"בית הוא היכן שהלב נמצא", אומר הביטוי המפורסם. בשיר אחר של אדוארד שארפ והמגנטיק זירוז, מפורסם לא פחות, ישנו הציטוט המקסים "בית זה כל מקום שבו אני נמצא איתך". המשמעות היא זהה: אהבה ונתינה מכל הלב היא כל מה שצריך כדי להפוך את המקום בו אתה מתגורר, עם האנשים שאתה חולק איתם את חייך, לביתך האמיתי, המשפיע והאוהב - גם אם חסר בו סעיף הקשר הביולוגי. דומה שאין הגדרה יפה ומדוייקת מזו למשפחות אומנה: משפחות שפותחות את בתיהן לילדים שנזנחו, מתוך רצון להעניק להם בית חם ואוהב.
היום (רביעי) חל יום הילד הבינלאומי - ובישראל ישנם כיום 3,500 ילדים שגדלים אצל 2,500 משפחות אומנה שפתחו את לבן ואת ביתן. "חשוב לזכור את אותם הילדות והילדים שנקלעו למצבי חיים קשים ומורכבים ואשר זקוקים לעזרה ולהושטת היד שלנו", אומרת טלי חלף, מנכ"לית ארגון "אור שלום". "עדיין יש בישראל ילדים שממתינים למשפחות אומנה שיחבקו אותם ויספקו להם עתיד טוב יותר ומקום לצמוח ולגדול".
רובנו מניחים מראש שהאנשים העשירים, המוצלחים והמפורסמים נהנו מהחיים הטובים מיום היוולדם - אך לא מעט פרסונות מוכרות ומצטיינות נאלצו להתמודד דווקא עם הזנחה וילדות טראומטית. הנה כמה מהשמות המוכרים לנו שהצליחו להתגבר על הקשיים ולהצטיין בחייהם בעזרת משפחות האומנה, שנתנו להם את כל מה שבאמת היה נחוץ להם: אהבה, ערך עצמי וביטחון.
סיימון ביילס הוצאה מביתה כשהייתה בת 3
המתעמלת האמריקאית והאלופה האולימפית שאוחזת ב-19 מדליות זהב, כמו גם בטייטל החשוב והמשמעותי: "המתעמלת האפרו אמריקנית הראשונה בהיסטוריה שזכתה במדליית זהב אישית באליפות עולם", חיה במשפחת אומנה מרבית חייה. הקלפים ממש לא היו לטובתה כשנולדה: אמה הייתה מכורה לסמים ולאלכוהול, וכשביילס הייתה רק בת 3, היא ואחותה הצעירה אדריה הוצאו מביתן.
למרבה המזל, היו אלה סבה וסבתה של המתעמלת שלקחו אותה תחת חסותה - והם עשו זאת בדרך הכי מדהימה ומחייבת שיש. הם, ללא ספק, חתומים בין היתר על הצלחתה האדירה. "מגיל צעיר מאוד הם תמיד האמינו בנו ואמרו לנו להאמין בעצמנו", אמרה ביילס.
ילדותה של ביילס במשפחת אומנה הביאה אותה לפעול עבור ילדי אומנה אחרים. לאחר שהבחינה כי ילדים רבים שמוצאים מביתם מגיעים למשפחות האומנה רק עם הבגדים שעל גופם ותיק גב קטן, היא הצטרפה לתוכנית שתורמת בגדים וציוד לילדי אומנה ומשפחותיהם.
הזמר סיל נשלח למשפחת אומנה כשהיה בן 4
הנרי אולוסגון אולומידה אדאולה סמואל (או אם תרצו: סיל) הוא זמר ופזמונאי ויש לו לוק של טאף-גאי רציני. אבל ילדותו הייתה קשוחה לא פחות מהלוק.
סיל נולד בלונדון לאם ניגרית ואב ברזילאי, אך בשל הקושי של הוריו לתמוך בו כלכלית, נשלח למשפחת אומנה. כשהיה בן 4 שב להוריו, אבל אלו לא עשו עמו חסד, בלשון המעטה. הבית, כפי שהבנו, הוא איפה שהלב נמצא - ולא בהכרח ההקשר הביולוגי.
