים הטובים למערכת העיכול תורמים לפעילות מערכת העיכול ומסייעים בשמירה על הגוף מפני מזהמים שונים. הפרוביוטיקה כתוסף תזונה, מומלצת כטיפול משלים במחלות שונות, אשר רובן קשורות למערכת העיכול כיוון שהיא תורמת להשבת איזון החיידקים "הטובים" ובכך עשויה לקצר את תהליך ההחלמה. מחקרים מראים כי במקרים של שלשול על רקע זיהום בהם נוטלים אנטיביוטיקה, נמצא כי תסמין של השלשול היה מופחת ב-64% בקרב מי שטופל בפרוביוטיקה. מדיבר פרוביוטיקה פורטה מכיל שמר פרוביוטי אשר בשונה מחיידק פרוביוטי, עמיד יותר לחומציות הקיבה ולמיצי מרה ולכן מגיע בריכוז גבוה יותר למעי. את מדיבר פרוביוטיקה פורטה ניתן ליטול במקביל לאנטיביוטיקה, בשונה ממוצרים אחרים בתחום.

הכותב הוא ד"ר אהרון גרומן, מומחה לרפואת ילדים, מנהל יחידה להתפתחות הילד במכבי ובעל קליניקה פרטית לרפואת ילדים


הורים - כל מה שצריך לדעת