כמה פעמים מצאתם את עצמכם אומרים לילד "אם תלך עכשיו לשחק בחדר בשקט, אחר כך נלך לבריכה"? או "אם תתנהג יפה אצל סבתא, נלך לחנות לבחור מתנה"?
אם גם אתם מצאתם את עצמם מבטיחים לילד פרסים בלי סוף, אתם לא לבד; סקר חדש שנערך עבור אתר צרכנות בריטי, מלמד שכ-32 אחוז מההורים משחדים את הילדים שלהם כדי לגרום להם להתנהג טוב יותר, ו-29 אחוז מההורים יתנו שוחד כדי להבטיח שהילדים יבצעו את המטלות טוב יותר.
לעומתם, 8 אחוזים מההורים טענו כי מעולם לא השתמשו בשוחד, ו-42 אחוז אמרו שלדעתם מתן שוחד לילדים פירושו הורות גרועה.
במחקר תושאלו כ-1,500 הורים על סגנון ההורות שלהם ועל הדרכים שבהן הם מצליחים לגרום לילדים שלהם לבצע מטלות שונות.
"עדיף למנוע מהם זכויות על התנהגות רעה"
ובמה ההורים משחדים את ילדיהם? 48 אחוז משחדים את הילדים בממתקים ובשוקולד; 44 אחוז משחדים את הילדים בכסף; 37 אחוז מבטיחים משחקי מחשב ווידאו; 31 אחוז מאפשרים לילד לישון מאוחר; 26 אחוז מסכימים שהילד יצפה בתכנית טלוויזיה שביקש.
הפסיכולוג ארנון ראובני, מנחה קבוצות הורים, טוען שמדובר ברעיון גרוע מאוד: "בהתנהגות כזו אנחנו מעבירים לילד מסר של סחר על ערכים ועל נורמות בסיסיות, ומצד שני - אנחנו נכנסים לבור ללא תחתית משום שהשוחד מאבד מערכו ואנחנו צריכים כל הזמן להגביה את הרף. הרי מה שגרם לילד לעשות משהו אתמול, לא יגרום לו לעשות את זה בפעמים הבאות. איך שלא נסתכל על זה - זה לא משתלם".
איך בכל זאת אפשר לצ'פר את הילד על התנהגות טובה? ראובני מציע למשל לתת לילד כסף על עבודה כלשהי כמו שטיפת המכונית, ועל הדרך ללמד אותו ערכים של עבודה. "אבל זה לא יהיה נכון לשלם לו על ביצוע מטלה יומית כמו לסדר את החפצים שלו לאחר ששיחק איתם", מסביר ראובני.
ומה עושים כשהילד לא מקיים את חובותיו, כמו הכנת שיעורים למשל? ראובני מציע למנוע ממנו זכויות, כמו למשל לשחק במחשב.
אז אם עד כה שיחדנו את הילד, אבוד לנו? כל שנותר הוא להעלות את המחיר ולשאת בתוצאות?
"ממש לא. כמו כל הרגל, החלק הקשה בשינוי הוא בהתחלה, אך במרבית המקרים הקושי מסתיים מהר ממה שמצפים. חשוב שהשינוי יגיע עם הסבר לילד, בהיר ומותאם לגילו, אולי אפילו עם הודאה בטעות והצהרה כי מהיום הדברים לא יתנהלו כך. אם תהיו נחושים, תתפלאו לראות שתוך יום או יומיים, יהיה שינוי. מבט נחוש של הורה עושה לפעמים פלאים".