בררנות באוכל זה עניין שמעסיק את ההורים עד כלות; שולחן האוכל מרכז לתוכו את כל האנרגיה השלילית המשפחתית, והופך מדי יום לזירה של משחקי כוחות, חרדות וזעם. מחקרים רבים ושונים נערכו בנושא, אך לרוב נבחן העניין מכיוונם של הילדים. כעת, מחקר חדש בודק דווקא את ההתנהלות ההורית מול הבררנות - ומעלה ממצאים מפתיעים.
חוקרים מסכימים שבררנות בילדות עלולה להוביל לחיים שלמים של אכילה בעייתית, וממליצים בתוקף להתערב בזמן. מתי אפשר להתערב, ומה כדאי לעשות? לפי המחקר החדש, שפורסם בכתב העת הרפואי לרפואת ילדים, ילדים מפתחים את הרגלי האכילה המקובעים שלהם עד גיל גן חובה - ולכן הורים צריכים להתחיל להתערב לפני גיל ארבע. "אני רופאת ילדים וגם אם," אומרת מובילת צוות החוקרים מאוניברסיטת מישיגן, מייגן פש. "תמיד חשבתי שהילדים פשוט יתבגרו ויתגברו על הבררנות, אבל המחקר הראה את ההפך."
החוקרים עקבו אחר 317 צמדים של ילדים ואימהות וביקשו מהאימהות למלא שאלונים. מדובר במחקר מתמשך, כך שהאימהות ענו על השאלונים בפעם הראשונה כשהילדים היו בני ארבע, ומילאו אותם בשנית בגילאי חמש, שש, שמונה ותשע. תוצאות המחקר היו ברורות: 14 אחוזים מהילדים היו בררנים באוכל, 29 אחוזים היו בררנים באופן מתון - ו-57 אחוזים היו בטווח הנורמה. בהמשך, האכלנים הבררנים התגלו כדרשניים באופן כללי, והפגינו פחות שליטה ברגשותיהם.
פש מאמינה שמדובר בתופעה חדשה יחסית שהתפשטה מאוד בשנים האחרונות. "יש לנו כיום מגוון רחב של מזון, ומעולם לא הקדשנו תשומת לב כה גדולה לרצונותיהם של ילדינו. למה בעצם לאכול ברוקולי כשאפשר לאכול דונאט? אפשר לראות את זה בעיקר במשפחות בעלות קשיים כלכליים: ההורים מעדיפים לקנות מזון מהיר מאשר ירקות יקרים שהילד כנראה לא יאכל".
כך או כך, המחקר מזכיר לנו שהמדיניות שלנו בתור הורים היא זו שקובעת את הטון. "ההשפעה שלנו על הילדים עצומה," אומרת נטשה בורגרט, חברת צוות החוקרים. "בניגוד לחלק הראשון, המחקר הראה שכשאימהות מונעות מילדיהן מזונות שומניים וממתקים, הם נוטים לרצות אותם יותר. כדאי לשתף אותם בבישול, לתת להם להרגיש חלק מהאכילה, וזו אחת הדרכים הכי יעילות להרחיב את הטעמים שהם נחשפים אליהם ואת המזונות שהם מסכימים לצרוך."
"אנשים רבים שהיו בררנים ביחס לאוכל מדווחים על זיכרונות רעים הקשורים למזון", מדגישות ננסי צוקר ושריל יוז במאמר שמלווה את המחקר. "ההורים צריכים להשתדל ליצור אווירה חיובית וזכרונות חיוביים מהאכילה, וכך, אנו מאמינים, יתרחבו האפשרויות על הצלחת."