שני מקרים של סיבוכים של מחלת השפעת ביממה אחת מדאיגים הורים רבים: אתמול (שלישי) הובא למנוחות ילד בן ארבע מהשרון שנפטר בעקבות מסיבוך נדיר ושעות ספורות לאחר מכן דווח על אשפוזו של בן 15, גם כן בעקבות סיבוך של המחלה. מתי שפעת אמורה להדליק אצלנו נורה אדומה ועלינו לסור לרופא? רופא ילדים מסביר.
מתי לגשת לרופא?
שפעת הינה מחלה המלווה בחום וכאב שרירים ולרוב נמשכת בין שבוע לשבועיים. תקופת ההתאוששות עלולה להימשך בין כמה ימים ולעיתים אף כמה שבועות. "חשוב לציין כי תקופת ההתאוששות משפעת אינה קצרה", מסביר ד"ר שמואל בולביק, רופא ילדים בלאומית שירותי בריאות. "לרוב, מי שמתחסן לא חולה בשפעת, אלה שלא הספיקו להתחסן וכן הצליחו להידבק אמורים לעקוב ולשים לב למצבים שבהם השפעת לא מחלימה בצורה תקינה אלא מסתבכת, מחמירה ואינה עוברת ואז לגשת לרופא".
מה נחשבת החמרה ומתי חייבים ללכת לראות רופא? ד"ר בולביק מונה חמישה תנאים שאם אחד מהם מתרחש יש ללכת לרופא ולבדוק מהו הגורם להחמרה (יש לציין, כי מדובר לא רק בשפעת, אלא בכל מחלת חום):
1. אם החולה לא שותה מספיק.
2. אם אין לו שתן (אם כן, יש לוודא שהוא בצבע בהיר). שתן כהה לרוב מעיד על שתיה לא מספקת.
3. במהלך מחלת חום מרבית החולים, כולל ילדים קטנים, יהיו ערניים ויגיבו לסביבה. הם לא חייבים לתפקד כרגיל אבל כן צריכים ליצור קשר ולהתעניין במתרחש סביבם. אם החולה לא מתקשר עם הסביבה, ולא מראה עניין בנעשה סביבו, במיוחד בירידת חום, יש לפנות מיידית לבדיקת רופא.
4. אם יש כאב ספציפי, לא רק כאב שרירים, ראש או כאב כתוצאה מהשיעול האופייני למחלה, יש לפנות לבדיקת רופא על מנת לשלול בעיה נוספת או החמרה.
5. אם יש תפרחת. ב-99% מהמקרים היא אינה בעייתיות, אך יש מעט מאוד מצבים בהם תפרחת יכולה להיות סימן לבעיה מסכנת חיים. לכן, בכל מקרה של תפרחת יש לפנות מיידית לרופא ולשלול מצבים אלו, למרות הסיכוי הקלוש למחלות קשות וחמורות. לא לקחת סיכון!
אם משהו מהכללים הללו מתקיים בעת מחלת השפעת, מומלץ ללכת לרופא בהקדם. מיותר לציין שלאנשים בקבוצות סיכון מוגבר ימליץ הרופא בביקורות תכופות יותר.
בכל הנוגע לחום הגוף, אנשים נוטים להילחץ אם החום עולה, אך ד"ר בולביק מסייג ומסביר, "ברגע שמחלה מתפתחת בתוך הגוף, לוקח לה זמן עד שהיא נותנת את כל אותותיה וכל הסממנים מופיעים בצורה מלאה. לכן, במידה והכללים שתיארנו מתקיימים, יש לחכות כ-48 שעות ולראות אם התסמינים ממשיכים להחמיר או שהם נשארים סטטיים ואף משתפרים. חום לכשעצמו אינו מחלה, הוא רק סממן למשהו אחר בגוף שאינו תקין. אם חום הגוף שלכם מתחת ל-35.5 מעלות, לכו לראות רופא. חום מעל 37.5 ועד 42 מעלות מעיד על מחלה או זיהום כלשהו, כאשר במקרה של חום גוף מעל 42 מעלות, ישנה פגיעה בלתי הפיכה לרקמות". לכן, אם יש חום בין 37.5 ל-41 מעלות ניתן לקחת תרופה להורדת חום להמתין ולראות את ההשפעה (במידה והכללים הקודמים מתקיימים).
