הילד שלכם סובל מסיוטים חוזרים בלילות? כדאי לכם מאוד לבדוק האם הוא היה קורבן לבריונות. כך עולה ממחקר בריטי חדש שהוצג בסוף השבוע האחרון וגילה שסיוטים נפוצים יותר בקרב בני 12 שסבלו מבריונות כשהיו בגילאי 8 ו-10.
"הממצאים שלנו מצביעים על כך שלסבול מבריונות זו טראומה או חרדה משמעותית שמובילה לבעיות שינה ולבעיות הנובעות בשינה, כגון סיוטים או פחדים בזמן השינה", הסביר דיטר וולקה אחד ממחברי המחקר על פי דיווח של ה- New York Daily News. לדבריו, "מדובר בחיווי קל לזיהוי המעיד על עיבוד של משהו מפחיד בלילה. הורים צריכים להיות ערים לכך שסיוטים חוזרים ונשנים עשויים להעיד על חוויות של בריונות וזה מאפשר להם הזדמנות טובה לשוחח עם ילדיהם על כך".
החוקרים עקבו אחר 6,438 ילדים מלידתם ועד גיל 12. כשהילדים היו בגילאי 8 ו-10 הם רואיינו על בריונות ובגיל 12 נשאלו על סיוטים וביעותי לילה והליכה מתוך שינה. החוקרים מצאו שבגיל 12 כרבע מהנחקרים (24 אחוזים) חוו סיוטים, בעוד תשעה אחוזים מהילדים חוו ביעותי לילה.
ביעותי לילה שונים מסיוטים שכן הם דרמטיים יותר ומתרחשים לרוב שעתיים עד שלוש שעות אחרי ההירדמות. ילדים עשויים לקום בבעתה ממיטתם בצרחות ובחרדה. הנשימות שלהם יהיו מוגברות והם עשויים להזיע למכביר ולהשתולל. ילדים שסובלים מביעותי לילה לרוב לא יזכרו את החוויה ביום למחרת.
כ-13 אחוזים מהילדים דיווחו על הליכה מתוך שינה ו-36 אחוזים סבלו מסוג מסויים אחד לפחות של פאראסומניה. אחרי בדיקות IQ לילדים, בדיקות פסיכיאטריות כמו גם בדיקות לגבי התעללות ואלימות במשפחה, החוקרים מצאו שסביר היה יותר שילדים שעברו התעללות יבטאו את המצוקה, החרדה והדיכאון בהפרעות הקשורות לשינה.
"סיוטים מתמשכים דורשים התייחסות"
ד"ר עדנה כצנלסון, פסיכולוגית קלינית מאוניברסיטת תל אביב מסבירה, כי "ילדים רבים לא מספרים להוריהם על כך שסבלו מהתעללות או בריונות, הם לא רוצים 'להדאיג' את ההורים. הם חושבים שהערך שלהם יפגע ולא רוצים שההורים שלהם יתערבו. ברגע שהם לא משתפים ולא מקבלים טיפול, נוצרת טראומה לא מעובדת שיכולה לרדוף אותם הרבה שנים".
ד"ר כצנלסון מדגישה, כי סיוטים מתמשכים בקרב ילדים אכן דורשים התייחסות מצד ההורים, "ניתן להבחין שילדים סובלים מסיוטים כאשר הם לא ישנים טוב, מדברים מתוך שינה, סהרורים ומתעוררים כל פעם עייפים", היא אומרת. "ההורים צריכים להיות מספיק קרובים לילד ומעורבים, גם אם הוא לא מבקש עזרה. במידה ומדובר בסיוט מתמשך עליהם לפנות לייעוץ מקצועי".
האם כל מי שחווה התעללות יסבול מסיוטים? "מחקרים מראים כי רוב הילדים מותקפים בצורה זו או אחרת. לרוב הילדים שפחות יודעים להגן על עצמם או לגייס עזרה מצד ההורים יסבלו מסיוטים אך חשוב לזכור שגם ילדים 'חזקים' מותקפים אך לעיתים יודעים להתמודד עם הסיטואציה ואף לקבל סיוע מצד ההורים", היא מסבירה.