להיות הורים לבני נוער זה לא פיקניק. גיל ההתבגרות טומן בחובו סערת רגשות, גילוי מיניות, בעיות חברתיות, גיבוש זהות ולא מעט דילמות משפחתיות. כל אלו הופכים מורכבים יותר כשלתמונה נכנסת גם התמודדות עם נטייה מינית שונה. בני נוער הומוסקסואלים, לסביות, טרנסקסואלים וביסקסואלים, מעמידים בפני הורים רבים שאלות רבות. אז מה תעשו כשהילד יוצא מהארון?
עכשיו ההורים נכנסים לארון
נהוג לומר שכשהילד יוצאים מהארון, ההורים נכנסים לארון, לפחות לזמן מה - הם מתחילים לעבור תהליך שבו הם מבררים עם עצמם איך העניין ישפיע, למי לספר, איך לספר, איך להתמודד. להורים יש בעצם משימה כפולה ומורכבת - גם לתמוך בילד וגם להתמודד בעצמם עם הגילויים החדשים.
ג'רי לוינסון, פסיכולוג ומייסד הבית הפתוח בירושלים, מסביר שהשלבים הראשונים בקבלת הנטייה של הילד אצל ההורה כרוכים בהלם, אשמה ואף כעס. "לכל הורה יש דרך להתמודדות אינדיבידואלית", הוא אומר. "המצב הרצוי הוא כמובן שההורה יהיה אמפתי ומלא אהבה. זה רגע קשה במבחן ההורות, כי יש בקרב הורים רבים בורות וסטיגמות שמאפיינים את כלל החברה הישראלית".
ד"ר עופר מאורר, פסיכולוג קליני, מנהל צוות המטפלים גיי פרנדלי ומרצה במרכז האקדמי, מפרט: "קבלה היא העצה הטובה ביותר, גם אם כהורים לא מבינים עד הסוף את משמעות הדברים. עם הזמן יהיה אפשר להתמודד, אבל ברגעים הראשונים חשוב לעמוד לצד הילד ולתמוך בו. בהמשך יתחיל גם הדיאלוג ותהליך הקבלה המלא. חשוב לא להתעלם בשום פנים ואופן, לא להמשיך בחיים כאילו כלום לא קרה".
לווינסון מוסיף שעל ההורים להבין שהילד לא תמיד יהיה לפי הדמות האידיאלית שהם עיצבו לעצמם, בכל מיני תחומים בחיים, ואם יש לו נטייה מינית שונה, על ההורה לקבל אותו ללא תנאים, ללמוד על מי שהוא, ולא להכתיב לילד מה ומי להיות. הומוסקסואלים זה אולי המיעוט היחיד שגם בתוך המשפחה לא זוכה לתמיכה ואהדה. גם הדתות העיקריות נוהגות בפסילה ובגזענות כלפי הומוסקסואליות.
לדבר עם הילד על מיניות
נערים בעלי נטייה מינית שונה סובלים פעמים רבות מהטרדות, גילויי שנאה ואפילו אלימות. איך ההורים יכולים לעזור בהתמודדות? חשוב לתת לילד לגיטימציה לרגשות כמו פחד, חרדה, אשמה ותחושת נרדפות. מתן לגיטימציה לרגשות זה אומר להקשיב, לדבר ולעבד ביחד את המידע.
ד"ר מאורר מסביר שעל הורים להעביר לילדיהם מסר: לא משנה מה קורה בחוץ, הבית והמשפחה תמיד יהיו מקום בטוח ומקבל. "עבור ילד שהנטייה המינית שלו שונה, זה מאוד משמעותי לדעת שההורים הם עוגן. לילד זה חשוב לדעת שההורה שלו מוכן להילחם על מה שחשוב לילד ולהתייצב לצדו".
יכול להיווצר מצב שההורים חושדים בילד על נטיותיו, אבל הוא עדיין לא בשל לפתוח את זה. איך תגרמו לו לא להסתתר? חשוב ליצור אווירה טובה ופלורליסטית לשיחה, כדי שהילד ירגיש שבבוא העת הוא יכול לבוא ולספר.
לוינסון מסביר שטוב יהיה אם ההורה יאפשר אווירה פתוחה שבה נוח לדבר על מיניות ואוריינטציה מינית. עם זאת, אסור לכפות שום דבר או לשאול שאלות ישירות, שעלולות להשיג תוצאות הפוכות ולדחוף את הילד עמוק לתוך הארון. זכותו של הילד לשמור סודות ואסור להפר את פרטיותו. תמיד כדאי להעביר לילד מסר, באמירות ובמעשים, שעדיף להיות מה שאתה מאשר לעטות מסכה שקרית. במילים אחרות: עדיף שישנאו אותך על מה שאתה מאשר שיאהבו אותך על מה שאתה לא.
אהבה ודעה קדומה
למרות הכוונות הטובות, לעיתים ההורה עצמו נתקף בחרדות וברגשות מעורבים כלפי הילד. איך הוא יכול להקל על עצמו? אם יש קושי מעבר לרמה הנורמלית, כדאי לפנות לייעוץ מקצועי. אם להורה בכלל אין יכולת לקבל את הילד השונה, אין הרבה מה לעשות. אבל אם יש אצל ההורה ולו ניצוץ שאומר "אני אוהב אותך אבל קשה לי עם הנטייה המינית שלך" יש אפשרות לעבוד על זה.
"אני יכול לומר מניסיוני המקצועי", מסביר ד"ר מאורר, "שהרבה מהחרדות נובעות מחוסר היכרות, מבורות ומדעות קדומות. כשלומדים את הנושא דרך חינוך, הסברה, קריאה וצפייה בתוכניות רלוונטיות, הרבה מהדעות משתנות. הסטריאוטיפים עדיין קיימים, אבל כשמעמיקים מגלים שלרובם אין בסיס במציאות".
לוינסון מוסיף כי לרוב בשלבים הראשוניים והקשים ההורה לא בשל לפנות לתמיכה, אבל דווקא אז הוא הכי זקוק לה: "טוב שהורים יידעו שיש למי לפנות, בעיקר בתחום כזה שבו יש הרבה בורות וסטיגמות ורצון לא לחשוף בפני עוד בן אדם את העניין".
אלו גופים יכולים לסייע בתהליך?
ייעוץ וטיפול פסיכולוגי גיי פרנדלי
פורטל הקהילה הגאה
רשימה של ארגונים ומוקדים לפנייה
סרטו של אסי עזר "אמא ואבא, יש לי משהו לספר לכם" ישודר ביום שישי, 2 ביולי, ב-21:20 בערוץ 2