אביו, כך הוא מספר בראיון לגרדיאן, היה אלים, ולא תמך בכישורי השירה שלו כלל. למעשה, כשהיה בן 17, זמן קצר לפני שאביו הביולוגי נפטר, בחר סיל לצאת מבית הוריו. לשמחתנו, הוא לא נשאר ברחובות זמן רב.
ג'ון לנון גדל אצל דודתו
ג'ון לנון נולד ב-9 באוקטובר 1940 בליברפול, אנגליה, בתקופת מלחמה אפלה. עד גיל שנה וחצי לנון כלל לא פגש את אביו, שגם לא נכח בלידתו. אמו ג'וליה נותרה חד הורית, וכשאביו חזר מהמלחמה - היא דרשה גט. כשאמו הכירה גבר חדש, מספרים כי ג'ון הקטן התקשה להתמודד עם המציאות. כשהוא רק בן 5, ברח ג'ון מהבית פעם אחר פעם, והגיע לביתה של דודתו מימי.
בעקבות הקשר ההרסני בין ההורים, מימי החליטה לקחת את הילד הקטן תחת חסותה. מספרים כי מימי דיווחה לרשויות שדירת האם אינה ראויה לגידול ילדים, ולנון עבר לגור איתה ובעלה ג'ורג' כשהיה בן 5. על אף שביקר את אמו בקביעות, לנון העיד כי דודו ודודתו היו המשפיעים העיקריים על חייו.
אדי מרפי ביסס את חוש ההומור שלו במשפחת האומנה
אדי מרפי נולד בברוקלין לאב קומיקאי חובב; הכל עובר בגנים, כמו שאומרים. אבל ילדותו לא הייתה בהכרח סיפור מצחיק. כשהיה בן 3, הוריו התגרשו לאחר מערכת יחסים מטלטלת. אביו הלך לעולמו כשאדי היה בן 8. המצב הכלכלי היה קשה, ואמו אושפזה לתקופה ארוכה בשל מחלה. לאור זאת, מרפי ואחיו עברו למשפחת אומנה לשנה אחת. מרפי מעיד כי בתקופה זו ביסס את חוש ההומור שלו ובעזרתו הצליח להתגבר ולשרוד. המשפחה התאחדה מחדש שנה לאחר מכן, כאשר אמו נישאה בשנית.
ג'יימי פוקס ננטש על ידי הוריו בגיל שבעה חודשים
החיים של השחקן והמוזיקאי ג'יימי פוקס נתנו לו הרבה לימונים - אז הוא פשוט הכין מהם לימונדה. פוקס נולד בעיירה קטנה בטקסס, וכשהיה בן 7 חודשים בלבד ננטש על ידי הוריו. מי שנותרה לגדלו הייתה סבתו, שלבסוף גם אימצה אותו וסיפקה לו בית אוהב.
למרות שסבתו הייתה מטפלת נפלאה והמעריצה מספר אחת שלו, פוקס נאבק במשך שנים כדי להבין מה גרם להוריו לנטוש אותו ולהיעלם מחייו. לפי הדיווחים, בשנת 2014, לאחר 45 שנות חשבון נפש, החל ג'יימי לנסות ולהתפייס עם הוריו הביולוגיים. הוא ביקש שאמו תתגורר עמו על מנת להתחבר מחדש, אבל החיבור לאביו לא היה פשוט כלל. "אני לא שומר טינה, אבל זה קשה".
בישראל יש עדיין ילדים שממתינים לחיבוק של משפחות אומנה
ארגון אור שלום הוקם ב-1979 והוא אחד הארגונים הוותיקים והגדולים מסוגו המטפל בילדים ובני נוער בהשמה חוץ ביתית. הארגון מטפל כיום בכ-1,400 ילדים, נוער וצעירים בסיכון, מגיל לידה ועד גיל 27, במגוון תוכניות ומסגרות המעניקות טיפול המותאם לצרכיהם בכל רגע נתון.
מטרת הארגון להעניק לילדים ולנוער שהוצאו מבתיהם את כל אשר נמנע מהם – בית חם, מודל משפחתי תקין ומעטפת טיפולית שתאפשר התפתחות מיטבית ומימוש פוטנציאל, כדי לתת להם סיכוי אמיתי להווה ולעתיד טובים יותר. צוות הארגון מונה כ-350 עובדים, בהם עובדים סוציאליים, פסיכולוגים מתמחים ומומחים, הורי בית, רכזים, מדריכים, מורים ובנות שירות לאומי.