הפערים החברתיים והכלכליים בישראל הולכים ונפערים, ויש רבים שידם אינה משגת לקנות אפילו ילקוט חדש לבית הספר. באחד בספטמבר לצד תלמידים שיגיעו לבית הספר מאובזרים מכף רגל ועד סמארטפון במותגים, יהיו כאלה שיילכו עם תיק ישן ומרופט, ריק מקלמר, כריך או בקבוק מים, הכל בשל מצוקה כלכלית קשה. מאחר שרשויות המדינה אינן דואגות דין לילדים האלה, לקחו על עצמם אזרחים מן השורה יוזמות שמטרתן להעניק לכל ילד או ילדה המגיעים מרקע סוציו אקונומי נמוך תיק חדש וציוד לבית הספר, כדי שיוכלו להתחיל את השנה החדשה בתחושה הרבה יותר טובה. עבור הילדים הללו מדובר בלא מעט. למרבה השמחה יש לא מעט ארגונים כאלה, שעושים עבודת קודש. רוצים לסייע? הנה כל הפרטים.
חסדי נעמי: חלוקה של אלפי ילקוטים חדשים
בכל שנה מרימים בחסדי נעמי קמפיין עבור ילדים נזקקים שידם של הוריהם אינה משגת לרכישת ילקוטים. העמותה תומכת בלמעלה מ-50 אלף אנשים. הפעילות מתבצעת באמצעות ארבעה מרכזי חלוקה (בני ברק, בת ים, ירושלים, ת"א) ו-55 נקודות חלוקה. בעמותה מחלקים כ-25 אלף פריטים – אלפי ילקוטים, מחברות, כלי כתיבה ועוד.
כל פעילות העמותה מבוססת על תרומות כספיות. הציוד נרכש מתרומות אלו, ילקוטים ופריטים, ולעיתים העמותה גם מקבלת תרומות של ציוד חדש. הסיבה שרוכשים רק מוצרים חדשים היא כדי שהילדים לא יקבלו את ההרגשה שהם פחות שווים כי הם עם תיקים משומשים, ושיתחילו את הלימודים עם ראש מורם.
חסדי נעמי הוקמה על ידי הרב יוסף כהן לפני יותר מ-30 שנה. העמותה מסתייעת במערך של עשרת אלפים מתנדבים ופועלת במגוון תחומים בהם חלוקת מזון לנזקקים, חלוקת מוצרי חימום ותרופות לניצולי שואה ובעלי מוגבלויות, חלוקת תחליפי חלב לאמהות חד הוריות, מימון מלא או חלקי של חתונות ליתומים ועוד.
רוצים לתרום? היכנסו לאתר גיוסים לקהילה.
ארגון אבי"ב: תיקים לילדים להורים גרושים
הארגון הזה עוזר לילדים שהוריהם התגרשו ומצבם הסוציו אקונומי נמוך. הוא מסייע למשפחות בעיקר באזור ירושלים והסביבה, עם זליגה לשאר אזורי הארץ לפי ביקוש. הארגון בנוי על קהילה של מתנדבים, וזו הפעם העשירית שוא מקיים פרויקט חזרה לבית הספר. אבי מאיה, מנהל הארגון, מספר שהם מסייעים כיום לכ-100 משפחות, 400 ילדים בקירוב. "משנה לשנה הכמות גדלה וההכנסות לא בהכרח".
רוצים לתרום? היכנסו לפייסבוק של ארגון אבי"ב.
חברת מטריקס: אימצו את שכונת דורה בנתניה
שכונת דורה בנתניה מאופיינת במצב סוציו אקונומי נמוך. הפרוייקט של מטריקס, המתקיים מזה עשור, דואג לילדי השכונה מדי שנה לקראת שנת הלימודים. הוא מופעל על ידי צוותים מכל החטיבות וחברות הבת של מטריקס, והפרויקטים השונים בדורה מסייעים למאות ילדים בגילאים שונים. מטריקס מקיימת פעם בשנה טקס חגיגי לילדי השכונה שעולים לכיתה א', כ-50 ילדים מדי שנה, ובמהלכו מחלקים לילדים ציוד לבית הספר: ילקוט איכותי שכל ילד בוחר לעצמו, קלמרים וכלי כתיבה.
