העולם מוריד גשם של סוכר על הילדים שלנו. כן,כן, גשם של סוכר. העננים הם אינסוף מסיבות הכיתה שלא רק מחלקים בהן עוגת שוקולד עם פצפוצים, גם מחלקים בסוף המסיבה שקית מלאה בממתקים שיאכלו גם בבית. יש גם את החבר הזה של הילד שלכם שמגיע לטיול השנתי עם תיק גב לבגדים ומזוודה לממתקים וחטיפים וכמובן שלא שכחנו את סבא וסבתא שמורידים ממטרים של סוכריות גומי, שוקולד פרה, ועוגיות כל פעם שהם באים לביקור. למה כולם מסביב מתעקשים למלא את הילדים שלנו בסוכר?
כיום, אחד מכל 4 בנים בישראל ואחת מכל 5 בנות בגילאי 5-17 מתמודדים עם עודף משקל, כך שסביבנו בגני השעשועים, בצהרון, בחוג, מסתובבים הורים לילדים עם עודף משקל או השמנה, שישמחו מאד שהילדים שלהם יהיו חשופים כמה שפחות לפיתויים, ועוד הרבה הורים שישמחו לקדם אורח חיים בריא במשפחה שלהם. ועדיין, אנחנו מוצאים את עצמנו נחרדים לפני כל חגיגת כיתה או חג בגלל מבחר החטיפים, ממתקים, בורקסים, מיצים וכל יתר פצצות הסוכר המיותרות.
אז נכון, אנחנו נותנים לילדים שלנו סוכר רק באירועים מיוחדים, אבל איכשהו כל שבוע יש סיבה למסיבה. אז איך אפשר לחגוג את סוף השנה בצורה משמחת, טעימה וגם בריאה?
1. תכינו רשימת כיבוד בריאה יותר שממנה יבחרו ההורים מה להביא - בורקס על בסיס בצק פילו (ללא מרגרינה), מגשי ירקות חתוכים, סלט טחינה, פיתות קטנות מקמח מלא חצויות, זיתים, ממרחי גבינה, פיצות תוצרת בית (עדיף מקמח מלא), ביצים קשות, קלחי תירס מבושלים, פירות חתוכים.
2. הגישו לילדים ולהורים רק מים, הכי מרווה והכי בריא. קחו בחשבון שכל כוס מיץ היא שוות ערך לכ-3-4 כפיות סוכר, מיותר, מיותר, מיותר!
3. חטיף חלופי - אפשר להביא למסיבות פופקורן תוצרת בית, לא זה שקונים בסופרמרקט באריזות קרטון ומיועד למיקרו, מפני שהוא מלא בשמנים מוקשים. אפשר להכין בבית פופקורן נהדר: לוקחים סיר גדול, שמים 2 כפות חמאה/שמן זית/שמן קנולה, שופכים על זה כוס גרעיני תירס ומכסים. ברגע שנגמרו הפצפוצים, מפזרים מלח לפי הטעם, מביאים בקערה גדולה למסיבה ונהנים!
4. לנשוך שפתיים - עם כל הקושי בעניין, תנסו לא להעיר לילדים על האוכל. תזכרו, עשיתם את העבודה שלכם כהורה על ידי הגשת כיבוד בריא וטעים, עכשיו הילדים אחראיים על מה וכמה הם אוכלים.
5. הפרי האסור ואיזונים בחיים - תרשו לילדים לאכול לפעמים חטיפים או מזון מהיר, אבל רק מדי פעם. כשאתם אוסרים עליהם לאכול אוכל מסוים, אתם רק גורמים להם לרצות בו יותר. מה שחשוב הוא התזונה של הילדים בשגרה. כל עוד התפריט שלנו מאוזן עם אוכל בריא ופעילות גופנית, הילדים שלנו יהיו בסדר גמור.
שתהיה לכולנו חופשת קיץ מהנה ובריאה.
הכותבת היא יעל היינמן-ברמן , דיאטנית רשת "צהריים טובים" ארצית של החברה למתנ"סים הארצית