המנהג להתחפש הינו מנהג עתיק יומין בקרב עמים רבים בעולם, כמו שנאמר - אמור לי למה תרצה להתחפש ואומר לך מהו עולמך הפנימי ומה מעסיק אותך. אין ספק שבחירת ז'אנר התחפושת מייצג לא פעם את עולמו הפנימי של המתחפש. אם זה לכיוון של כוח, יופי, מיניות או מנהיגות, מציל אחרים או בעל יכולת לכוחות על וקסמים. כל אלו מייצגים שאיפות, תחושת חסך, רצון או חזון.
נמצא כי יש לתחפושות תרומה רגשית לא קטנה עבור הילדים המשחקים בהן. לעיתים, עצם לבישת התחפושת והמשחק בה, מהווים מפלט רגשי של ממש לילד. באמצעות לבישת התחפושת, הילד יכול להשליך את הפחדים והיצרים החבויים שלו לתוך הדמות אותה הוא מגלם עם התחפושת. כך למשל, ילד שמאוד מפחד ממפלצת כלשהי, יכול ללבוש תחפושת מכשף או כל תחפושת מפחידה אחרת וכך להעמיד פנים שהוא מפלצת ולהתמודד עם הפחדים שלו. באותה מידה, ילדה שמקנאה בילדה אחרת או מלכת הכיתה, יכולה ללבוש את תחפושת המלכה או הנסיכה וכך להעמיד פנים שהיא המלכה והיא הקובעת כיצד יתייחסו אליה ואל האחרים. יתרון נוסף שיש למשחק בתחפושות, היא היכולת להוציא אגרסיות ועצבים דרך התחפושת (למשל בתחפושת של חייל או לוחם) ובדרך שלא תסכן אף אחד.
גם בגילאים מבוגרים יש לתחפושות תפקיד חשוב, בעיקר בהגדרת הזהות העצמית של הילד או המתבגר. זה בעיקר בולט כאשר הילדים מגיעים לבית הספר וכבר אינם רוצים יותר להתחפש לגיבור או חייל אלא מבקשים תחפושת ייחודית יותר שתייצג את מי שהם או מי שהם מעריצים. בגיל ההתבגרות התהליך הזה אפילו מוקצן יותר ומתבגרים רבים משתמשים בתחפושת כדרך להסוות את מי שהם באמת ולהעמיד פנים, ולו ליום אחד, שהם מישהו אחר.
עם זאת, יש לקחת בחשבון שיש ילדים שנרתעים מלהתחפש, בדרך כלל הדבר נובע מחוסר בטחון ומחשש מהחלפת זהות ואו מחשש מתגובת הסביבה. כמו כן, יש לשים לב שיש ילדים צעירים שהמולת החג של הרעשנים והמסכות מעוררת בהם חרדה. יש להכין ילדים אלו מראש, בימים המקדימים את החג ולהסביר להם שבחג אנו נראה אנשים עם מסכות, תחפושות ונשמע רעשים. יש לחשוף אותם מעט דרך הדגמות קטנות למה שהם עשויים לראות ולשמוע ולהסביר להם את פשר הגירויים האלו. אין לזלזל בפחדים אלו ולשלול אותם, להיפך - יש לעזור להם להבין ולהגיד לדוגמה - "אני מבינה שהמסכות הללו ואו הרעשים האלו מפחידים אותך. זה באמת משהו שאנחנו פחות רגילים אליו. אלו חלק מאירועי פורים ואני אהיה פה לעזור לך ולשמור עליך. זה לא יזיק לך ולא יפגע בך".
אז איך נסייע לילדים שחוששים להתחפש?
- אין ללחוץ על ילדים להתחפש ובוודאי שאין להכריח אותם.
- בילדים צעירים יותר מומלץ להתנסות בתחפושות לפני בוא החג הדבר ייצור התרגלות לתחפושת, הנאה ממושכת ממנה ואפשרות לתיווך ממושך ורגוע יותר לפני בוא החג.
- "נאה דורש נאה מקיים" אם חשוב לנו לשדר את החיוב שבתחפושת עלינו המבוגרים גם כן להתחפש בכדי לתת דוגמה אישית לכך.
- אפשר בהחלט להרחיב את מנעד הרעיונות לתחפושות, מעבר לנמצא בחנויות ולנצל את ההזדמנות לפתח יצירתיות, מקוריות, יזמות וחדשנות וליצור ביחד משהו אחר.
- זכרו, פורים יכול גם להיות חג שמח בעוד הרבה מובנים אחרים. לכן , גם אם הילד בחר שלא להתחפש, אין לראות בכך פגם בחגיגות.
- יש להכין את הילד או הילדה לקראת הרעשים והמראות שהם צפויים להיחשף אליהם.
הכותבת הינה פסיכולוגית חינוכית בכירה במכללה האקדמית אחוה.