חנויות הצעצועים של ימינו מחולקות לפי גילאים, תינוקות וכל היתר, ואז, מהר מאוד מגיעה החלוקה הנוספת: בנים ובנות. מסדרונות ורדרדים מלאים בובות, ערכות יצירה ונצנצים, ואם יהיה בהם לגו, הוא יהיה וורדרד ולא מורכב, ומסדרונות כחולים-אפורים, מלאים כלי מלחמה, משחקי הרכבה וערכות מדע. כעת, ישנו נסיון עולמי לעשות שינוי במכבש המגדרי הזה, ורשתות ענק שונות מתחילות לעבוד על טשטוש הגבולות. גם אצלנו בארץ נפתחה חנות בשם ׳טומי & אניקה׳, ולה חוק אחד בלבד: מותר לגעת וכדאי לשחק.
לפני כחודשיים הודיעה חברת הענק האמריקנית ׳טארגט׳ שתהפוך את מחלקות הצעצועים שלה לניטרליות מבחינה מגדרית, לאחר שציוץ של אם לשלושה ששמה לב לשלטים בחנות המבדילים בין ערכות הרכבה לבנים ולבנות הפך לויראלי. טארגט לא התעלמו, והחליטו לעשות מעשה ששימח רבים ורבות. ״בשנה האחרונה מבקרינו העלו שאלות חשובות בנוגע לשלטים בחנות המציעים מוצרים על פי מגדר״, הצהירה החברה בתקשורת. ״הקשבנו ואנו מסכימים. מעכשיו הצוותים שלנו יעבדו קשה על מנת למצוא את המקומות בהם יש לבטל את השיוך המגדרי כדי ליצור איזון״. החברה הסירה שלטים, החליפה את צבעי המדפים ושילבה תמונות מאוזנות יותר בקטלוג, הכוללות בנים עם בובות ובנות עם מכוניות, למשל. החברה גם דואגת לשלב בקטלוגים ילדים נכים, ילדים עם תסמונת דאון, וכמה שיותר מוצאים אתניים.
הצעדים הללו קיבלו לאחרונה גושפנקא מחקרית, כאשר מחקר שפורסם בכתב העת ׳פסיכולוגיה היום׳ מטעם הפסיכולוגית ההתפתחותית ד״ר אליזבת סוויט מאוניברסיטת קליפורניה, מצא שצעצועים ניטרליים מגדרית מפתחים הרבה יותר. ״המחקר מראה שצעצועים מגדריים מכתיבים לילדים את המשחק, את ההעדפות ואת הסגנון המשחקי,״ מסבירה סוויט. ״משחקים מגדריים מצמצמים את היכולות והתכונות שילדים וילדות זוכים לחקור והם מונעים מהם התפתחות מלאה הכוללת את כל הכשרונות, ההעדפות ותחומי העניין שלהם״.
ארגון בריטי בשם ׳תנו לצעצועים להיות צעצועים׳ עוסק בדיוק בנושא הזה ומפיץ את הבשורה, ועד כה הצליח לגרום לעשרות חנויות קטנות וגדולות לוותר על המגדריות לטובת הילדים. ״זה לא צעצוע לבנים, זו משאית״, נכתב באחד מהדימויים שמפיץ הארגון, המובל על ידי הורים שלא מעוניינים שילדיהם יוגבלו לסטריאוטיפיים מסלילים ומגבילים. ״הרבה אנשים אומרים לנו: מה זה משנה, אלה רק צעצועים״, כותבים באתר הארגון. ״בעינינו זה מאוד משנה. פסיכולוגים הוכיחו שהצעצועים בהם משחקים הילדים מפתחים בהם תחומי עניין מסויימים. החברה מעודדת את הבנים לבנות ולהלחם, ואת הבנות שולים להתאמן על מטלות הבית השונות. כל זה משתקף היטב בחברה ובחוסר האיזון והשוויון שבה, ובהזדמנויות שהיא מייצרת״.
השינוי בתפיסה בא לידי ביטוי גם בישראל עם הקמת החנות החדשה טומי&אניקה, שנקראת על שם שני חבריה הטובים של בילבי. החנות שנמצאת בקניון גבעתיים, מייצרת בציבור בלבול לא מועט לצד התרגשות והתלהבות, בעיקר משום שאין בה שום חלוקה מגדרית, ויותר מכך: בעלת החנות, חמוטל ברקן-בארי, מוכרת רק צעצועים שאינם ׳מסלילים׳ מגדרית. הבובות הן לא מהסוג האנורקטי הנועל עקבים, אלא בובות פרופורציונליות בעלות מקצועות כמו שחקנית כדורגל, חוקרת מאובנים ומדענית, ואפילו בלוגו, הילדה לובשת כחול והבן אדום. כל זאת מתוך תפיסת עולם שמעוניינת להזכיר שאין דבר כזה צעצועים או צבעים השייכים רק לבנים או רק לבנות. הכל פתוח והרשות נתונה.
>> ילדים עונים: מה ההבדל בין בנים לבנות?