הילד מקלל, מגדף ומטנף? כנראה שזאת בעיה שלכם, ההורים; את זה שהילדים מחקים את התנהגות הוריהם אתם כבר אמורים לדעת, ועכשיו סקר חדש שנערך באתר youngpoll הבריטי מגלה כי תשעה מתוך 10 הורים מקללים בנוכחות ילדיהם, ו- 86 אחוז מהילדים מרגישים שהקללות של ההורים משפיעות עליהם לקלל גם. לפי הסקר, ילד ממוצע שומע את אביו ואימו מנבלים את הפה כשש פעמים בשבוע.
הסקר שכלל 3,000 ילדים בני 11 גילה כי שניים מתוך חמישה ילדים כבר יודעים היטב להתנסח בקללות מגיל צעיר למדי ואף לשלב זאת בשיחה יומיומית שגרתית בתואנה שגם הוריהם עושים זאת. יחד עם זאת, אחד מכל שלושה ילדים סיפר כי ביקש מהוריו להפסיק עם הטנפת המילולית בטענה שזה לא נעים לו.
למדו את הילדים נימוסים והליכות
"הורים צריכים לשים את טובתו של הילד לנגד עיניהם עוד לפני שהם הולכים לבית הספר, וללמד את הילדים מילות נימוס כמו 'תודה' ו'בבקשה' בבית ולא לחכות שהמורים יחנכו אותם לכך", אומר פיטר פוט, העומד בראש הקמפיין לנימוסים והליכות. "המצב כיום הוא די נוראי. יש כמה קבוצות גיל שאינם מסוגלים לנסח משפט שלם בלי להזכיר את מילת ה-F (קרי: לך תז^$&^&^ על כל הברותיו)".
דובר מטעם הסקר אמר כי "מדובר בסיטואציה בלתי נמנעת. כאשר ילד שומע את הוריו מדברים בצורה מסוימת, זה ברור שהוא יירש את המנהגים הללו. הורים חייבים להיות ערים לעובדה שילדים ניתנים להשפעה בקלות רבה ועליהם לחשוב היטב מה יוצא להם מהפה. כשהורים נתקלים בילד מגדף, יש בזה משהו מאוד הומוריסטי. עם זאת – כל שימוש בשפה לא נאותה חייב להתנדף מהר מאוד כבר בגיל צעיר".
עידית גלבוע, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, מחזקת את הנקודה: "חשוב מאוד להבין שעד גיל 12, ילדים הם כמו פלסטלינה והם מושפעים בעיקר ממה שקורה ומתנהל בבית ובמיוחד בקרב ההורים. הרבה יותר ממה שמוקרן בטלוויזיה או מועבר בגן ובבית ספר. שש השנים הראשונות בחייו של אדם הן המכריעות ביותר, והשנים בהן הילד מתעצב ומושפע מהוריו. בשש השנים הבאות, הילד נחשף לסביבה אך עדיין מושפע מההורים. ככל שהשנים חולפות, הילד מקבע את התנהגותו ומושפע יותר מחברים ופחות מההורים".
איך מתמודדים עם ילד שמקלל בגיל 11?
"מדובר במצב הפיך. המשפחה צריכה להיות מודעת להתנהלות שלה ולשנות את דרכה. חשוב מאוד לדבר עם הילד על ההתנהגויות הלא רצויות, ומניסיוני, יש לכך השפעה מהירה. ילדים מטבעם יודעים לעשות שינוי מיידי כשהם מתבקשים. כמובן שגם לסביבה יש השפעה, אך אם ילד יחזור הביתה מהגן עם סל קללות ואמירות חצופות חדשות, וההורים יידעו להגיב כמו שצריך - לשים גבולות ולהעניש במידת הצורך, ההתנהגות תוכחד".
ובפעם הבאה, כשאתם נתקעים בפקק תנועה עצבני, אולי תנסו להרגיע עם השפה ותגבירו את המוזיקה ברדיו. שיהיה.