"הפרויקט בשכונת דורה הוא בהחלט פרויקט מיוחד ויחיד במינו", אומר מנשה לביא, מנהל ההדרכה והתקשורת הפנים ארגונית במטריקס. "כפי שאנחנו ממלאים את ליבם של תושבי השכונה כמיטב יכולתנו, אנו מרגישים שהם מחזירים לנו כפליים, ותחושת הסיפוק מהעשייה החברתית שאנחנו עושים יחד היא ללא ספק הדדית ואינה ניתנת לתיאור במילים".
תיק לכל תלמיד: 50 אלף תיקים ממוחזרים
פרויקט תיק לכל תלמיד הוא פרויקט חברתי שהחל לפני ארבע שנים מפוסט בפייסבוק של ירון לוי מבת-ים, אשר חיפש שני תיקים משומשים עבור ילדים ממשפחות במצוקה שפנו אליו. בעקבות הפוסט ירון קיבל מאות פניות של אנשים שמעוניינים לתרום תיקים משומשים, ובמקביל פניות של משפחות שילדיהן זקוקים לתיקים. בשנה שעברה הפרויקט התרחב והגיע ל-70 נקודות בפריסה ארצית ולמסירה של 40 אלף תיקים.
השנה הפרויקט התמסד והפך לעמותה, והיא צופה למסור למעלה מ-50 אלף תיקים לתלמידים. זו השנה השנייה שרשת קרביץ מצטרפת למיזם החברתי, ובמסגרת שיתוף הפעולה הזה, סניפי הרשת הנבחרים ברחבי הארץ ישמשו במהלך אוגוסט כנקודות איסוף לתיקים משומשים. לקוחות הרשת יוכלו לתרום תיקים יד שנייה ולקבל שובר על סך 50 שקל בקנייה מעל 100 שקל, לרכישת ציוד משרדי במהלך חודש ספטמבר.
התיקים שיימסרו יועברו לילדים ממשפחות מעוטות יכולת לאחר ניקיון ותיקונים. בנוסף, קרביץ והעמותה צפויים לגייס כ-5,000 ערכות חזרה לבית הספר באמצעות תרומות כספיות בקופות של הרשת. "לפרויקט שלנו יש היבטים חברתיים, קהילתיים וסביבתיים", אומר ירון לוי, יזם ויו"ר עמותת תיק לכל תלמיד. "מחירי הילקוטים מאמירים כל שנה, ואין שום סיבה לשלם הרבה כסף כשניתן להעביר, כמו פעם, תיקים טובים מילד אחד לאחר. אנחנו מנקים את התיקים ויש בכך אלמנט של מיחזור וחשיבה ירוקה גם על הסביבה ומבחינה צרכנית. אנו שמחים על שיתוף הפעולה החוזר עם רשת קרביץ".
עמותת יד ביד: מחלקת תיקים משנת 2000
עמותת יד ביד נוסדה בשנת 2000 על ידי הרב יעקב גלויברמן (המוכר כרב של קבוצת הכדורסל מכבי ת"א). העמותה נעזרת ב-650 מתנדבים לאורך השנה, ומסייעת לאלפי משפחות נזקקות וקשות יום מאזור השפלה והיישובים הסמוכים לעיר לוד. מזה 18 שנ שהארגון מחלק ילקוטים וכלי כתיבה למשפחות ברמלה-לוד והסביבה. עם השנים התפרשה החלוקה בכל רחבי הארץ. בעמותה מדגישים כי החלוקה היא לכל המגזרים, החילוני, הדתי והערבי.
בעמותה רשומים כ-5,000 משפחות, ביניהם עולים חדשים, חד הוריות, משפחות עם ילדים וניצולי שואה. "התמונה העגומה של רשויות הרווחה במדינת ישראל, שקורסות אל נוכח העוני המחפיר שגובר מיום ליום, מעמידה אותנו מול מציאות יומיומית קשה שהיא מנת חלקם של רבים וטובים מאזרחי ישראל, שלא מצליחים להתקיים בכבוד הבסיסי המתבקש. חובה עלינו להתבונן מסביבנו, ולראות בעין אנושית את אותם מעוטי יכולת".
