ההכנה לחורף בקופות החולים מתחילה באופן רשמי: יותר ממיליון וחצי יחידות חיסון נגד שפעת הוזמנו ועתידות להגיעו עד סוף השבוע הקרוב (יום ה', 10.10.2013) לסניפים ברחבי הארץ. לקוחות הקופות יוכלו לבחור בין חיסון בזריקה (נגיף מומת) או חיסון בתרסיס לאף (חי-מוחלש).
בניגוד לשנים עברו, השנה מגיעים חיסוני השפעת בשיאו של מבצע חיסוני הפוליו, ולכן הדיווח האחרון על החיסון החי-מוחלש החדש נגד שפעת הניתן בתרסיס דרך האף, בילבל רבים שהמושג "חי-מוחלש" הספיק להתקבע במוחם בחודשים האחרונים כחלק מדיון אחר לחלוטין.
ד"ר גיורא וורבר, מומחה לרפואת משפחה וסגן ראש אגף רפואה ב"שירותי בריאות כללית" עושה לנו סדר בדברים:
מה הם סוגי החיסונים הקיימים?
"כמו בשנים עברו, גם השנה מציעות קופות החולים שני סוגים של חיסונים שונים: הראשון הוא החיסון המסורתי והמוכר הניתן בזריקה כבר עשרות שנים ומכיל שלושה זנים של נגיפי שפעת מומתים, שזוהו על ידי ארגון הבריאות העולמי כזנים שצפויים להכות בנו בחורף הקרוב. האפשרות הנוספת היא חיסון הפלומיסט הניתן באמצעות ספריי אף על ידי אחות מוסמכת לגילאי 2-49".
מהם יתרונותיו וחסרונותיו של כל חיסון?
החיסון המסורתי הניתן בזריקה:
יתרונות
1. החיסון ניתן בחינם ללקוחות קופות החולים ומתאים לכלל האוכלוסייה מגיל חצי שנה ומעלה.
2. החיסון מוכר ונמצא בשימוש במשך עשרות שנים. תופעות הלוואי נמצאו כנדירות וקלות.
חסרונות: השנה, כיסוי של החיסון הוא נגד שלושה זני שפעת בעוד שהתרסיס נותן כיסוי נגד ארבעה זנים.
חיסון הפלומיסט הניתן בתרסיס אף:
יתרונות
1. החיסון ניתן בתרסיס ולא בזריקה, ולכן ילדים ומבוגרים שנרתעים ממחטים יעדיפו אותו.
2. בנוסף לשלושת הזנים שמכיל החיסון בזריקה, תרסיס האף מכיל זן נוסף של שפעת, מה שמגדיל את טווח העמידות של המחוסן בפני השפעת (כלומר, תוספת של זן נוסף שנגדו ניתן להתחסן).
3. את החיסון מזליפים הישר לתוך אברי המטרה של המחלה – הוא מוכנס דרך האף, ממשיך לאוזניים ולגרון ועובר לריאות. האפקט הוא אותו אפקט אבל טוב יותר כי רמת ההתחסנות המושגת היא יותר טובה.
חסרונות
1. יקר יותר ולכן ניתן בתשלום באמצעות הביטוחים המשלימים. התשלום נע בין 10-49 שקלים, בהתאם לגיל המתחסן וסוג הביטוח הרפואי שאליו הוא רשום בקופה.
2. החיסון אינו מתאים לכל אחד. הוא מוצע לבני שנתיים עד 49, אך אינו מתאים לאוכלוסיות מסויימות, ולכן, לפני קבלתו יש לוודא עם אחות מוסמכת שאינכם נמנים עם אוכלוסיות אלה. בין האוכלוסיות שאינן יכולות לקבל את בתרסי (חי-מוחלש): סובלים ממחלות חום קשות, חולי אסטמה פעילה, סובלים ממחלות ברונכיטיס, מטופלי אספירין, מדוכאי מערכת חיסונית ונשים בהיריון.
3. החיסון חי-מוחלש בשום אופן לא מייצר מחלה. הוא לא יכול לייצר מחלה כי הוא מוחלש – הוא כן צריך לגרות את המערכת החיסונית כדי שתייצר נוגדנים. עם זאת, ניתן לחוש בימים העוקבים בתופעות של יותר התעטשויות וגודש באף.
האם זו השנה הראשונה שמוצע חיסון חי-מוחלש בישראל?
לא. גם בשנים שעברות הציעו קופות החולים חיסון בתרסיס בתשלום למעוניינים, אלא שבשנה שעברה הציע החיסון הגנה מפני שלושה זנים בלבד של שפעת (בדומה לחיסון בזריקה) והשנה נוסף לו לראשונה הגנה מפני זן רביעי של הנגיף שהופך את החיסון ליעיל יותר.
למרות ביקוש נמוך לתרסיס בשנה שעברה, ובשל יתרונות החיסון החי-מוחלש והעובדה שהוא מכיל ארבעה זנים, במשרד הבריאות המליצו לקופות החולים לרכוש את החיסון החי-מוחלש למטופלים שיחליטו שהם מוכנים לשלם את הסכום הנדרש ומעוניינים לקבל את החיסון הרחב יותר. לפיכך, בקופות החולים נערכו בהתאם ורכשו כמות גדולה יותר של חיסוני פלומיסט לעומת חורף שעבר (עשרות אלפי יחידות חיסון).
למי מיועד כל חיסון?
החיסון בזריקה המוצע בחינם מומלץ לכל אדם מגיל שישה חודשים ומעלה. כל מי שרוצה להתחסן ולהוריד את סיכוייו לחלות יתקבל בברכה. מעבר לכך, יש אוכלוסיות שמומלץ במיוחד שיתחסנו בחיסון זה: בני חמישים ומעלה (בדגש על בני 65 ומעלה), חולים במחלות כרוניות (כמו: סכרת, מחלות כליות וכבד וחולי סרטן), עובדי בריאות ונשים הרות ומניקות שחיסונן מעביר חלק מהנוגדנים גם לתינוקות וכך מוריד את אחוזי התחלואה גם בקרבם. אוכלוסיות אלה לא יוכלו להתחסן בחיסון המוחלש בטיפות.
החיסון בתרסיס מיועד בעיקר לילדים בגילאים 2-17, שהם קבוצת הסיכון העיקרית להפצת המחלה ומהווה תחליף לחיסון בזריקה, אך מוצע לגילאי 2-49. אין לחסן בו אנשים מחוץ לטווח גילאים זה, כמו גם נשים בהריון, חולי אסתמה ואנשים בעלי מערכת חיסונית מוחלשת.
האם יש תופעות לוואי לחיסונים?
לא קיים הבדל מהותי בין שני סוגי החיסונים בכל הקשור לתופעות לוואי. לפי משרד הבריאות תגובות לחיסון שפעת הן נדירות ורובן קלות. התופעות עשויות לכלול: חום, כאב, ואודם במקום ההזרקה. החיסון החי המוחלש עלול לגרום נזלת וגודש באף.
האם ניתן להתחסן נגד שפעת ונגד פוליו במקביל?
ניתן לתת בו זמנית את שני החיסונים או בכל מרווח זמן עם חיסון פוליו חי מוחלש.
>> כבר עשיתם לייק לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים"?