כל הציבור יודע שעישון בזמן היריון וליד ילדים מסכן את בריאותם, ואלה שעושים זאת לוקחים את הצ׳אנס הזה בעיניים פקוחות לרווחה וריאות מלאות עשן. אבל מחקר חדש ורחב היקף עקב אחר אלפי ילדים במשך 16 שנים על מנת לבדוק את משמעות ההשפעות של החשיפה לעישון מצד ההורים גם לאחר הלידה, וכמה הן ארוכות טווח בעצם, ומצא שהסכנות משמעותיות ויכולות להתבטא באלרגיות רבות שממשיכות להתקיים גם בגיל ההתבגרות.
>> לעמוד פייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?
במחקר השוודי של אוניברסיטת קרולינקה בשטוקהולם השתתפו 4,000 ילדים מרחבי המדינה. ״המסקנה היא שחשיפה לעישון יד שניה, או עישון פסיבי, היא חמורה ביותר״, אומר פרופסור ג׳סי תאצ׳ר העומד בראש צוות החוקרים. ״חשיפה עוברית לעשן מייצרת סיכוי גבוה ב-45 אחוזים לחלות באסטמה בילדות, ואצל ילדים שהוריהם מעשנים, הסיכוי עומד על 23 אחוזים יותר. בילדים, גם הסיכוי למחלות עור ואקזמות גבוה ב-26 אחוזים. תחילה לא היינו בטוחים שהנטייה לגירויים, אקזמה ואסטמה ממשיכה גם לגילאים המאוחרים יותר, אך המחקר הוכיח זאת״.
המחקר, שפורסם בכתב העת המרפואי Pediatrics החל בשנת 1994, אז התחיל הפרופסור לתשאל אנשים על הרגלי העישון שלהם ושאר הרגלי החיים. במהלך הניסוי תושאלו אותם אנשים, שהפכו בינתיים להורים, לגבי בריאותם של ילדיהם, כשמעל לעשרים אחוז מההורים המשיכו לעשן. תאצ׳ר מאמין שעל אף שמדובר בילדים שוודיים, התוצאות יהיו דומות דם בארה״ב, מאחר שהארצות חולקות סגנון חיים דומה, ובשתי הארצות חל שיפור במודעות ופחתה כמות המעשנים.
"חוץ מהסיכון לאסתמה ואלרגיות", מזכיר תאצ׳ר, "עשן הסיגריות מכיל מעל 4,000 כימיקלים שונים ומזהמים, כשחמישים מתוכם הוכחו כגורמים לסרטן. העישון בזמן הריון גורם להפלות, לידה מוקדמת, משקל לידה נמוך, מוות בעריסה וקשיי למידה. המחקר שלנו יתמוך מאוד במחקרים אחרים הנערכים בתחום ממש עכשיו, ובעיקר מוכיח ומזכיר שאין דבר כזה עישון שאינו מזיק, גם לא עישון פסיבי".
"אני לא חושב שהמסר לגבי הסכנות של עישון פסיבי מקבל מספיק תשומת לב״, מסכים החוקר ד״ר לן הורוביץ, שעורך מחקר גדול בנושא בבית החולים לנוקס היל בניו יורק. "אנשים פחות מודעים לסכנות להן הם חושפים את הילדים. המחקר הזה חשוב כי הוא מוכיח את ההשפעה ארוכת הטווח של הנושא".
עוד ב-mako בית ומשפחה: