תינוק נוגע בחשמל (צילום: Jenny Swanson, Istock)
נקודות חשמל חשופות הן מסוכנות, אבל יש עוד סכנות בבית (אילוסטרציה) | צילום: Jenny Swanson, Istock
להיזהר בכביש, במגרשי משחקים, ברכיבה על אופניים, בטיפוס על מתקנים – את כל אלו הילדים שלנו כבר יודעים. אלא שאנחנו כל כך חוששים מהסכנות שאורבות לילדינו בחוץ, ושוכחים לעיתים שהסכנות הגדלות נמצאות גם בבית, המקום שלכאורה אמור להיות בטוח עבורם. אבל אל תתבלבלו, המטרה היא לא לגדל אותם משל היו אתרוג מרופד. הם זקוקים לסביבה שמאתגרת אותם (ואותנו), וכדי לאפשר להם אותה, רק חשוב שהיא תהיה בטוחה עבורם, ושההורים ייערכו מראש לכל תקרית אפשרית.

>> לעמוד פייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

לרגל תחילת החופש הגדול בו הילדים נמצאים יותר בבית, איילת גבעתי, ראש תחום פיתוח בארגון "בטרם" לבטיחות ילדים, מבהירה את שלל הסכנות הקיימות בבית, ואיך ניתן להיערך מפניהן. המלצות אלו אמנם מאפשרות ליצור סביבה בטוחה עבור הילדים ולהפחית את הסיכונים הזמינים להם, אולם הן לא מאפשרות להסיר את אחריות ההורים להשגחה ולתשומת לב.

רהיט או מיטה הממוקמים מתחת לחלון

הסכנה: רהיט או מיטה תחת החלון מאפשרים לילדים גישה קלה אליו. החלון מהווה אטרקציה עבורם - הוא מזמן להם לראות מה קורה בחוץ, ומזמין גם סיכון לנפילה מטה.
הפתרון: למגן את החלון באמצעות סורגים או מגבילי פתיחת חלונות. וכמובן, להשתדל לא למקם רהיט שניתן לטפס עליו מתחת לחלון.

עוד כתבות בערוץ בית ומשפחה:

חומרי ניקוי שאינם מאוחסנים באריזתם המקורית

הסכנה: לעיתים, על מנת לחסוך, משפחות קונות כמויות גדולות של חומרי ניקוי ומעבירות חלק מהחומרים לבקבוקים זמינים, כמו קופסאות של מוצרי מזון. את הקופסאות הללו הילד לא מזהה כמשהו בעייתי, משום שבדרך כלל נותנים לו גישה שגרתית אליהם. לאורך הזמן הילדים יודעים שעליהם להתרחק ממוצרי ניקוי, יודעים לזהות את האריזות המסוכנות.
הפתרון
: לא למלא קופסאות מזון בחומרי ניקוי,  ותמיד יש לאחסן חומרי ניקוי רחוק מהישג ידם של הילדים.  

תרופות וכדורים

הסכנה: מכירים את קופסת ההפתעות של התרופות של סבא וסבתא? עם החלוקה היומית? לילדים שלכם זה יכול להיראות כמו אריזת סוכריות צבעוניות. התרופות האלו לרוב זמינות למי שזקוק להם, ונמצאות במטבח או בחדר השינה. מה גם שאינן מסובכות לפתיחה, והדרך שהילד יבלע אותן קצרה מאוד.
הפתרון: בעיקר בחופש הגדול, אז סבא וסבתא נמצאים שעות מרובות עם הילדים, יש להדריך אותם להרחיק את התרופות מהישג ידם של הילדים ולמקמם במקום גבוה וסגור. 

האמבטיה

הסכנה: האמבטיה היא חלק אינטגרלי משגרת היום, וילדים לרוב נהנים ממנה. משטח האמבטיות  חלק, ודבר זה יכול להוביל לחבלות ואף לטביעה.
הפתרון
: הילד רוצה להשתולל? שיעשה זאת בישיבה. ניתן אף לשים ברצפת האמבטיה מדבקות ושטיחונים, המונעים החלקה.

מעקות עם שלבים אופקיים

הסכנה: יש אנשים שבוחרים עיצוב של שלבים לרוחב, והדבר יכול לשמש את הילדים כסולם לטיפוס.
הפתרון: מעקות אנכיים, כך שלא יהיה לילד במה להיאחז. אפשר גם משטח שקוף וחלק, כך שלא ניתן לטפס עליו, וגם הילד יוכל לצפות דרך המשטח השקוף ויספק את סקרנותו. 

