ילד בחולצה אדומה אוכל קורנפלקס (צילום: istockphoto)
המפתח: חינוך להרגלי אכילה נכונים מגיל צעיר | צילום: istockphoto

נתונים מדאיגים על בעיית ההשמנה בקרב ילדים בישראל: מנתונים שפורסמו בשנתון "ילדים בישראל 2008" עולה שכמעט 8 אחוז מתלמידי בית הספר היסודי והחטיבה בארץ סובלים מעודף משקל - מצב שכיח יותר בכיתות הנמוכות. 

ההשמנה: בגלל משקאות קלים

מהפריסה הארצית עולה שבתל אביב ישנו המספר הגבוה ביותר של ילדים שמנמנים, ובירושלים הכי מעט.
עוד התברר שתלמידי ישראל הם במקום הראשון בעולם בצריכת משקאות קלים, ותלמידים בכיתות ה' בארץ ממוקמים במקום הרביעי בקרב עושי הדיאטות, אחרי ארצות הברית, דנמרק וצ'כיה. עוד נתון מדאיג: 41 אחוז מהתלמידים שותים שתייה ממותקת לפחות פעם ביום.

באוכלוסיית הנערים המצב לא יותר טוב: שיעור המתגייסים והמתגייסות ששוקלים מעל 81 קילו ביום הגיוס הכפיל עצמו ב- 20 השנה האחרונות; אם ב-89' בקבוצה הכבדה היו כ-6 אחוזים בנים ו- 1.7 בנות, הרי שכיום אחוז הבנים עלה ל- 14 אחוז.

"הנתונים הללו נובעים מנסיגה בשירותי הבריאות ברפואה מונעת", אומר ד"ר יצחק קדמן, יו"ר המועצה לשלום הילד. "החוכמה היא לא לטפל אחר כך בסוכרת ובמחלות שונות, אלא להשקיע בחינוך לבריאות טובה ובתזונה נכונה מגיל צעיר. ההורים לא שמים לב להרגלי התזונה של הילד והילדים אוכלים מה שהם רוצים. תוסיפו לזה את שטיפת המוח בפרסומות לצריכת מזונות לא בריאים ואת המספר הקטן של הילדים שעוסקים בפעילות גופנית, ותבינו את הנתונים.
"מה שצריך לעשות זה להחזיר את האחיות לבתי הספר, לחנך את הילדים לצרוך מזון בריא, לעודד ילדים לעסוק בספורט, ולחוקק חקיקה נגד פרסומות סמויות למזון לא בריא בקלטות ילדים".

ומה המצב בעולם? באנגליה - בין רבע לשליש מהילדים בגילאים אלה סובלים מהשמנת יתר, ואילו בארה"ב, 15% מהילדים בגילאי שש עד 11 סובלים מהשמנה חריפה. ממחקר שהתפרסם חודש שעבר במגזין Appetite האמריקאי ונערך בקרב 142 משפחות, נמצא כי במהלך ארוחת ערב, 85% מההורים עודדו את ילדיהם לאכול יותר ו-83% מהילדים אכלו יותר מכפי שרצו.

 

חזרו לסנדוויצ'ים, שתו מים

מה הסיבות לעלייה בשכיחות ההשמנה? "מדובר כמובן בתזונה לקויה ובחוסר פעילות גופנית, כל הדברים המוכרים והידועים", אומר ד"ר גל דובנוב – רז, מנהל תוכנית הנאה בהנעה בטיפול בילדים בעלי עודף משקל, במרכז הרפואי הדסה. "השאלה היא מה צריך לעשות, והתשובה נחלקת לשני גורמים: הילד והמשפחה, והילד והסביבה.
"אני חושב שיש התעוררות לטיפול בנושא, ואני יודע שיש תוכניות של קופות החולים שמחפשות דרכים לעודד פעילות גופנית ולשפר את הרגלי התזונה, כולל פרויקט גדול בבתי ספר בשיתוף קרן רש"י והמועצה הלאומית לסוכרת. הפרויקט יופעל בבתי ספר ויכלול חינוך לפעילות גופנית ולתזונה נכונה, עידוד הליכה לבית הספר, חינוך לסנדוויצ'ים ולשתיית מים. יש חברות מסחריות ובתי ספר שנותנים הרצאות בנושא. הטיפול בילד שסובל מעודף משקל הוא מניעת השמנה וחזרה לאורח חיים בריא.

"אם ההורים והילדים יפנימו שיש בעיה בהרגלי החיים כפי שהם כיום, בצפייה מרובה בטלוויזיה, בילדים שמוסעים לבית הספר במקום ללכת ברגל, ששותים שתיה ממותקת. אנחנו לא מדברים על תפריטים מפורטים, אלא על הרגלי תזונה; לאכול ארוחת בוקר, ארוחות משפחתיות, להרבות באכילת פירות וירקות ובשתיית מים, להעדיף מזונות עתירי סיבים ומוצרי חלב דלי שומן".
לדבריו, ילדים צריכים להיות פעילים במשך שעה לפחות כל יום: להגיע ברגל או באופניים לבית הספר, להיות פעילים בשיעורים ספורט וגם בזמן ההפסקות, לחזור הביתה ברגל. וגם להיות פעילים אחרי הצהריים, לעודד השתתפות בחוגים - זה נותן מסגרת ומעודד מיומנויות. כמו כן, מומלץ להגביל את שעות הצפייה בטלוויזיה והגלישה באינטרנט לשעתיים ביום.

"אני תמיד אומרת שאף פעם לא מוקדם מדי להקנות לילד הרגלי אכילה נכונים", אומרת ליז רובין, דיאטנית קלינית ומנחת קבוצות תמיכה. "אין טעם לבנות תפריט מאוזן לילד שמנמן בן שלוש וחצי אם קיים סיכוי שבתוך שנה גובהו יאזן את אחוזי השומן שבגופו, אבל בהחלט כדאי לטפל בילד בן חמש שמראה נטייה ברורה להשמנה, בציפייה שיגיע לכיתה א' במשקל תקין ולא יסבול מסטיגמה חברתית של ילד שמן.
"לילדים צעירים אני ממליצה על דיאטה פסיבית: זהו תהליך של שינוי סביבת הבית שייעשה על ידי ההורים ללא שיתוף פעולה אקטיבי מצד הילד. ויתור על ממתקים, החלפת המיץ במים ומעבר ללחם קל – יעשו את העבודה. על אף העובדה שללחם קל מוסיפים חומרים משמרים כדי להאריך את חיי המדף שלו, במקרה של השמנה חמורה - מעמידים הפסד מול רווח; עדיף שהילד יאכל לחם קל ויירד במשקל מאשר שימשיך לאכול כרגיל ויפתח סכרת בגיל 13".