אם עברתם את גיל 25 (או שאתם לא שר האוצר, משה כחלון), אז ריקוד על הכביש לצד רכב נוסע יכול להישמע לכם מוזר, אבל אלפי בני נוער וצעירים מעלים לאינסטגרם וליוטיוב סרטונים שלהם מבצעים את מה שנקרא "אתגר הקיקי" שמבוסס על שירו של הראפר הקנדי דרייק ובו השורה "Kidi do you love me".
האתגר דורש מהמציג לבצע ריקוד מחוץ לרכב נוסע ואז לקפוץ חזרה לרכב. בסרטונים יופיע רכב הנוסע באיטיות, והאדם היושב לצד הנהג קופץ מהרכב, מבצע ריקוד לצלילי השורות הראשונות של השיר "In my Feelings" על כביש בו יש תנועה גם של רכבים אחרים ואז נכנס חזרה לרכב תוך כדי נסיעה.
אז איפה הבעיה? האתגר הפך לוויראלי בקרב ילדים וצעירים רבים בארץ ובעולם. חלקם נפצעו במהלך הביצוע. נהגים התנגשו בעמודים ואחרים מעדו תוך כדי הריקוד או החליקו על הכביש.
צריך לזכור שהתנהגותם של ילדים ובני נוער מושפעת בראש ובראשונה מלחץ חברתי ומצפייה במדיה. הם לומדים מה נתפס כמקובל ו"מגניב" על פי מדד הלייקים שהתמונות והסרטונים שחבריהם וסלבס מעלים ולעיתים קרובות מעתיקים התנהגויות על מנת לזכות באותה פופולריות.
מה עושים:
1. תשאלו – מתוך עניין וסקרנות:
שמעת על האתגר?
יצא לך לראות מישהו שאתה מכיר מנסה לבצע אותו?
מה דעתך על זה?
מה לדעתך הסכנות שבזה?
2. הימנעו מהטפות ושיפוטיות. ילדים לא אוהבים את זה ולא מקשיבים לזה. אמירות כמו "איזה שטויות", "מי הטיפש שהמציא את זה?" הם מיותרות והופכים אתכם ללא רלוונטיים בעיניהם.
3. העבירו מסר ברור – מסר ברור עוזר לילד להישאר קרוב לגבול גם אם החליט לחצות אותו במקצת. מומלץ שהמסר במקרה הזה יכיל ציפייה ברורה לא לקחת חלק באתגר. הנהיגה תוך כדי צילום, ירידה וכניסה לרכב תוך כדי תנועה וריקוד על הכביש עם מסוכנים ויכולים להסתיים באסון.
רן בראון הוא מנהל מכון מתבגרים, עובד סוציאלי, יועץ ארגוני ומנחה קבוצות