הילדים מתחילים בית ספר או גן עירייה ונוספה עוד חידה שיש לפתור: הצהרון. האם צהרון בבית הספר או פרטי, מה יהיה נכון לילדים ומה חשוב לבדוק כשבוחנים צהרון פרטי?
במהלך השנים עבדתי עם ילדים מגיל שנה ועד גיל 12, ותוך כדי עבודה הבנתי למה הילד זקוק, כמה מאתגרות הן שעות הצהריים עבורו ומה חשוב לילד ולהוריו על מנת להגיע להנאה, רוגע ושלווה. אז מה חשוב שתבדקו כשתלכו לבחור צהרון?
כמות אנשי הצוות
הצהרונים הפרטיים מייעדים מדריך אחד על כל 8-10 תלמידים. לעומת בתי הספר ששם היחס הוא אחד ל – 15. יחס אישי הוא אחד הדברים החשובים שיש! לכן, שימו לב שכשאתם בודקים צהרון פרטי, מי הצוות ואיזה ניסיון יש לו. חשוב שאנשי הצוות יבינו את צרכי הילד, יהיו סבלניים וידברו איתו בגובה העיניים. צריך הרבה סבלנות ויכולת להכיל את הקטנים שחוזרים מיום לימודים.
ארוחת הצהריים
חשוב שהילדים יהיו שבעים על מנת שייהנו בהמשך היום. בצהרון פרטי קיים חלל נפרד לארוחת הצהריים שמאפשר אווירה נעימה, ריכוז וצמצום גירויים בארוחה. האכילה המשותפת מעודדת את הילדים לאכול. בגילאים האלו ילדים נוטים להיות יותר בררניים באוכל. בבתי הספר חובה לעבוד עם קייטרינג שהוא בהחלט יכול להיות טעים אך יש קושי לתת התייחסות אישית. בצהרון פרטי ניתנת האפשרות למגוון רחב מאוד בתפריט. למשל 3 סוגי פחמימות, כך שהילד יוכל למצוא לעצמו משהו אחד שהוא אוהב. ילד שבע זה ילד עם אנרגיות. להורים, אני ממליצה לוודא שיש מבחר, שמרכיבי המזון איכותיים למשל שהבשר הוא 100% בקר, עוף ללא אנטיביוטיקה. שיש פירות וירקות בשפע.
שיעורי הבית
סביבת שיעורי הבית צריכה להיות מופרדת משאר הפעילויות בצהרון. בכדי שהילדים יהיו מרוכזים בעשייה וחשוב לאפשר להם ריכוז וסביבת למידה שקטה ואינטימית. רצוי שחדר השיעורים ילווה בהשגחה של מורה על מנת שיוכל לתת מענה מקצועי לילדים.
מתקנים במבנה
שעות הצהריים הן השעות המאתגרות יותר במהלך היום. חלק מהילדים מגיעים תשושים ועייפים, חלק מגיעים מלאי אנרגיות ומרץ שהם צריכים להוציא לאחר שישבו שעות רבות בכיתות. לכן חשוב לבחון האם יש מגוון של פעילויות ומתקנים בצהרון. כמו שולחן פינג פונג, טרמפולינה, נדנדות, טרזן, שערי כדורגל ומתקן כדורסל, בריכה בקיץ וכו'. כל אלו מאפשרים פעילות ספורטיבית שחשובה לבריאות הילד ויוצרת עבורו מרחב לפריקת אנרגיות וטעינה מחדש. אבל גם חשוב שתהיה פינת קריאה או סטודיו לאמנות בהם הילדים יכולים להירגע ליצור או לקרוא כשהם זקוקים לכך.
ערכים חברתיים
הצהרון הוא כמו הפסקה אחת גדולה. יש הרבה זמן חופשי והדינמיקה החברתית רבה! האם שמים דגש לכבוד בין אדם לחברו , בין ילד לחברו, בין ילד למדריך. האם הוא דוגל בפיתוח כבוד לסביבה ותרומה לקהילה? חשוב מאוד לברר על מה שמים דגש, מה האג'נדה החינוכית בצהרון. האם יש אמנה לצהרון? פעילויות התנדבותיות? מדובר בזמן יקר שהילדים גם יכולים להפיק ממנו את המרב. למשל אצלי בצהרון הילדים הכינו לט"ו בשבט מארזים של פירות יבשים עבור הקשישים. פעילות פשוטה , מהנה וערכית!
זכות הבחירה
אני מאמינה שחשוב לאפשר לילד לבחור ולהבין את התוצאה. בבית הספר הילדים נמצאים במסגרת שנבחנת בחוקים וגבולות, שזה חשוב כשלעצמו. לכן בצהריים חשוב שהילד ילמד לשחרר. ילד שלא מעוניין להיכנס או לקיים פעילות מסוימת לא מחויב, והוא מבין שלו לא יהיה התוצר כמו לחבריו. הילדים בוחרים מה לעשות, במה לשחק ואיפה להיות בזמנם החופשי. בסופו של דבר הילדים הם הדבר הכי יקר שלנו וחשוב לנו שיהיה להם טוב.
הורים - כל מה שצריך לדעת