ככל שהילדים שלנו גדלים, כך גדלה הסקרנות שלהם. בכל יום הם מכירים עוד קצת את העולם, ולא תמיד הכל ברור להם. אז הם פונים להורים ושואלים אותם מה פשר הדברים. בחלק הראשון של הכתבה הצגנו לכם תשובות לשאלות נפוצות בתחום המיניות, המוות ועוד, והסברנו לכם כיצד לענות עליהם בהתאם לגיל. הנה עוד מספר שאלות פופולריות בתחומים נוספים ותשובות מתאימות שתוכלו לענות להם, לפי מוטי גלעם, עובד סוציאלי קליני, יועץ נישואים ומטפל משפחתי מוסמך.
שאלות על זוגיות ומשפחה?
אמא, את מי את יותר אוהבת את אבא או אותנו?
לא אמורה להיות מבוכה כאן בכלל – זו שאלה לגיטימית.
איך עונים? "אני אוהבת את כל המשפחה", "לכולם יש מקום בלב של אמא" וכדומה. לא להסתבך בחלוקה את מי פחות ואת מי יותר.
למה אתם רבים? אתם תתגרשו?
כל עוד המריבה סבירה ואינה טעונה מדי, צריך להתייחס אליה בטבעיות, להשיב לשאלה ברצינות ולתמוך בילד.
איך עונים? אפשר לומר: "מותר לריב", "אל תדאג, אנחנו לא מתגרשים", "אנחנו רבים כמו שאתה רב עם חברים שלך לפעמים, ואז אנחנו משלימים וסולחים זה לזה".
למה אבא של שיר עזב את הבית? זה יכול לקרות גם לכם?
הורים מתקשים לעתים להסביר לילד מדוע זוגות נפרדים, אף על פי שזה שכיח וילדים חשופים היום לתא משפחתי שמשתנה.
איך עונים? אפשר להשיב: "אנחנו לא יודעים בדיוק למה, אבל כנראה שהם כבר לא החברים הכי טובים כמו שהיו פעם", או: "לפעמים הורים כבר לא מסתדרים ביניהם, וכבר לא נהנים לגור ביחד ולהיות ביחד. לכן, האבא עובר לגור בבית אחד והאמא בבית אחר. הם עדיין אוהבים מאוד את הילדים שלהם ונשארים אבא ואמא שלהם, אבל הם כבר לא אוהבים זה את זה ולא רוצים לגור יחד".
בנים יכולים להתחתן עם בנים ובנות עם בנות?
חשוב להתייחס לנושא ברוגע ולנסות להשיב בהתאם, מכיוון שמבחינת ילדים רבים זהו גילוי חדש.
איך עונים? אפשר להסביר על סוגים שונים של משפחות, לפי גיל הילד: "יש כל מיני משפחות בעולם, חלק עם אבא ואמא כמו שאצלנו, וחלק אחרות - בן עם בן או בת עם בת".
שאלות על אקטואליה
למה יורים עלינו טילים? כל הערבים רעים?
המציאות הישראלית מאתגרת ולעתים קרובות אנחנו נדרשים לקיים שיחות עם הילדים כדי להבין מה הם יודעים על העולם שבו הם חיים. הנטייה שלנו שלא לחשוף אותם לתכנים "כבדים" יכולה לגרום להם לפתח תיאוריות משלהם.
איך עונים? אפשר להסביר מהו סכסוך בין מדינות, וכמובן להפריד בין מתונים לקיצוניים משני הצדדים בשפה פשוטה. למשל: "יש כאלה שפותרים סכסוך או מריבה בדיבורים, כמו שלמדתם בגן, ויש כאלה שחושבים שאפשר לנצח רק בכוח".
אמא, אם אבא ימות במלחמה תתחתני שוב?
זוהי שאלה שעלולה לגרום לאם לבהלה, לרתיעה, לפחד או לזעזוע.
איך עונים? חשוב להרגיע את הילד, העסוק כנראה במצב שליווה את המדינה בחודשים האחרונים והוא משליך זאת לביתו שלו. צריך לומר לו שאבא יחזור בשלום ושהכל יהיה בסדר, ושקשה לנו לדעת מה יהיה בעתיד (הזדמנות עבור הילד להתמודד עם אי ודאות).
סבתא, נכון שיום השואה הוא היום שלך?
שאלות סביב השואה עולות אצל ילדים כשמתחילים לשוחח עימם על כך בגן. למשל, הגננת ביקשה מהילדים לשאול אם יש במשפחה ניצולי שואה. אמא של אחת הילדות סיפרה לה שסבתא היא ניצולת שואה, וכשהילדה פגשה את סבתה היא רצה אליה בשמחה: "סבתא, נכון שיום השואה הוא היום שלך?".
איך עונים? אכן רגע מביך, אבל עם ילדים שום דבר לא צריך להפתיע, והתמימות היא מה שיפה בהם. אפשר להסביר: "כן, זה היום שבו סבתא נזכרת בדברים הרעים שעשו הנאצים ליהודים, ואנחנו מכבדים ומציינים איתה את יום השואה".
