א', בן 12, הוגדר כ"ילד בעייתי" בבית הספר. הוא סובל מקשיי קשב וריכוז, נהג להשתולל בכיתה והיה סיכוי גדול שינשור מהלימודים. המורים התייאשו, ההורים כבר הרימו ידיים, ואז, משום מקום, כמוצא אחרון, הוא נשלח לקורס אילוף כלבים בכלבייה המשטרתית של משטרת מרחב הנגב והמחוז הדרומי. מאותו רגע חייו השתנו מהקצה אל הקצה.
"בזכות הקורס הזה למדתי להכיר את הגוף שלי, הביטחון האישי שלי עלה, הפכתי למנהיג בכיתה אחרי שבמשך כמה שנים הייתי ילד שלא אהבו, למדתי להיות מרוכז בלימודים, לא לצעוק על מורים וחברים בכיתה והציונים שלי בתעודה עכשיו טובים", סיפר א'.
והוא לא לבד. בשנתיים האחרונות עשרות תלמידים עם קשיי קשב וריכוז עברו את הקורס, חלקם הגיעו לשם רגע לפני שהפכו לנוער שוליים עם עתיד לא ברור. את הקורס יזם עופר סיקולר, בלש לשעבר במשטרה וכיום כלבן ביחידת הכלבנים במשטרת מרחב הנגב והמחוז הדרומי, ביחד עם אשתו גלי תמים-סיקולר, פסיכולוגית חינוכית בהכשרתה. הרעיון של השניים היה ליצור פרויקט ייחודי שיסייע לילדים עם בעיות קשב וריכוז להתגבר על הקשיים שלהם באמצעות אילוף כלבים.
לומדים לשלוט בגוף
בשלב הראשון הצליחו בני הזוג סיקולר לאתר את התלמידים הבעייתיים ביותר בבתי הספר, ובמקביל, להתאים להם, באמצעות כלביית צער בלי חיים בבאר שבע, את הכלבים שמתאימים להם מבחינת אופיים.
"המטרה שלנו היתה להתאים לכל אחד מהתלמידים כלב לפי האופי וההתנהגות שלו, ולגרום לילדים לאלף אותם, להרגיש שהם מנהיגים, שהם נותנים את ההוראות, ובכך להעלות להם את הביטחון האישי ולגרום להם להרגיש רצויים בחברה ולא דחויים. אנחנו רוצים להפוך אותם למנהיגים באמצעות אילוף הכלבים", הסביר סיקולר.
הקורס נמשך כמה חודשים ומתפרס על פני 90 שיעורים במהלכם התלמידים לומדים להכיר את הכלבים, ללמוד איך לאלף אותם ולגרום להם לבצע את הפקודות שלהם. במקביל, לומדים הילדים במהלך הקורס כיצד לשלוט טוב יותר בגוף שלהם, למנוע מעצמם התפרצויות זעם ולהיות יותר מפוקסים בלימודים.
לאורך כל הקורס עורכים בני הזוג סיקולר מעקב אחר התלמידים ומחברים אותם באמצעות אלקטרודות לתוכנת מחשב מיוחדת אשר בוחנת את התגובות שלהם במצבים שונים כדי לדעת האם הם רגועים יותר או סובלים מעצבנות יתר.
"הילדים לומדים טכניקות של הרפיה עצמית ו-ויסות רגשות, הם לומדים לשלוט על הגוף שלהם באמצעות נשימות עמוקות, והם מבינים שההתנהגות הרגועה שלהם וקור הרוח משפיעים על הכלב וכך קל יותר לאלף אותו", מסבירה הפסיכולוגית תמים-סיקולר.
אימצו את הכלבים
בתום הקורס, התלמידים מקבלים תעודה של מאלף כלבים ובקורס הבא הם בעצמם הופכים להיות מדריכים של התלמידים החדשים.
"גיליתי את הבן שלי מחדש", סיפרה אחת האמהות. "פתאום הוא הפך מילד עצבני, חסר שליטה וריכוז, לילד רגיל, רגוע, מרוכז בלימודים ואוהב בעלי חיים. הציונים שלו בלימודים השתפרו מאוד, המורים לא מאמינים איזה שינוי עבר עליו. הרווחתי אותו בזכות הקורס הזה, הלוואי ויהיו עוד הרבה קורסים כאלה שיעזרו לתלמידים אחרים כמו לבן שלי".
אתמול קיבלו התלמידים בטקס הסיום את תעודות המאלף והתרגשו עד דמעות. חלקם אפילו אימצו חלק מהכלבים שאילפו ולקחו אותם איתם הביתה.
"חלקם לומדים באותו בית ספר והפכו לחברים טובים. הם הפכו לקבוצה וכך הם מנהיגים ויוצרים לעצמם כוח לתת דוגמא חיובית לשאר התלמידים. הייתי שמחה אם הקורס הייחודי שלנו יהפוך לנחלת הכלל, ויעזור לתלמידים רבים", הוסיפה תמים-סיקולר.
במשטרה שוקלים לאמץ את המודל הזה בעוד יחידות כלבנים במשטרה כדי לסייע לכמה שיותר תלמידים לא לנשור ממערכת החינוך.