כולנו מכירים את ויטמין C ויודעים לדקלם בעל פה עד כמה הוא חשוב למערכת החיסונית שלנו ושניתן למצוא אותו בכל תפוז וקיווי. גם לוויטמין B היו יחסי ציבור לא רעים כלל ורובנו מכירים אותו היכרות כזאת או אחרת ואפילו את הקבוצות השונות שלו. אבל מה לגבי ויטמין A? זה הזמן להעמיק את ההיכרות עם הוויטמין הפחות מוכר, אך הכה חשוב לגוף שלנו.
הוא החומר המחבר בגוף. ויטמין A אחראי לכל תהליכי הבניה בגוף. הוא אחראי על הגלדת פצעים, התפתחות רקמות החיבור בשיניים, מסייע לבניית מערכת החיסון ומניעת זיהומים בגוף ומסייע לתקינות הראייה. ויטמין A הוא גם נהדר לעור שלנו והופך אותו לגמיש, נעים וזוהר.
הוא מסייע גם להתפתחות התאים. לכן כל כך חשוב בתזונת תינוקות, פעוטות וילדים. אם חשבתם עד היום על סידן, ברזל ושאר ויטמינים, אל תשכחו לשים לב גם לאספקת ויטמין A בתזונת הקטנים.
ילדים מגיל שנה עד שלוש צריכים לצרוך 300 מק"ג ויטמין A ליום. מגיל ארבע עולה הכמות ל- 400 מק"ג. אצל גברים נעה הכמות בין 600-900 מק"ג ואצל נשים בין 600-700 מק"ג (בהתאם לגיל).
אבל חשוב מאד לא להגזים איתו. ויטמין A נאגר בשומן ולכן עודפים ממנו לא יכולים לצאת מהגוף. עודפי ויטמין A לא יכולים להגיע מתזונה, אלא רק בנטילת תוספים, אז כאן נדרשת התייחסות יתירה ומבוקרת בכל מה שקשור לכמויות.
תשמחו לשמוע שבטאקרוטן הוא נגזרת של ויטמין A. והוא, למזלנו הטוב, נמס בנוזלים ולכן לא יכול להיאגר בגוף. את בטאקרוטן אנחנו מכירים מכל הכתומים למיניהם, כגון בטטה, גזר, דלעת, משמש, מנגו, מלון ועוד, מאכלים שבדרך כלל אהובים על גדולים וקטנים ומפנקים אותנו במנות יפות של ויטמין A.
ויטמין A מופיע גם בחלב, חמאה וביצים. בכוס חלב, לדוגמה, יש 68 מק"ג ויטמין A, בכף מחית בטטה תמצאו לא פחות מ-112 מק"ג, בכף מחית גזר ישנם 119 מק"ג וחצי כוס מלון חתוך לקוביות מכילה 80 מק"ג. ישנם מוצרי מזון, כמו כל מוצרי גמדים לפעוטות, אשר מועשרים באופן מיוחד בוויטמין A על מנת לוודא שהקטנטנים מקבלים את הכמות הנדרשת מהוויטמין החשוב הזה.
וטיפ חשוב לסיום: ספיגת הוויטמין הופכת להיות יעילה יותר בבישול ובנוכחות שומן. אז ישנם מקרים בהם נעדיף לבשל את הכתומים. מבחינת כמויות, אתם תקבלו את אותה כמות ויטמין A אם תאכלו גזר חי או מבושל, נניח, אך יעילות הספיגה תעלה משמעותית לאחר הבישול ובנוכחות שמן זית שמסייע גם הוא לספיגת הוויטמין בגוף. יום כתום שיהיה.
ייעוץ מקצועי: רותי לטר RD, MSc דיאטנית קלינית ומידענית רפואית.