חוסר רגישות: מד"א שיגרה בימים האחרונים מכתב התראה לפני עיקול חשבון בנק לתלמידת תיכון בת 16.5 בבאר שבע על חוב פינוי לבית החולים לפני תשע שנים.
הוריה של מ' גרושים כבר כעשר שנים. במסגרת המשמורת ההורית, האב היה לוקח את בתו לסופשבוע בביתו אחת לשבועיים. באחד מסופי השבוע מ' אכלה דג, חשה ברע וחששה שעצם נתקעה לה בגרון. האב הזעיק למקום ניידת טיפול נמרץ של מד"א וזו פינתה אותה לבית החולים 'סורוקה' לקבלת טיפול רפואי. בתום אשפוז קצר של כמה שעות נשלחה מ' לביתה. האב לא טרח כלל לעדכן את אמה של מ' באירוע וגם לא טרח לשלם את החוב למד"א. מצד שני, גם במד"א לא ניסו לאתר את האב אודות החוב, כך לדברי האב.
תשע שנים מאוחר יותר, ומד"א לא שכחו את החוב הישן שלא שולם. אלה שיגרו ל-מ', היום בת 16.5, מכתב לפיו אם לא תשלם את החוב יעקלו את חשבון הבנק שלה וינקטו נגדה באמצעים משפטיים. החוב המקורי שעמד על 589 שקל עומד היום על 1,877 שקל בגין ריבית והצמדה והוצאות גבייה. עוד נאמר במכתב שאם תוך 15 יום לא ישולם החוב יינקטו נגד מ' שורה של צעדים כולל עיקול חשבון בנק, רכוש וציוד שיש ברשותה, משכורת במידה והיא עובדת ועוד.
"אני לא אשמה שאבא שלי לא שילם את החוב. הכי קל זה לבוא אליי. אני קטינה, הייתי תחת חסותו שילכו ויאתרו אותו כדי שישלם את החוב. זו עבודה שלהם. הכי קל להם זה לתבוע אותי", אומרת לנו מ'. "אני מפחדת שיבואו הביתה וייקחו ממני את הציוד לבית הספר, את המיטה, הספרים והטלפון. למה אני אשמה בכל מה שקרה? מאז המכתב אני לא מצליחה לישון בלילות. איך זה ייתכן שבמשך תשע שנים לא איתרו את אבא שלי? זה נראה לי מוזר מאוד".
גם ס', אמה של מ' זועמת על התנהלותה 'הבריונית' כהגדרתה של מד"א. "במקום לאתר את האבא שחייב לשלם את הכסף הם הולכים על החוליה הכי חלשה ותובעים מהבת שלי לשלם את החוב. זה הזוי לגמרי. איפה מד"א היו תשע שנים? שש שנים הילדה גרה איתי פה ולא קיבלנו שום מכתב בנושא. נראה לי שמישהו במד"א נרדם בשמירה ומנסה לעשות כסף על החשבון של הבת שלי", זעמה ס', "מאז המכתב הבת שלי חיה בחרדות שיעקלו לה רכוש מחדרה. איפה הרגישות? המכתב היה אמור להיות ממוען לאב ולא לבת שלי".
עו"ד דן מלכיאלי, מומחה בדיני משפחה טוען כי "כל הפנייה לילדה היא בדיחה עצובה. אי אפשר לתבוע מקטינה כסף כשהיא תחת חסות האב. זה לא הגיוני. האחריות היא על האב במקרה הזה. גם לאחר שתעבור את גיל 18 לא ניתן לתבוע ממנו אגורה מאחר והייתה קטינה בזמן האירוע".
ובנוגע לתשע שנים שחלפו - חוק ההתיישנות חל במידה ומוסד ציבורי לא שלח התראות לתשלום לאורך כל השנים. במקרה הנידון, גורמים במד"א טוענים כי אכן נשלחו התראות אבל האב לא אותר. האם מצדה טוענת שמעולם לא קיבלה שום התראה. כעת יצטרך יצטרף להוכיח בבית המשפט שאכן נשלחו התראות ולאיזו כתבות כדי להוכיח שלא חלה התיישנות על החוב.
ממד"א נמסר בתגובה: "מגן דוד אדום פועל בהליכי גבייה כנגד אמה של הקטינה, שהינה אפוטרופוסית הטבעית של הקטינה וכפי שנמסר למד"א זו נמצאת במשמורתה ובחזקתה ומתוקף תפקידה בין היתר בדאגה לתשלום החוב של בתה הקטינה. בהתאם לכך נשלחו התראות לכתובתה של האם תוך ציון שמה על המעטפה. יובהר, כי למד"א או מי מטעמו אין כל דרישה מהקטינה, אך יחד עם זאת היא ואמה של הקטינה תסרב לשלם שומר לעצמו מד"א על זכותו החוקית לנקוט באמצעי גביה כנגד הקטינה לאחר שימלאו לה 18".