חג השבועות נמשך יום אחד בלבד, אבל חופשת השבועות מבתי הספר ומהגנים תימשך השנה ארבעה ימים. התלמידים ייצאו לחופשה ביום שלישי ויחזרו ללימודים רק אחרי חמישה ימים, ביום ראשון. חופשת השבועות בבתי הספר השנה כוללת את ערב החג, יום החג עצמו, וכן חופשה במהלך "איסרו חג" ויום חופש נוסף ביום שישי. לעומת זאת, חופשת ההורים ממקומות העבודה תימשך יומיים בלבד.
חופשת שבועות הוארכה בשנה שעברה על ידי שר החינוך, שי פירון, כדי לקצר את חופשת ל"ג בעומר, שנמשכה יומיים. עקב החלטתו של פירון להאריך את החופש הגדול עד ל-1 בספטמבר, בשנת הלימודים הבאה חופשת השבועות תהיה בת שלושה ימים בלבד, כמו בעבר. עם זאת, בעקבות קיצור החופש הגדול והארכתו מחדש בשנתיים האחרונות, שנת הלימודים הנוכחית קשה במיוחד עבור ההורים העובדים, שכן השנה נוספו חמישה ימי חופשה לחגים במהלך השנה וארבעה ימים נוספו לחופש הגדול, שיסתיים השנה ב-1 בספטמבר ולא ב-27 באוגוסט, כמו ב-2013. ככל הנראה מדובר בשנת הלימודים הקצרה ביותר מאז קום המדינה - ולכן הורים נדרשים לצאת לחופשות רבות מהעבודה או למצוא פתרונות אחרים בתשלום עבור ילדיהם כמו קייטנות וצהרונים. השינויים שביצע פירון בשנה האחרונה נובעים מרצונו להסדיר את מבנה שנת הלימודים ולבטל את הניסיונות שביצע שר החינוך הקודם גדעון סער, לקצר את החופש הגדול, שלפי עמדתו של פירון הקשו על ההורים.
שנת הלימודים הנוכחית תכלול רק 215 ימי לימודים - במקום 220. לעומת זאת, שנת הלימודים הבאה (תשע"ה) תהיה ארוכה במיוחד ותימשך 224 ימים. אחת הסיבות לכך היא כדי לפצות את ההורים על ימי החופשה שהם נאלצו לקחת בשנה הנוכחית – פרט ליום אחד שלא יוחזר להורים – ויינתן כיום חופשה נוספת למורים. שנת הלימודים שאחריה (תשע"ו) תהיה דומה לזו שבשנים קודמות ותכלול 220 ימי לימודים בבתי הספר היסודיים.
עד 2013 התלמידים בבתי הספר והגנים יצאו יחד עם המורים לחופשה בת שלושה ימים בחג שבועות, אך באותה שנה החליט פירון לאמץ המלצות של ועדה שהקים ולהאריך את חופשת חג השבועות כדי לקצר את חופשת ל"ג בעומר ליום אחד. מטרת המהלך היתה להעביר את יום החופש שהתווסף לל"ג בעומר שחל באמצע השבוע, ליום שישי בחג השבועות כדי לצמצם את הפגיעה בהורים העובדים.
"כבר התרגלנו לאיסרו חג, אבל למה פתאום יש חג גם ביום שישי?", אומר ד', הורה ממרכז הארץ. "בכל חג אנחנו מחפשים פתרונות כמו צהרונים ובייביסיטרים ובכל פעם מחדש מגלים שנוספו לחופשות עוד ימי חופש. באיסרו חג אנחנו עובדים כרגיל ואין שום סיבה שגם המורים לא יעבדו, ובטח שביום שישי שהוא יום עבודה רגיל. לא ברור מדוע שר החינוך לא יכול להחליט על שינוי אפילו ברגע האחרון, כבר התקבלו בעבר החלטות יותר קשות במדינה".
"זאת פשוט שערורייה", מוסיפה מ' מתל אביב. "אין שום סיבה לעוד יום חופש. בסופו של דבר לא קיצרו שום חופשה. צריך למצוא פתרון קבע ולהפסיק לשחק את המשחק הזה עם ההורים ולהפסיק להזיז את הימים ממקום למקום".
"מיום אחד החג הפך לכמעט שבוע", אמרו בתגובה בארגון "הורים עובדים לשינוי" שנאבקים למען התאמת חופשות התלמידים לחופשות ההורים. בארגון מקווים שמשרד החינוך יבטל את יום החופש שנוסף לחג השבועות השנה, מאחר ובכל מקרה בשנת הלימודים הבאה ההורים יפוצו רק על חלק מהימים שנוספו לשנת הלימודים השנה – יום החופש שנוסף השנה לחג השבועות לא יוחזר להורים בשנת הלימודים הבאה.
