כבר כמה ימים דנה (שם בדוי, השם האמיתי שמור במערכת), תושבת המרכז, מקבלת שיחות והודעות מההורים לילדים בגן העירוני החדש של הבן שלה. הסיבה: האלרגיה של בנה צפויה לפגוע בגן אותו הם אוהבים. "נשמח לעזור לכם למצוא גן אחר", הם מציעים בחביבות תקיפה.
"חשבתי שאני יכולה לבחור ולהירשם לגן כמו כל אמא אחרת. מדובר בגן ליד הבית ששמענו עליו דברים טובים וביקשנו להיות בגן הזה", היא מספרת. דנה מספרת שזוהי שנה שנייה של הילד בגן עירוני והיה לה חשוב שימשיך עם חבריו. "נלחמתי להיות בגן הזה. בהתחלה קיבלתי גן אחד והגשתי ערעור שהתקבל להיות בגן הזה. לא תיארתי לעצמי שכך ההורים יתנהגו".
דנה בוכה ונשברת בטלפון במהלך השיחה. "אני לא מאמינה שדברים כאלו עדיין קורים. ילדים אלרגיים הם חלק די נרחב מהאוכלוסייה. אנשים מכירים את זה מחברים, משכנים אבל מרוכזים בעצמם. אתה מפקיר את החיים של הילד ואין פה שום שותפים. אין שום בעיה בריאותית שדורשת התחשבות מהסביבה, אם אין סביבה תומכת אנחנו נתונים לחסדים של אחרים. היחידים שצריכים התחשבות סביבתית".
בישוב בו מתגוררת דנה ומשפחתה, אין שירותי קייטרינג או שירותי אספקת אוכל. בגן הזה הסייעת מבשלת את האוכל. "בעקבות שיחות ולחצים שונים מההורים דיברנו עם הגננת, הצגנו את עצמנו, סיפרנו את הדברים ואמרנו שהיינו שמחים לעזור ואולי להוריד את החשש. אנחנו מוכנים לרכוש את המוצרים שיבשלו ללא חשש אך הגננת החליטה לשלוח הודעה שלא תהיה ארוחה שיתופית".
דנה הסבירה לגננת שהיא ממשיכה לקבל שיחות, והורים עדיין מבקשים ממנה לעבור גן. "קבענו פגישה, נפגשנו איתה שבועיים לפני סוף החופש דיברנו והסברנו על משמעות האלרגיה. אמרנו שכל החלטה תהיה מקובלת אבל חייבת להבין שאם היא מחליטה היא לא יכולה להציג אותנו כגורם שבגללנו הדבר הזה קורה. ואז היא אמרה אני לא אשקר להורים בגלל שיש פה ילד עם אלרגיה לחלב".
זו הייתה רק ההקדמה למתקפה האמיתית. השבוע התקיימה אסיפת הורים, שבה בישרה הגננת להורים שהשנה הגן יהיה נקי מחלב וממיונז ושלא תהיה "ארוחה שיתופית". אז החלו צעקות: "למה בחרתם דווקא בגן הזה?" "אתם אגואיסטים והורסים לכולם בגלל הילד שלכם," "אתם לא מכבדים אותי אז אני לא אכבד את האלרגיה של הילד שלכם ואני אביא חלב לגן".
"לפתע הודיעו הגננת והסייעת שהן יוצאות החוצה ושאת הדיון הזה ינהלו ההורים בלעדיהן", אומרת דנה. "במקום שהגננת תקום ותגיד, זה מה שהוחלט וזהו. היא השאירה אותי להתמודד עם 30 הורים כועסים כאילו שיש לה את היכולת לשנות את העובדה שהבן שלי אלרגי או את ההחלטה של הגננת שלא לקיים יותר 'ארוחה שיתופית'".
בסיום אסיפת ההורים אחד האבות טרח לסכם: "יש רק פתרון אחד אמיתי לבעיה - תמצאו לו מסגרת אחרת". לדברי דנה, ודווקא המשפט הזה, שלא נאמר בצורה כועסת או מתלהמת, שבר לה את הלב.
"כשאטימות, אנוכיות וביריונות מכתיבות את הטון זו התוצאה", אומרת נעמה קציר שמואלי יו"ר עמותת יה"ל, העמותה לאלרגיות מזון. "וכשצוות חינוכי עומד חסר אונים ונותן להורים שעושים ככל העולה על רוחם לנהל בפועל את הגן - זו התוצאה. אנחנו מייחלים ליום שבו הכלה וסובלנות כלפי הילדים האלרגיים יהיו עניין שבשגרה, שהורים יפסיקו להתחנן על החיים של הילדים שלהם ושהבחירה של הסביבה בין חיים של ילד, הביטחון שלו והמוגנות שלו לבין כריך עם ממרח כלשהו- תעדיף תמיד את הילד. אסור לנו, כחברה, לקבל אירוע כזה בשיוויון נפש ואסור לעבור עליו לסדר היום. אנחנו מצפים שיופקו הלקחים ומקווים שאף הורה לא יאלץ לעמוד שוב בסיטואציה דומה".
הגננת סירבה להגיב, והפנתה אותנו למשרד החינוך.
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "המשרד מייחס חשיבות עליונה לכך שכל ילד וילד יימצא את מקומו במערכת החינוך. שכל ילד וילד ייראה במערכת החינוך כביתו, ואם הוא ילד אלרגי - זה אומר שהגן יהיה נקי מאלרגנים. סוכם שמנהלת הגן תזמן את הורי הילד האלרגי לשיחה, בה היא תבהיר שהגן יהיה נקי מהאלרגן. כמו כן, הצוות ילווה על ידי תזונאית שתתאים לגן תפריט מאוזן ומותאם".