התקווה לשנת לימודים שתיפתח באופן מסודר הולכת ודועכת לאור העלייה במספר המאומתים לקורונה ובמספר התלמידים שנמצאים בבידוד.
שרת החינוך, ד"ר יפעת שאשא ביטון, אמנם מתכננת פתיחת שנה מסודרת, אבל מחלוקות בין משרדי הממשלה השונים ובעיקר בין משרד הבריאות למשרד החינוך עדיין לא נותנים תמונה ברירה לגבי מה שיתרחש באחד בספטמבר. אלה הם הנושאים המרכזיים שמשרד החינוך יצטרך לקבל בהן הכרעות.
האם באמת הלימודים יחלו באחד בספטמבר?
למעלה מ-23 אלף תלמידים ואנשי צוות נמצאים בבידוד. במקומות רבים בית הספר של החופש הגדול לא מתקיים כראוי בגלל יציאה וחזרה מבידוד.
הורים רבים מתלוננים שהלימודים למעשה בכלל לא מתקיימים. כיתות שלמות נמצאות מבודדות. גורמים בכירים במשרד אומרים כי שרת החינוך מתכוונת להביא לדיון בקבינט הקורנה התאמות בנושא קיצור הבידודים. האם דין ילד מאומת זהה לדין ילד שנמצא בסך הכל בבידוד? והאם יהיה ילד מאומת – האם כל הכיתה תכנס לבידוד?
האם תהיה הסכמה על שינוי מתווה הבידודים?
ועד ההורים הארצי השבוע הגיש בקשה לשנות את מתווה הבידודים. על פי ההצעה של ועד ההורים תלמידות ותלמידי הכיתה של מאומת – ייבדקו בהקדם האפשרי, תוך הקמה מהירה של שירות בדיקות עבורם על ידי הרשויות. "יש לשאוף לבדיקה מהירה וכך נקבל תוצאת חיוב או שלילה במקום, או לחילופין ביצוע בדיקה רגילה ובמקרה זה נבודד את הנבדקים רק עד לקבלת התוצאות (כנהוג כיום עם חוזרי חו"ל, אחרי הבדיקה בנתב"ג)", נכתב בהצעה של הוועד.
על פי ההצעה מי שנמצאים בבידוד – בין אם מדובר בתלמיד יחיד או בקבוצה, יש לוודא שמירה על קשר גם בהיבט הרגשי וגם בהיבט הלימודי, תוך שימוש באמצעי הלמידה מרחוק. הורים למבודדים – יש לוודא פיצוי, שלא על חשבון חופשה שנתית, להורה שכיר או עצמאי, שנשאר עם ילדו המבודד עד סוף ביה"ס יסודי, גם אם אינו מאומת בעצמו או מחוסן. נכון לעכשיו, לא ברור אם משרד הבריאות יאשר הצעה כזו, בהתחשב בהשפעות שלה על כלל הציבור.
האם בתי הספר יעברו למודל של בדיקות מהירות?
אחד הפתרונות שעולים לבעיית ההדבקה בבתי הספר הן בדיקות קורונה מהירות. ההצעה להתקין עמדות של בדיקה מהירה בבתי הספר מפתה, אבל יקרה מאוד. לא ברור מאין יגיע המקור התקציבי למהלך שכזה. בשנת הלימודים שהסתיימה, מוסדות חינוך רבים החזיקו מתקנים מיוחדים לבדיקת חום. לא ברור אם המגמה הזו תימשך בשנת הלימודים המתקרבת.
האם השנה תיפתח בקפסולות?
הלימודים בקבוצות קטנות, נושא מומלץ ללא קשר למגיפה, הפכו להרגל בשיא ההדבקה, ואז בוטלו, למורת רוחם של אנשי חינוך רבים. האם בניסיון למנוע את המשך ההדבקה משרד החינוך יחזור לקפסולות? לשם כך יש צורך בגיוס מורים נוספים ובתקציבים שיבטיחו שהתוצאה לא תהיה תלמידים שלומדים רק במחצית הזמן, ובשאר הזמן צוברים פערים.
האם תהיה חובת חיסונים?
לאחרונה אנו עדים למבצעי גיוס גדולים ומשמעותיים לחיסון מעל גיל 12. האם תהיה חובת חיסונים ומה יהיה עם אותם ילדים בכיתות הנמוכות, למשל, שלא יתחסנו. האם ילד בכיתה ו' שיכול מבחינת גילו להתחסן אך בוחר שלא, האם הוא יוכל ללמוד בבית הספר או שמא יחייבו אותו ללמוד מרחוק. מדובר בתרחיש קיצוני, אבל במצב של הדבקה נרחבת בקרב התלמידים, כל האפשרויות נשקלות.
האם בתי הספר יחייבו הפרדה בין הכיתות?
כל פעילות בית ספרית כללית מעוררת חשש בימים האלה. האם טקסים יתקיימו בחלל הפתוח, במגרש הספורט? באולם? האם הטקס יהיה רק לכיתה בודדת, האם כל כיתה תערוך לעצמה מסיבה? מה יהיה לגבי מסורות לפיהם תלמידי כיתה ו' מקבלים את ילדי כיתות א'?
כיום בבית הספר של החופש הגדול יש עירוב מלא. הניסיון להפריד בית הכיתות בשטחי בתי הספר לא הוכיח את עצמו בשטח, ותלמידים רבים עלולים למצוא את עצמם לומדים בנפרד, כל אחד מביתו.
מלשכת שרת החינוך נמסר כי: "שרת החינוך אינה עוסקת בעניינים פרסונליים של משרד כזה או אחר. בימים אלה היא מובילה את היערכות המשרד לפתיחת שנת הלימודים ואת בניית המענה לאתגרים השונים. המשימה העיקרית לדבריה היא להביא למינימום פגיעה בימי הלימוד ובשגרת החיים של הילדים. השרה אכן מאמינה כי צריך להחליף גישה בניהול המשבר כיוון שאנו במציאות אחרת וכי בניגוד לפעמים קודמות על הממשלה לנהל את האירוע ולקחת אחריות ולא אף אחד אחר.
משרד החינוך מקיים דיונים משותפים עם משרד הבריאות במטרה להבטיח את רצף הלימודים בשנה הקרובה".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי: "משרדי הבריאות, החינוך והאוצר יחד עם מרכז השלטון המקומי מקיימים דיונים משותפים לקראת פתיחה בטוחה של שנת הלימודים תשפ"ב. יצוין כי כלל הנקודות המצויות בכתבה יקבלו התייחסות במסגרת תוכנית כוללנית-אסטרטגית. בנוגע לבקשת ועד ההורים לשינוי מודל הבידוד לילדים, חשוב לזכור כי ישנן הנחיות רוחביות הנכונות לכלל אזרחי ישראל (קיצור הבידוד לדוגמה) שרלוונטיות גם לילדים ולתלמידים ויש לעקוב אחריהן".