צעצועים של גדולים

הסכנה: כאשר יש במשפחה ילדים במגוון גילאים, כמו ילד בגיל 4-5 שנהנה לשחק בלגו ותינוק קטן שכבר זוחל ומכניס לפה כל דבר שנמצא בדרך, יש לשים לב אלו צעצועים יש להרחיק מהישג ידם של הקטנים.
הפתרון
: להפריד את הצעצועים של הגדולים והקטנים. לוודא שהילד הגדול משחק במקום שלקטן אין גישה אליו. לדוגמא, הגדול יכול לשחק על השולחן והקטן על הרצפה. לשים משחקים בעלי חלקים קטנים בקופסאות סגורות ולא נגישות, ולמקמן במדף גבוה יותר.

הכנת הבית, ילדים מנקים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חומרי ניקוי זה לא משחק (אילוסטרציה) | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

רהיטים וטלוויזיות שאינם מקובעים לקיר

הסכנה: גם טלוויזיות בעלות מסכים דקים הן כבדות, ומשקל של ילד יכול לשנות את האיזון ועלול לגרום לנפילת המכשיר על הילד עצמו, ולגרום לפציעה חמורה.
הפתרון
: לקבע אותם לקיר, כך שגם אם הילד יחליט להפוך את הכוורת לסולם, הטלוויזיה לא תיפול עליו.

מתקני שעשועים ביתיים

הסכנה: בבתים מרווחים או פרטיים יש נטייה לרכוש מתקנים לבית או לחצר ולמקמם על דק או משטחי בטון שיש בחצר. הנפילה על משטח כזה יכול לגרום לחבלות רציניות.
הפתרון: קרקע עם משטח סופג זעזועים כמו חול או מזרון. כל מה שיכול לרפד את הקרקע, ולאפשר שימוש בטוח במתקנים. וכמובן, להשגיח עליהם.

בריכה לא מגודרת ולא מכוסה

הסכנה: חשוב לזכור שילד לא צריך מים עמוקים כדי לטבוע. ראשם של ילדים קטנים הוא כבד והם לא יכולים לחלץ את עצמם. אסור להשאיר מים חשופים ללא השגחה. אנחנו נמצאים כיום רק במחצית השנה ולפני חופשת הקיץ ו-12 ילדים כבר טבעו במהלך 2014, רובן בבית ובחצר.
הפתרון
: כשהילדים נמצאים במים, יש להיות צמודים אליהם, בקשר עין רצוף ובמרחק נגיעה. יש להשאיר בצד כל דבר שעלול להסיח את דעתנו: הסמארטפון, הטאבלט הלפטופ וגם את השיחות עם החברים. כדאי למנות מבוגר אחראי שישגיח, ולעשות רוטציות. כדאי להיעזר במצופים, שבהם מרכז הכובד גבוה ולא מאפשר התהפכות, לעומת גלגל, שנחשב למוצר פחות בטוח, כיוון שמרכז הכובד נמוך. אבל זה בהחלט לא מחליף השגחה: המצוף יכול להשתחרר או להתפוצץ. האביזר הזה לא מציל חיים אלא רק משמש ככלי עזר להורים.  

טמפרטורת המים בברזים

הסכנה: רוב הברזים היום אינם סיבוביים ונפתחים בקלות, והמעבר מחום לקור הוא חלק ומהיר. בימי הקיץ החמים, בבתים שבהם יש דודי שמש, כאשר הילד פותח לבדו את הברז, עשויים להתקבל מים רותחים ולגרום לכוויות.
הפתרון
: התקנת מגביל טמפרטורה. ניתן לעשות זאת בכמה אופנים: התקנת מערבל ביציאת המים החמים מהדוד, התקנת מערבל במערכת האינסטלציה הביתית לפני הברז, התקנת וסת בטחון תרמוסטטי בברז עצמו, או ברז שכולל בתוכו וסת בטחון, ושימוש בברז תרמוסטטי, בעל מנגנון פנימי המאפשר הגדרת טמפרטורה למים שיוצאים מן הברז עצמו. הרעיון הוא להקטין את זמן הסכנה, ככל שהטמפרטורה יותר גבוהה הכוויה תתרחש מהר יותר.