הורים רבים נלחמו בחודשיים האחרונים עם ילדיהם על מנת לצמצם עד כמה שניתן את "זמן המחשב" היומי בחופש הגדול. ההורים מוטרדים מכך שילדיהם התמכרו למחשב, שהם לא נפגשים עם חברים ולא זזים או עושים פעילות גופנית. בנוסף לכך, ישנו חשש שבמקום ללמוד דברים חדשים ולהתפתח ההורים חוששים שהמוח יתאבן בזמן המשחק, וכך שעות רבות מתבזבזות ללא כל תועלת.
לחששות אלו הצטרף לאחרונה חשש נוסף, והוא חשש האלימות, כאשר גיימר אמריקאי רצח שני אנשים בעקבות הפסד בתחרות משחקי מחשב. האם בילוי ממושך במשחקי מחשב מביא לאלימות ואף לרצח? האם ההורים החוששים צודקים? משחקי מחשב באמת מזיקים לילדים או שיש בהם תרומה להתפתחותם?
תוצאות מחקר שערכתי לאחרונה יחד עם סטודנטים בתוכנית לתואר שני ב"חינוך בעידן טכנולוגיות מידע" במכללת קיי הראו כי לא רק שהמוח לא נרקב מול המחשב אלא שהמשחק יכול לפתח את הילד בתחומים רבים. במהלך המחקר נערך סקר בקרב תלמידים בבתי ספר שונים בו נשאלו באיזה משחקי מחשב או טלוויזיה הם משחקים ומה הם לומדים מהם?
תשובות הילדים היו מרתקות. התברר שילדים משחקים במגוון משחקי מחשב, בהם משחקי זיכרון, אסטרטגיה, ספורט, יצירה ועוד. הם נמשכים לאתגרים ולאפשרות להתגבר עליהם וכך להתקדם במיומנויות המשחק. ניצחון בכל שלבי המשחק מעצים אותם ומעלה להם את הביטחון העצמי. גם כישלון יכול לתרום לילדים, הם נאלצים לחשוב ולפתח שיטות חדשות על מנת לא להיכשל שוב, הם לומדים לא להיכנע ולהתגבר על הקושי.
בנוסף לכך, הילדים טענו שמשחקי מחשב מפתחים אצלם את יכולות התכנון והחשיבה לטווח ארוך, כי הם צריכים לתכנן את הפעולות שלהם כמה שלבים קדימה. הם ציינו שהם אוהבים משחקים כי הם מאפשרים לפתח יצירתיות. מהתשובות נראה כי משחקי מחשב מפתחים אצלם יכולת ריכוז ומוטוריקה גבוהים. בעקבות המשחקים הילדים משפרים מיומנויות קריאה וכתיבה וחלקם אף רוכשים את השפה האנגלית. אגב, ייתכן ובילוי ממושך גרם לילדכם להזניח מעט את ספר התרגול לחופש? לא נורא הוא למד גם מהמחשב.
מעבר לשיפור המיומנויות השונות, התברר שלמשחקים ישנה תרומה לחינוך לערכים – הילדים לומדים כללים ונורמות התנהגות. חלק מהילדים העדיפו משחקים למרובי משתתפים והם נהנו מאפשרויות לתקשר עם שחקנים אחרים בזמן המשחק וליצור חברות חדשה. משחקים כאלה דורשים עבודת צוות ותאום בין פעולות של השחקנים. השחקנים במשחקים כאלה עוסקים בפתרון בעיות בזמן אמת בתנאים של חוסר מידע מלא, ממש כמו בצבא אמיתי.
דור ההורים התרגל לכך שיש זמן ללימודים ויש זמן להנאה, לבילוי ולכיף. חשיבה זו מביאה את ההורים למסקנה כי משחקי המחשב באים על חשבון זמן הלימוד. חשוב להבין שהיום אנחנו בדור שלומד כל הזמן. כל משחק מחשב או צפייה בסרט יכולים להקנות מיומנויות וערכים. כבר אין דבר כזה זמן למידה וזמן הנאה. הלמידה מתבצעת כל הזמן ובכל מקום.
כחלק מתפיסה חדשנית זו אנו פועלים על מנת להכשיר מורים שיוכלו להכניס את משחקי המחשב ומשחקי חדר בריחה לכיתות הלימוד והם יהוו בתוך הכיתה כלי חינוכי ומלמד. חשוב לציין כי כמו כל דבר בחיים גם משחקי המחשב צריכים בקרה ואיזון על מנת שהם יהיו כלי חיובי, טוב ומלמד.
הכותבת היא ראש בית הספר ללימודים מתקדמים וראש התוכנית לתואר שני "חינוך בעידן טכנולוגיות מידע" במכללה האקדמית לחינוך על שם קיי