בעקבות ידיעה מצמררת בחדשות: למה שאבא יהרוג את הילדים שלו?
המציאות חזקה מכל דמיון וילדים חשופים לא פעם לתכנים קשים שעלולים להטריד את שלוותם. צריך לסנן חדשות בפני ילדים צעירים.
איך עונים? "הוא כנראה השתגע, לא עושים דברים כאלה. זה מעשה חמור מאוד ונדיר".
שאלות על יחסי חברות
ענת מזמינה אותי, אבל אני לא רוצה לבוא אליה.
כהורים, אנחנו רוצים לגדל את הילד שלנו על ערכים של אמת ושל חברות ועל אידיאלים טובים. במקרים מסוימים, שקר לבן יכול למנוע פגיעה בחבר, אבל יש להיזהר ממנו ומהמסר שיעבור לילד. חשוב שלא להשתמש בטקטיקה הזו יותר מדי פעמים.
איך עונים? "את יכולה לומר לענת שהיום זה לא מסתדר, ושאולי תבואי בפעם אחרת", או: "תגידי לה שהיום את מעדיפה להישאר בבית שלך, או שתאמרי לה שאת לא רוצה לבוא".
האם להלשין על ילד ששיקר למורה?
על פי אמות המידה של ההורה, כך גם תחושת המבוכה, אבל זה לא בהכרח חייב להיות מביך.
איך עונים? אפשר לכוון את הילד מעט כדי שילמד להחליט, מכיוון שאין אמת מוחלטת, אבל לא חייבים לתת פתרונות. רצוי לשאול אותו מה לדעתו נכון לו לעשות: "מה נראה לך נכון? מה אתה רוצה לעשות?", או: "לא יודעת חמוד, מה אתה אומר?", כך מחדדים את ההתלבטות, כדי שיחשוב עם עצמו על ההשלכות של הפתרונות.
שאלות על מראה חיצוני ועל מוגבלויות
למה האישה הזאת שמנה כל כך?
מומלץ להסביר לילד שזה לא מנומס לשאול שאלה על אדם בפניו, מכיוון שזה עלול להעליב אותו.
איך עונים? אפשר להסביר שבני האדם נולדים שונים - אחד שחום והשני בלונדיני, אחד גבוה והשני נמוך, ולכן גם מבנה גוף יכול להיות שונה. בהמשך אפשר להסביר לילד, ולא בפני האישה, שחשוב לאכול בריא ולעשות פעילות גופנית כדי לשמור על הגוף. בבית כדאי לשוחח עם הילד על כללי נימוס, למשל: לא להצביע על אנשים ולא לשאול עליהם שאלות בעודם עומדים מולנו.
מה קרה לו ברגליים? (על אדם נכה בכיסא גלגלים)
מציאות קשה שלצערנו ילדים נחשפים אליה לא פעם.
איך עונים? אפשר להסביר לילד שהאיש הפך לנכה מסיבה כלשהי, או שאולי הוא נולד ככה. כדאי להסביר בהזדמנות זו על ילדים ומבוגרים עם צרכים מיוחדים, על האתגר וכוח הרצון של האיש הזה ועל ההתייחסות השווה שיש לתת לכל בני האדם באשר הם, גם אם חסרים להם רגל או יד.
זה כואב להיות ילד שונה/סובל מפיגור?
שאלה מעין זו מעידה על הסקרנות של הילד.
איך עונים? "זה לא כואב לו. יכול להיות שיש לו בעיות בגלל הפיגור, אבל יש לו גם הרבה דברים יפים וטובים".
שאלות אישיות
אמא, את מאמינה באלוהים?
לא כולם מאמינים באלוהים, ולכן זו שאלה קשה, במיוחד כשהילדים מתחילים ללמוד תורה ואנחנו לא רוצים לבלבל אותם.
איך עונים? לא לעשות מזה עניין. אפשר לומר: "אני אישית לא מאמינה ואבא מאמין, כל אחד בוחר את הדרך שלו". אפשר גם לשאול: "מה נראה לך?". לא הכל ברור בחיים, וכך יש להציג את זה - לאפשר התלבטות ובחירה. פשטות זאת מילת המפתח.
אבא, היית תלמיד טוב?
כולנו רוצים לשמש לילדינו דוגמה ומופת, אבל לא תמיד אנחנו באמת כאלה. לעתים הורה שהיה תלמיד מצטיין יכול לפתח ציפיות גבוהות מאוד מהילד שלו, ואילו הורה שהיה תלמיד בינוני יכול להראות לילד שלו שיש בו גם צדדים מצטיינים פחות.
איך עונים? ההורה יכול לומר: "היו לי פה ושם קשיים, כמו לכולם. אהבתי ללמוד, אבל לא הכל. כמעט כמוך".
למה אתם מעשנים? זה לא בריא!
הילד צודק ואנחנו כהורים רוצים להפגין כלפיו אחריות לבריאות שלנו ושלו.
איך עונים? "אתה צודק, זה לא בריא לעשן ואנחנו נשתדל להפסיק".
הכתבה התפרסמה באתר allmag לקבלת גיליון במתנה לחצו כאן