בימים אלו נמצאים הילדים שעות רבות בבית, שעות רבות של חוסר מעש, שעמום, צפייה אינסופית בטלוויזיה, כשהם רק מחפשים וצריכים פעילויות שיתנו להם תחושה של שגרה. והדבר שאולי הכי הכי חסר להם הוא חברה של ילדים, שאיתם יוכלו לשחק ולשוחח.
כדי לענות על צורך זה קמה יוזמה חברתית חדשה, "אח גדול מרחוק", אשר פועלת מטעם ארגון "לב אחד", ומטרתה היא לחבר בין משפחות בעלות ילדים בגילאי 6-12 ובין מתנדבים מגיל 16 ומעלה. המתנדבים, "האחים הגדולים", מעבירים מגוון פעילויות לילדים און ליין, החל מלימוד נגינה, פיתוח קול, סריגה, פעילויות ספורט שונות, עזרה בשיעורי הבית, שיחות, וכל דבר אחר שמשחרר את הסטרס ועושה לילדים טוב בלב.
"לא יאמן איך אפשר להשפיע ולעזור לילדים ומשפחות שלמות בשעה וחצי בשבוע", אומרת מיה קולנברנר, אחראית צוות השיווק של המיזם. "אנחנו נחשפים לכך כל יום מחדש וזה באמת נהדר. אימא אחת למשל סיפרה לנו שבנה הוא ילד בכור, והוא כל כך שמח שיש גם לו 'אח גדול' שהוא יכול לשוחח איתו". במשך שלושת השבועות שהפרויקט קיים, נוצרו כבר מאות חיבורים כאלה. "המטרה שלנו היא להגיע לכמה שיותר משפחות שצריכות תמיכה, ולכמה שיותר מתנדבים שרוצים לתת מעצמם מעט ולקבל הרבה בתמורה", אומרת קולנברנר.
מי יזם את הרעיון?
"מי שהוביל את היוזמה היפה הזו היא 'מכינת הדר', מכינה קדם צבאית שנקראת על שמו של הדר גולדין, שהוקמה בשנת 2017 בקיבוץ סופה. את הרעיון הגה חניך המכינה, אלעד צ'רניק, לאחר יוזמת מחיאות הכפיים ההמוניות לצוותים הרפואיים. הדבר גרם לו לרצות להקים משהו גדול ומועיל שימלא בה את הרצון להתנדב, ויוכל לעזור לכל תושבי ישראל.
"מי שמקדם אותו ומבצע את החיבורים הם כ-32 מתנדבים מכל הארץ, אשר נרתמו ומצאו לנכון לתת מעצמם למען שאר המשפחות והילדים בישראל. התיאומים נעשים לאחר הבנה של צורכי המשפחה, תוך תיאום עם היכולות של המתנדב. ישנן בקשות רבות ללימודי שפה, חיזוק במתמטיקה, פעילויות העשרה, וגם שיחות חולין".
כמה פעילויות כאלה יש?
היום אנחנו עומדים על כ-325 חיבורים בין משפחות למתנדבים, הבעיה שלנו שיש ביקוש גדול של משפחות, והיצע נמוך של 'אחים גדולים'. נכון להיום ישנם עוד כ-150 משפחות שמחפשות 'אח גדול' עבורן. מיום ליום המספרים רק גדלים עקב הצורך הבלתי פוסק של הילדים לתעסוקה, ושל ההורים גם כן".
איך החיבור בין הילדים ל'אחים הגדולים' מתרחש?
"הרעיון היה להכניס את הילדים בגילאי 6-12 למסגרת מסוימת, למשך שלוש פעמים בשבוע, שכוללת חניכה של אדם בוגר מהם. 'האח הגדול' הוא בעצם מתנדב שמלאו לו 16 שנים, ויש לו את הרצון והיכולת לתת מעצמו כשעה וחצי שבועיות עבור ילד שאיננו מכיר. החניכה מתבצעת בשיחות און ליין וכוללת מגוון רחב של הפעלות בהתאם ליכולות המתנדב. המתנדב מתחייב לשלוש פגישות בשבוע, כשכל פגישה עורכת לא פחות מחצי שעה. כמובן שהפעילות מתבצעת תוך יישור קו של ההורה ובהסכמתו המלאה.
"החיבור בין האח הגדול לבין המשפחה מתבצע בצורה טלפונית, המתנדב מתקשר אל אחד מההורים, מתאמים זמנים להתקשרות, את אופי השיחות, ובמידה וההליך מתאים לשני הצדדים יוצאים לדרך. אמנם המינימום להתקשרות הוא שלוש פעמים בשבוע, אך מעדויות של מתנדבים יש קשר בין 'האחים הגדולים' לבין הילדים בשיחות יומיות, שגולשות מחצי שעת החובה שהוטלה על המתנדב, ומקיפות נושאים שונים ונרחבים, ממש כמו אח גדול אמיתי".
להצטרפות ליוזמה היכנסו לדף הפייסבוק של "אח גדול מרחוק".