קשה היה לפספס את התמונות שיצאו מהגיבושון של הממשלה, שנועד ללכד את הקואליציה השברירית. איש אינו עוטה מסיכה בתמונה שבה נראים צמודים ומחויכים מתמיד ראש הממשלה, נפתלי בנט, ראש הממשלה החליפי, יאיר לפיד ושר התרבות חילי טרופר. בני גנץ ניצב בגבו למצלמה, אך ברור שגם הוא ללא מסיכה.
הורים שראו את התמונה התקשו לקבל את הפער הגדול בינה לבין המציאות שבה נתקלים ילדיהם מדי בוקר. "למה הילדים שלנו סובלים עם מסכות בכיתה כשחברי הכנסת מתקהלים חופשי ללא מסכות? עד מתי נשתוק?", "הילדים הם כלי המשחק בידי הממשלה. מטריד, מחריד ודורש מחאה", "לאן עוד יגיע הזלזול בציבור?", "פשוט לראות ולא להאמין", "לזה קוראים בשפת פשוטי העם 'עבודה בעיניים'".
מורים ששוחחו עם mako תיארו כיצד הם נאלצים להתמודד עם תלמידים שמתקשים להיות עם מסיכה במשך שש ואף שמונה שעות. "זה עניין של דוגמה אישית ואם ראש ממשלה או שר לא עוטים מסכה אז ברור שהתלמידים ישתמשו בזה כתירוץ", אמר לנו מורה מתל אביב.
גם הורים מספרים על קושי לגרום לתלמידים לעטות מסכה לאורך כל יום הלימודים. "ממה שאני יודעת יש תלמידים שמקפידים לעטות מסכה ויש כאלה שלא שמים על האף או בכלל. ממה שאני ראיתי ככה זה גם המורים", אומרת אלין דהן מבאר שבע.
דברים דומים אמרה לנו גם דנה אלקיים, אם מהצפון. "אנחנו במשפחה מקפידים על מסכות. אני לילדים שלי אומרת שאין מצב שהם מורידים מסכה כשהם בתוך הכיתה. אבל הם אומרים לי שלא כל התלמידים שמים מסכה ואני רואה שגם המורים לא עושים את זה אז קשה להאשים את הילדים".
מורה מאזור תל אביב איתו שוחחנו מודה שההתרופפות אינה בלעדית לחברי הממשלה. "עטית מסכות זה דבר שכמעט ולא נאכף. יש בכיתה תלמידים ויש כאלה שממש לא עושים את זה, וזה ככה גם עם המורים". לדבריו "מאז ספטמבר יש ירידת מתח בתחום".
אנשי צוות נוספים איתם שוחחנו ושראו את התמונות מהגיבוש הממשלתי העירו כמעט כולם ש"לא יכול להיות שהם בלי מסכה בניגוד לחוקים שהם עצמם הטילו עלינו", כפי שאמר אחד מהם. "אפילו אין להם מסכה על הסנטר או על היד".
"הקורונה עדיין כאן"
ד"ר מרינה צדקין-תמיר, פרמקולוגית קלינית ומומחית לזיהומים, בהחלט מסכימה עם הטענות. "זה בהחלט לא תקין. נתחיל מהעובדה שמדובר באנשי מפתח שעומדים צמוד אחד לשני בחלל סגור – גם אם הם מחוסנים, הם עדיין יכולים להידבק ולהדביק. החיסון אמנם מפחית באופן משמעותי מחלה קשה ותמותה אבל הוא לא מונע אותם לחלוטין.
"יתרה מכך, נשאלת השאלה – מה קורה אם גם בנט וגם לפיד נדבקים? אני בהחלט חושבת שיש למנהיגים הפוליטיים אחריות ציבורית. וכל זה לפני שדיברנו על הדוגמה האישית שכל כך חשובה בימים אלה, בייחוד כאשר ברקע מדברים על חיסוני ילדים וגם ד"ר שרון אלפרייס נתונה לאיומים על חייה".
מה לגבי הורים שרואים את זה וחושבים שהגיע הזמן להסיר מסכות בבתי הספר?
"הורים צריכים להבין שבסופו של דבר ההנחיה לעטות מסכה משרתת את הילדים, וכבר הוכח כי היא מהווה כלי יעיל למניעת התפשטות המגיפה. למעשה, המסכה בולמת את רסיסי הרוק ואת אדי הנשימה שיכולים להכיל חלקיקי נגיפים, ובכך היא מצמצמת באופן משמעותי את הפצת הקורונה, וודאי כעת כשזן הדלתא נחשב מידבק יותר. אף שמנהיגי הציבור לא תמיד מגלים אחריות ודוגמה אישית, התפקיד שלנו הוא לנהוג לפי הכללים".
"צריך להבין שהקורונה עדיין כאן, ולמסכות בהחלט יש עדיין מקום בחיינו, בייחוד כשמדובר בחללים סגורים", אומר גורם רפואי בכיר נוסף שביקש לחזק את הדברים. "כל עוד יש הנחיות, ראוי שנציגי הציבור יאכפו אותן באופן מחמיר, משום שגם לנראות יש ערך בתקופה זו, שבה רכישת אמון הציבור חיונית לשם המאבק בנגיף".
ממטה ההסברה למאבק בנגיף הקורונה של משרד הבריאות נמסר: "חובת עטיית מסכות היא גורפת. מחברי הכנסת מצופה להוות דוגמה אישית ולנהוג על פי הנחיות משרד הבריאות".