אם תסמיני השפעת חוזרים?
אם לאחר מספר ימים הרגשתם הקלה בתסמינים והיה נדמה שאתם בדרך להחלמה, אך לאחר יום או יומיים כל או חלק מהתסמינים חזרו, לכו להיבדק אצל רופא, זהו מצב שאינו תקין. לדברי ד"ר בולביק אמנם לוקח לגוף מספר ימים בכדי להתאושש לחלוטין, אך השיפור אמור להיות הדרגתי ומתמיד, עד החלמה מלאה. אם יש שיפור ואז שוב הדרדרות כנראה שמשהו אינו תקין. מצב כזה יכול להיגרם בשל:
1. היחלשות המערכת החיסונית - יכול להיות שעקב השפעת, המערכת החיסונית שלנו נחלשה ועל כן היינו חשופים יותר להדבקה במחלות אחרות, שמראות את תסמיניהן רק לאחר כמה ימים.
2. סיבוכי שפעת – מחלת השפעת יכולה לגרום למספר סיבוכים (חלקם גם קטלניים ולכן חשוב להתחסן). סיבוכים אלה לרוב מופיעים לאחר מספר ימים.
היעזרו במוקדי הייעוץ לפני שאתם מגיעים לרופא | צילום: אימג'בנק / Thinkstock אם לסכם, חום הינו נורת אזהרה בלבד ואם מקפידים על הכללים אפשר לחסוך ריצות מיותרות לרופא, לתרופות ובדיקות מיותרות. "חולים רבים רוצים לעשות בדיקות דם מיד עם הופעת תסמיני המחלה. זהו אינו דבר נכון", מסביר ד"ר בולביק. "במרבית המקרים ובמיוחד במחלות נגיפיות קלות, התוצאות שנלקחות מוקדם לא משקפות את המצב האמיתי, ולכן עלולות להוביל לטיפולים מיותרים או לספק הערכה לא נכונה של חומרת המצב. עדיף לתת לרופא את ההחלטה על סוג ומועד הבדיקות. מיותר לומר אבל חשוב לציין, שבזמן מחלה זה לא תמיד הזמן הנכון לבצע בדיקות מעקב שגרתיות".
להתפנות למיון? לא תמיד חייבים
ד"ר בולביק מציע מספר פתרונות שימנעו מכם ריצות מיותרת לקופת החולים ולחדרי מיון בהם אתם עלולים להידבק במחלות אחרות), ויוכלו להקל על הדאגות. "יש לקופות החולים מוקדי ייעוץ שניתן להיעזר בהם. מוקדים אלו מאוישים על ידי רופא או אחות ואצלנו יש גם נגישות לתיק החולה. דבר זה מאפשר מתן ייעוץ יותר טוב מצד אחד, ומצד שני חוסך חשיפה לחולים ומקומות הומי אדם כמו מרפאות וחדרי מיון, וגם חוסך עלות כספית גבוהה של פניה למיון ללא הפנייה. לכן, מומלץ להיעזר בהם".
אם כבר מגיעים לבדיקת רופא מומלץ להכין מבעוד מועד רשימת שאלות שאנו מעוניינים לקבל עליהן תשובות, זאת על מנת שלא נצטרך לחזור שוב שלא לצורך. לאחר הבדיקה חשוב לשאול את הרופא האם הוא חושב שצריך לחזור לביקורת ואם כן מתי. חולים רבים חוששים או מתביישים לשאול את השאלות, וכך עלול להיגרם להם נזק בשל אי הבנה או אי מילוי ההמלצות הרפואיות. הצוות הרפואי נמצא בשביל לעזור ולענות על כל שאלה ואין מה להתבייש לשאול. אם לא מבינים יש לחזור ולשאול. אבל, מוסיף ומסכם ד"ר בולביק,
הדרך הכי טובה להגן על עצמנו היא להשתמש בשיטות המניעה המוכרות כדי לנסות ולמנוע הידבקות במחלות החורף. העצה המומלצת ביותר על ידי ד"ר בולביק היא כמובן: "לכו להתחסן, זה הוכח כאפקטיבי ויכול למנוע את כל הסבל והחולי הזה".
לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?