ברגע שהגניקולוג מסתכל על מסך האולטרסאונד ואומר: "זאת בת", יתמלאו ראשיהם של מרבית ההורים המצפים בצבע ורוד, ומיד יתחילו להסתחרר שם שמלות מפונפנות, צמות דקות, נעליים מבריקות ובובות פורצלן. 'המין היפה' לא נקרא כך סתם, אבל עכשיו מומחית לנושא מזהירה, בספר חדש ומצליח, שבכל פעם שאנחנו אומרים לילדה שלנו כמה היא יפה, אנחנו בעצם פוגעים בה ועלולים לגרום אצלה, בטווח הארוך, לתסביכי גוף, הערכה עצמית נמוכה והפרעות אכילה.
מחמאות על יופי מורידות את הביטחון
בספרה החדש והפרובוקטיבי "תחשבי: דיבור ישיר אל נשים על מנת שישארו חכמות בעולם טפשי", מתייחסת ליסה בלום, עורכת דין ואשת טלוויזיה אמריקנית, לדיכוי הנשים, ומפנה אצבע מאשימה לא אל החברה, אלא אלינו ההורים.
על פי בלום, שהתפרסמה כשתבעה את ארגון הצופים האמריקני על אפליה כנגד בנות, העיסוק האובססיבי של הורים כלפי המראה החיצוני של ילדות מלמד אותן מסר הרסני. "אנחנו מלמדים אותן שהמראה שלהן חשוב יותר מכל דבר אחר", מסבירה בלום, "ואנו צריכים לקחת אחריות על הדברים שנובעים מכך".
הדברים שאליהם בלום מתכוונת, הן בעיקר הפרעות האכילה, שמופיעות כיום בגילאים צעירים יותר ויותר. באחד המחקרים המצוטטים בספרה, נמצא כי 60 אחוזים מהילדות בגילאי 3-6 היו רוצות להיות רזות יותר ממה שהן, ומאמינות שאם יהיו רזות יותר, יהיו מאושרות יותר. בכלל, מחקרים רבים מראים את הקשר התפיסתי שעושות ילדות ונשים בין מראה חיצוני לבין אושר.
בלום מציינת בספר כי מספר הנערות המתבגרות שעוברות ניתוחי חזה עולה ב-150 אחוזים כל שנה, 18 אחוז מהילדות האמריקניות מתחת לגיל 12 כבר מתאפרות באופן קבוע, ו-25 אחוז מהנשים האמריקניות היו מעדיפות לזכות בתחרות יופי מאשר בפרס נובל. אפילו מרבית הנשים המשכילות והמצליחות הודו שהיו מעדיפות להיות יותר יפות וחטובות מאשר חכמות.
"זה לא פשוט לעצור בעד עצמנו, בעיקר כשהילדה לובשת שמלה ורדרדה ומנופחת, ונראית הכי מתוקה בעולם", מודה בלום. "אבל במקום לצרוח: 'יו, את כל כך מהממת, תעשי סיבוב!', צריך לנשוך את השפתיים. בהתחלה חשבתי שהמחמאות האלה מעלות לילדות את הביטחון העצמי, ואז הבנתי שהן עושות את ההפך המוחלט. אם הדבר הראשון שאומרים לילדה הוא כמה היא יפה, זה מראה לה שהחיצוניות היא הערך העליון שלנו, ובהמשך, אם המחמאה על המראה שלה לא תגיע, היא תרגיש שווה פחות. אם ממשיכים לתחזק את הפולחן הזה, אין מה להתפלא שהילדה רוצה לעשות דיאטה בגיל חמש, לשים מייק אפ בגיל 11, לעשות ניתוח חזה בגיל 17 ובוטוקס בגיל 23. פולחן היופי הזה גורם לנשים להיות פחות ופחות מאושרות".
תראו לה שסינדרלה לא רק יפה
בלום מציעה לעשות שינוי אמיתי בסדר החשיבות של הערכים אותם לומדים בבית, ומהר. "תנו לילדה שלכם חיים בעלי משמעות, מלאים ברעיונות, בספרים, ואת התחושה שיעריכו אותה על המחשבות וההישגים שלה. תנסו להתגבר על היצר הדוחק להתמוסס מול יופייה ומתיקותה המלאכיים של הילדה, ובמקום להביט בכולה, הביטו לה עמוק לתוך העיניים. תשאלו אותה שאלות על מה שהיא אוהבת לעשות, אלו ספרים היא אוהבת לקרוא והראו את אותה התלהבות חסרת רסן שבאה לכם כל כך בטבעיות כלפי התסרוקת החדשה שלה, כלפי נושאים אחרים, בעלי תוכן".
בלום מציעה מספר טיפים להורים שמעוניינים לעשות את השינוי, ולגדל בנות עם סולם ערכים פחות שטחי:
1. הרבה מהספרים והסרטים היום עוסקים גם הם בבגדים, תסרוקות ושטחיות. נסו למצוא את הגרעין הקשה יותר של הסיפור, ודברו עם הילדה עליו. בסינדרלה, למשל, התייחסו פחות לכך שזו נערה שלבשה שמלת נשף וכך זכתה בלב הנסיך, ויותר לכך שזו נערה שהאמינה בחלומה ולא ויתרה, עד שהתגשם.
2. אמהות - דברו עם הילדה על ההישגים שלכן, אלה שאתן גאות בהם.
3. ציינו בפני הילדות הישגים אחרים שמרשימים אתכם, ושבחו אותן עליהם.
4. שאלו את הילדה הרבה שאלות. כך תראו שאתם מתעניינים במה שיש לה בראש ובנפש.
5. מצאו דוגמאות לגיבורות תרבות איכותיות, אולי כאלה שאתם מזדהים איתן: אמניות, סופרות, זמרות, מדעניות, נשים שלא הסתמכו על מראה חיצוני כדי להגשים את עצמן.
>> מיכל דליות בטור אישי: "ויתרנו על החוקים ולכן הילדים לא נחמדים"