מועדון רוטרי שרון בהרצליה: פרויקט שלום כיתה א'
זוהי מסורת ארוכת שנים במועדון רוטרי שרון הרצליה למלא תיקים לילדים במצוקה. התרומה מיועדת לילדים העולים לכיתה א', והיא בשיתוף עם אגף הרווחה של עיריית הרצליה. המועדון מסייע למאות ילדים בהרצליה באמצעות פרויקט מיוחד, שבמסגרתו מספקים לילדים ממשפחות במצוקה כלכלית כרטיס קנייה בשווי 120 שקל המאפשר אך ורק רכישה של ציוד לבית הספר. המועדון רוכש במרוכז את כרטיסי השי מאופיס דיפו, ואגף הרווחה מחלק אותם לילדים ממשפחות מצוקה המוכרות לרווחה.
רוצים לתרום? היכנסו לפרויקט שלום כיתה א.
תנופה מהלב: עושים בית ספר לציוד
מעגל תנופה, ארגון עסקי לקידום והעצמה של נשים בעלות עסקים, הוקם ב-2012 על ידי יפעת ברכה, יועצת ומלווה עסקים. במהלך השנה האחרונה החליטה יפעת להקים זרוע של התנדבות ותרומה לקהילה מתוך תפיסת עולם ששפע מגיע לא רק מעסקים ומכירות, אלא גם מהתחברות למקום של נתינה ועזרה לזולת. כעת, בשנתו השנייה יצאו בתנופה מהלב -עם פרויקט "עושות בית ספר לציוד".
ברכה מספרת שעד כה נאספו למעלה מ-300 ילקוטים ואלפי פריטי ציוד לבית ספר (מחברות, עפרונות, טושים, מחקים, מחדדים ועוד), וכל הציוד הועבר למשפחות שזקוקות לעזרה מאשדוד, רמת גן, חולון והסביבה. "מה שמיוחד בכל המיזם הנפלא הוא שהתורמות הן נשים עצמאיות בעלות עסקים שמקבלות הזדמנות נהדרת לייצר נתינה לקהילה", אומרת ברכה.
התארגנויות מקומיות: עוזרים בקטן-גדול
יש עוד כמה התארגנויות קטנות שמצליחות להתרים עשרות ילקוטים וציוד מדי שנה לילדים. סטודיו עדיים מכל הלב פועל ללא כוונות רווח וכל הכנסותיו קודש ליצירת מקומות פרנסה ותעסוקה בסטודיו לאנשים שנמצאים בשלבים שונים של הליך שיקום נפשי. יען נוה, הבעלים, מקדישה את חייה לפעילויות התנדבותיות ועזרה לקהילה. בשמונה השנים האחרונות פועל הסטודיו גם לאיסוף ציוד ותרומות כספיות לקניית ילקוטים וציוד עבור ילדים למשפחות מעוטות יכולת בתקופה שלפני החזרה ללימודים. בכל שנה הסטודיו עוזר לכ- 20 תלמידים בממוצע. לתרומות: 077-3007155.
התארגנות מקומית אחרת מפעילה סיון אבישג לוי. תחת השם הייחודי ה' הפקות במבצע "אמץ ילד כמלאך הצלחה", אספה לוי כמה מחבריה כל אחד מהם "אימץ" ילד או ילדה "כמלאך הצלחה", בהתאם לאזור בו הוא גר ולצורך שלו בציוד, בילקוט או בתלבושת. "אנחנו לא עמותה מסודרת אלא מספר חברים לחסד שפועלים תחת השם ה' הפקות – הכל מאיתו יתברך, כל אחד שמעוניין, פונה אלי באופן פרטי ומקבל שם של ילד וחלום שיוכל לסייע ולהגשים לו", אומרת לוי. בשנה שעברה אימצו החברים כ-20 ילדים, והשנה הרחיבו את הפרויקט ומלווים למעלה מ-50 ילדים במגוון רחב של גילאים. "ילד צריך להתחיל בית ספר כשווה בין שווים. יצרנו כלי לשפע משמיים בזכות מלאכים בדמות אדם".