רבות מדובר על השפעתם של המסכים על אלה שנולדו עם סמארטפון ביד וטאבלט ביד השניה, אבל בעוד מרבית המחקרים והמאמרים עוסקים במשמעויות הקוגניטיביות והרגשיות של זמן המסך המרובה, רק מעט מהם בודקים מהן ההשפעות הפיזיולוגיות על החושים. שני מחקרים שהתפרסמו באחרונה מבהילים את ההורים כשהם מוצאים ששימוש רב בנגני מוזיקה ומסכים עושה נזק משמעותי לחוש השמיעה וחוש הראייה של הילדים, בתקופה שבה הם מתפתחים.
על פי מחקר חדש של אוניברסיטת רוטרדם ההולנדית, בה השתתפו אלף ילדים במשך כמה שנים, התגלה כי כרבע מהילדים פיתחו קוצר ראייה עד גיל 13. בעיות הראייה הלכו והחריפו עם הגיל והשימוש הכבד במסכים, בעיקר סמארטפונים וטאבלטים, זאת מאחר שהראייה משתבשת בעקבות התבוננות ממושכת בחפצים קרובים. המסקנה הזו עגומה, אבל לחוקרים יש הצעה להורים: על כל דקת שימוש במסך ליד הפנים, יש להעניק ליד דקה של הסתכלות למרחק. אם מצליחים ליצור שיוויון בין שני סוגי המבט האלה, המצב לא כל כך גרוע. "למשל," אומר רולף פולינג, מצוות החוקרים, "אם הילד היה 20 דקות בטלפון, צריך לגרום לו להיות 20 דקות בפעילות שבה המיקוד הוא למרחק, וכך העיניים עושות משהו שונה. אפשר להסביר את זה ואז ליצור הסכם עם הילדים."
כאמור, בניגוד למצב טבעי בו אחד החושים כהה ואחר מתחזק, המכשירים החכמים תוקפים בחזיתות מקבילות ומחרבים את החושים יחד. ילדים ששומעים תכנים באוזניות נמצאים בסגנת ירידה של השמיעה. מחקר נוסף שנערך באוניברסיטת רוטרדם, ובחן את שמיעתם של 3,326 ילדים בין גילאי 9-11, ואסף דיווחים מהוריהם שכללו את רמת הווליום שהילדים שומעים בה באוזניות, גילה של-14 אחוזים מהם התפתחו קשיי שמיעה של תדרים גבוהים, שאינם תואמי גיל. כל הילדים שהשתמשו בקביעות בנגני מוזיקה יום או יומיים בשבוע נמצאו בסיכון כפול להדרדרות בשמיעה אל מול ילדים שלא השתמשו בנגנים. "המחקר מראה שהחשיפה למוזיקה באוזניות בגיל צעיר משפיעה על השמיעה לרעה," מסכמים החוקרים.
הסטטיסטיקות מראות שתשעה מתוך עשרה בני נוער משתמשים בנגני מוזיקה, לרוב הסמארטפון או טאבלט, למטרות שונות, בין אם במסגרת הלימודים או בשביל הכיף. בין התלונות שנשמעות אצל הילדים היו צילצולים באוזניים וקושי לשמוע את הזולת. החוקרים מוסיפים שסוג כזה של פגיעה בשמיעה היה מוכר אצל ילדים בעבר בעיקר בעקבות דלקות אוזניים חוזרות ונשנות. "על ההורים להיות יותר מעורבים בשימוש של הילדים באוזניות," אומר קווין פרנק, מצוות החוקרים. "על ההורים להגביל את השימוש. דרך טובה לדעת אם המוזיקה חזקה מדי היא אם אפשר לשמוע אותה מחוץ לאוזניות." רשמנו לפנינו.