"ההורים הבינו שהם כבר לא חיילים במשחק הזה ושלוח החופשות נקבע בלי שום היגיון. אך הגיע הזמן להחזיר אליו קצת תבונה והם לא ינוחו ולא ישקטו עד שישמעו אותם ויקשיבו להם ויבינו שהם בסך הכל מנסים לפרנס את הילדים שלהם, ואי אפשר לפגוע בזה כל הזמן", אומרת יערה ישורון, יו"ר ארגון "הורים עובדים לשינוי". "דמיינו מצב שבו היינו אומרים למורים 'בואו תעבדו רק יום אחד נוסף בשנה הבאה'. האם זה היה קורה? בחיים לא".
נכנעים לארגוני המורים
השינויים החדים שהתרחשו בשנים האחרונות בחופשות התלמידים מצביעים על ההשפעה החזקה של ארגוני המורים על מקבלי ההחלטות במשרד החינוך, שנכנעו שוב ושוב בשנים האחרונות לתנאים שהציבו ארגוני המורים, תוך התעלמות מבקשות נציגי ההורים, זאת למרות שהיקף חופשות המורים לא מעוגן באף הסכם קיבוצי או הסכם אחר בין המדינה למורים, אלא מדובר במנהג שהשתרש עם השנים.
ההחלטה על קיצור החופש הגדול התקבלה ב-2011, בעקבות המלצת ועדה בראשו שמואל סלבין שבחנה את מבנה שנת הלימודים, אך יישומה נדחה מיד בשנה בגלל התראה שקיבל שר החינוך דאז גדעון סער ממזכ"ל הסתדרות המורים יוסי וסרמן שטען כי לא ניתן לקזז את ימי חופשת המורים מחופשת הקיץ מבלי לפצות אותם בימי חופשה באותה שנת לימודים.
בסופו של דבר קוצר החופש הגדול בשנת 2012, והלימודים התחדשו ב-27 באוגוסט במקום ב-1 בספטמבר. כדי לפצות את המורים על קיצור חופשת הקיץ שלהם, ניתנו לתלמידים ולמורים חמישה ימי חופשה נוספים על ידי הארכת חופשות החגים בחמישה ימים. ב-2013, הרצון לפצות את המורים על ידי הוספת ימי חופשה במהלך החגים הוביל להגדלת חופשת ל"ג בעומר ביום אחד לחופשה של יומיים מבית הספר. ההורים מחו על ההארכה הפתאומית של חופשת ל"ג בעומר, ושר החינוך הנוכחי שי פירון החליט להקים ועדה שתשנה שוב את מבנה שנת הלימודים.
הוועדה קיבלה החלטה במהירות, שלא היתה מקובלת על כל נציגי ההורים שנכחו בדיונים לפיה חופשת ל"ג בעומר תקוצר ביום ולחופשת שבועות יתווסף יום נוסף, ולכן השנה יצאו התלמידים והמורים לחופשה בת ארבעה ימים בשבועות.
באותה תקופה הורה פירון על הקמת ועדה נוספת שתבחן שוב לעומק את מבנה שנת הלימודים ובה כיהנו נציגי ארגון הורים עובדים לשינוי, נציגי ארגוני המורים, נציגי משרד החינוך ונציגי הרשויות המקומיות. בסופו של דבר הוועדה בחרה שלא להמליץ על שינוי משמעותי במבנה שנת הלימודים ובחרה לאמץ את עמדת ארגוני המורים – שדרשו לחזור למצב הקיים ולהאריך שוב את החופש הגדול עד ל-1 בספטמבר, זאת ללא הסכמת נציגי ההורים שנכחו בוועדה.
נציגי ההורים הציעו לוועדה מתווה נוח יותר עבור ההורים – ביטול הלימודים בימי שישי על חשבון חלק מהחופשות במהלך השנה ותוך קיצור החופש הגדול – אך ארגוני המורים התנגדו להצעה בתוקף. כדי ליישם את ההחלטה השנה יאריך משרד החינוך את החופש הגדול בחמישה ימים עד ל-1 בספטמבר, למרות שגם חופשות הלימודים השנה היו ארוכות מכרגיל לאחר שנוספו להן חמישה ימים בחופשות השונות.
בתמורה לשנת הלימודים הקרובה יתווספו ארבעה ימי לימודים – חופש חנוכה יקוצר ביומיים ל-6 ימים וחופשת פסח תקוצר ביומיים ל-15 ימים. בגלל הארכת החופש הגדול, חופשת שבועות תימשך שלושה ימים כמו בעבר וכך גם יבוטל הגשר שבין חופשת יום כיפור לחופשת סוכות. ממשרד החינוך לא נמסרה תגובה.
הכתבה פורסמה באתר TheMarker
>> רפורמת המזומן: גם שרברב ושיפוצניק יחויבו להחזיק מכשיר לסליקת אשראי